Jezte zdravě i chutně – jezte raw!

Raw strava – nebo, pokud chcete být světoví, tak raw food – je stále víc populární nejen ve světě, ale už i u nás. Přečtete si, co jí třeba Madonna, zpěvák Sting a další světové celebrity, které tomuto gastronomickému stylu propadli.

Význam slov „raw food“ se dá volně přeložit třeba jako syrové nebo dokonce i živé jídlo. Základem je konzumace různých potravin, které nejsou chemicky, ale ani tepelně upravované. Podle vyznavačů raw stravy i některých odborníků na výživu teploty vyšší než 45° Celsia v potravinách zničí většinu důležitých látek a tak se vlastně i kvalitní potraviny a z nich připravené jídlo značně znehodnotí a není ani tolik výživné.

Zdravé, barevné a chutné jídlo

První raw jídla se objevila v Austrálii a Americe už v devadesátých letech minulého století, do Evropy se dostala až v roce 2010. V podstatě se jedná o další krok u vegetariánských a veganských jídel, ale k vyznavačům těchto způsobů stravování se postupně s raw jídly přidávají i lidé, kteří chtějí potraviny zdravé, v bio kvalitě a maximálně výživné.

Syrové jídlo po celém světě propaguje mnoho různých osobností a i v České republice se o něm zajímá stále víc lidí. Prokázanou pravdou je, že v tepelně neupravených potravinách zůstává maximum vitamínů, minerálních a dalších důležitých látek v přirozené podobě. Organismus se nepřekyseluje, člověk lépe tráví a posiluje se jeho imunita. Raw jídla se samozřejmě připravují z potravin, které se dají konzumovat syrové a jejich přirozená chuť je často lepší, než když se tepelně upraví. Raw strava je také vynikající pro lidi s různými druhy alergií a diet.

Obrázek  

Zájem o raw food se neustále zvyšuje, vznikají dokonce i specializované restaurace a pořádají se raw festivaly – například červnový RawFest v Praze na Štvanici byl letos největší na světě! Na této akci se každý mohl přesvědčit, že raw nejsou jen zeleninové saláty, protože zde bylo možné ochutnat mimo jiné například raw svíčkovou, vynikající nivu ze spiruliny a další zajímavá a opravdu chutná jídla. 

V raw restauracích jsou v oblibě různé směsi, ale úspěšná jsou i jídla, která na první pohled dokonce vypadají jako původní – mohou to být například cuketové lasagne, doplněné kešu sýrem, mexické bortily s guacamole nebo třeba cheesecaky – ale připravené jako raw a chutnají nakonec úplně všem, kdo se zbaví zbytečných předsudků. 

Raw food se skládá především ze zeleniny, ovoce, semen, různých klíčů a ořechů. Neobsahuje žádný lepek, laktózu ani tzv. éčka. Je velmi vhodná pro lidi s různými alergiemi.

Raw sladkosti

Všichni, kdo rádi mlsají, mají děti a zároveň se obávají kilogramů navíc, ocení raw sladkosti. K jejich ochucení se používají rozinky, sušené brusniky a různé další sušené ovoce, datle nebo případně agávový sirup – žádný bílý nebo jiný rafinovaný cukr v nich prostě nenajdete.

Obrázek

Možná tomu nebudete věřit, ale nejvíce složitá jídla á la gourmet raw  jsou raw dorty nebo palačinky, ale stejně jako na „syrové“ burrito nebo omáčky na jejich přípravu budete potřebovat méně času, než když budete vařit třeba klasickou koprovku. Příprava raw jídel je skutečně jednoduchá a rychlá, salát nebo pomazánku budete mít na stole nejpozději za 15 minut.

Dá se s raw žít dlouhodobě?

Odborníci na zdravou výživu tvrdí, že s raw stravou se dá vystačit, ale zároveň doporučují se na ni stoprocentně nevázat. Přechod na raw food může být pro někoho obtížnější, vždy záleží na tom, jak se stravoval. V každém případě se pozitivní výsledky po konzumaci většího množství čerstvého ovoce a zeleniny , oříšků, klíčků a semínek dostavují poměrně brzy. Pokud raw jídla budou tvořit alespoň 75 procent jídelníčku, bude váš organismus zcela jistě ve větší kondici než dříve.

