Jak se vaří v Jeruzalémě?

 

Při akci Jeruzalémské dny v Praze se nám naskytla příležitost získat rozhovor s dvojicí místních šéfkuchařů. Přestože v současnosti již každý vaří v jiné restauraci, izraelský šéfkuchař Ilan Garousi a jeho palestinský kolega Kamel Hashlomon spolu dlouho působili v restauraci Chakra, která byla vyhlášena nejlepší restaurací v Jeruzalémě.  Rozhovor s tímto kuchařským tandemem nebyl pouze o jídle, ale třeba o životě v Jeruzalémě…

 

Za Miluji vaření se pánů šéfkuchařů ptal Jan Dupač. Bylo až neuvěřitelné, jak si Čech, Izraelec a Palestinec bez problémů povídali anglicky…

Jste poprvé v Praze? Líbí se vám?

Ilan Garousi: Já jsem tady již počtvrté a ano, milujeme Prahu!

Kamel Hashlomon: Já jsem tu podruhé a také se mi tu moc líbí.

A jaký je váš názor na českou kuchyni?

Ilan: Zrovna dnes jsme byli ve výborné české restauraci. Jsme ale rybáři z Jeruzaléma, takže je české jídlo je pro nás hodně těžké, spíše se hodí pro zimní období. Všiml jsem si, že se jídlo v českých restauracích od mého prvního pobytu změnilo, modernizovalo se.

Kdo teď vede vaši kuchyni, když jste tady v Praze?

Ilan: Máme doma další partnery a také spoustu skvělých zaměstnanců, a tak si můžeme dovolit na pár dní odjet na tento festival, kde vystupujeme s naší kuchařskou show.

Pracujete běžně spolu v jedné kuchyni?

Ilan: Právě teď pracujeme odděleně, každý ve vlastní restauraci s vlastním týmem.

Každý den se hádáme, kdo dělá lepší kávu...

Jaké jsou mezi vámi hlavní rozdíly, ve vašich vlastnostech nebo stylu vaření?

Kamel: Já jsem rychlý, on pracuje hrozně pomalu. (smích)
Ilan: Sice často pracujeme spolu, ale oba máme jinou národnost i osobnost, no prostě si nás nespletete.

Vím, že jeden z vás je Palestinec a druhý Izraelec, způsobilo to někdy mezi vámi nějaké problémy?

Ilan: Ano, každý den se hádáme, kdo dělá lepší kávu. Samozřejmě, že to žádné problémy nedělá, tohle jde mimo nás. Je tu velký problém mezi Araby a Izraelem, ale to je politický problém, který nás nijak v naší práci neomezuje. Celkově je v Jeruzalémě mnoho pochopení a přátelství mezi všemi lidmi.
Kamel: Pracuje se nám společně dobře, oba máme stejnou práci a stejnou vášeň pro vaření, to nás spojuje…

Jak moc jsou židovská a arabská kuchyně provázané?

Ilan: Tyto dvě kuchyně jsou si velmi blízké, vzájemný vliv je obrovský. Navíc, co se týče našeho vaření a celkově v Izraeli, silně nás ovlivňuje i středomořská kuchyně, například ta italská nebo španělská. Používáme často olivový olej a čerstvé suroviny, vzejdou z toho pak velmi zdravé a jemné pokrmy.

Bylo to vašimi sny stát se šéfkuchaři?

Ilan: Popravdě, já jsem chtěl být hasičem, když jsem byl malý.
Kamel: Já jsem chtěl být kuchařem už od mala, definitivně jsem se ale rozhodl až v šestnácti, kdy jsem se přihlásil na kuchařskou školu.

Jste oba zároveň docela úspěšní podnikatelé, co bylo vaším klíčem k úspěchu?

Ilan: Tvrdá práce. Jako šéfkuchař pracujete od takřka od rána do večera, každý den…
Kamel: Pracovat, pracovat, pracovat a to stále dokola. Člověk sice potřebuje i špetku kulinářského talentu, ale hlavní ingrediencí úspěchu v gastronomii je tvrdá práce.
Ilan: A tohle je všude na světě stejné.

Na víc otázek a odpovědí jsme už nebyl čas, protože oba se museli začít připravovat na svoji kuchařskou show.  Pozorovat tyhle sympatické pohodáře při vaření je zážitek, který se nedá popsat – to musíte příště zažít sami. 

Obrázek  

Na společném snímku zleva: Jan Dupač – autor rozhovoru, za Izrael Ilan Garousi a za Palestinu Kamel Hashlomon

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.