Raw recepty pro inspiraci

Naprosto jednoduchým raw jídlem je například salát z nastrouhané čerstvé červené řepy, který zvládne skutečně každý. My jsme vyzkoušeli ale i brokolicové kuličky, mexické buritos, sushi i čokoládu a všechna tato jídla vám můžeme doporučit.

Obrázek

Brokolicové kuličky

Kuličky z brokolice je možné servírovat s různými omáčkami nebo se zeleninou.

Suroviny

  • 2 hrnky nakrájené brokolice

  • 1 hrnek slunečnicových semen

  • 1/4 hrnku kešu ořechů

  • 1/4 hrnku nakrájené cibule

  • 3 lžíce olivového oleje

  • čerstvá nať petrželky jemně nasekaná

  • muškátový oříšek

  • pepř a sůl

Příprava

Semínka slunečnice a kešu ořechy rozemelete na jemnou mouku, kterou společně s všemi ostatními ingrediencemi v mixéru rozmixujete do tužší směsi. V případě potřeby ji naředíte vodou. Směs dochutíte pepřem a solí a necháte přibližně 30 minut v chladničce. Ze směsi vytvarujte lžící koule s průměrem maximálně 3 centimetry a nechte je buď přirozeně nebo v tzv. dehydrátoru vyschnout.

Mexické buritos

Raw buritos jsou na přípravu složitější, ale výsledek vás nadchne!

Obrázek

Suroviny

- na placky

  • 1,5 hrnku lněných semínek

  • 1,5 hrnku čerstvé kukuřice

  • třetina hrnku jemně nakrájené cibule

  • třetina hrnku drobně nasekané červené papriky

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 stroužek prolisovaného česneku

  • 1 lžička chilli

  • půl lžičky mletého kmínu

  • sůl

  • voda

- na „raw chilli sýr“

  • 1 hrnek kešu oříšků

  • půl lžičky chilli

  • 2 lžíce kvasnic

  • polovina rajčete

  • šťáva z poloviny citronu

  • čtvrt hrnku šálku vody

- na špenátovo-houbovou náplň

  • 2 hrnky čerstvého špenátu

  • 6 středně velkých žampionů

  • 1 mrkev rozkrájená na proužky

  • 1 rajče

  • 1 avokádo

  • 1 cibule

  • polovina červené papriky

  • 1 lžička koriandru

  • 1 šálek raw chilli sýru

Příprava

Placky - lněné semínko umelte na mouku a tu společně s ostatními ingrediencemi v mixeru rozmixujte do hladké směsi. Z těsta vytvořte na pečícím papíru placky s průměrem 10 a výškou 1,5 centimetru. Placky nechte vysušit v sušičce tak, aby byly měkké a na povrchu křupavé.

Raw chilli sýr - kešu oříšky namočíte na 2 hodiny do vody, potom je slijete a se všemi dalšími surovinami je v mixéru rozmixujete do hladka.

Špenátovo-houbová náplň – všechny suroviny nakrájíte na malé kousky, smícháte je v misce a necháte v chladničce 2 hodiny odležet.

Placky buritos naplníte špenátovo-houbovou směsí a raw chilli sýrem, servírují se jako hlavní jídlo.

Raw sushi

Klasické sushi je vlastně částečně také raw a když nahradíte vařenou rýži, je to raw strava stoprocentní

Obrázek

Suroviny

- na „raw sushi rýži“

  • 25 gramů mandlí – namočené přes noc a oloupané

  • 50 gramů semínek slunečnice – přes noc namočené

  • půl stroužku česneku

  • 2 polévkové lžíce avokádového oleje

  • 1 lžíce nastrouhané mrkve

  • pepř a sůl

- na náplň

  • cuketa

  • mrkev

  • červená cibule

  • žlutá paprika

- na „wasabi“

- ostatní suroviny

  • 1 plátek řasy nori

  • omáčka tamari na namáčení

Příprava

V mixéru rozmixujete na kaši oloupané mandle, třetinu semínek slunečnice, prolisovaný česnek a olej z avokáda. Kaši přendáte do misky, přimícháte do ní další celá slunečnicová semínka a lžíci jemně nastrouhané mrkve. 

Na plnění sushi si připravíte dva delší kousky z poloviny cukety, tenké plátky z mrkve, proužky žluté papriky a kolečka červené cibule.

Podložku na přípravu sushi obalíte potravinářskou fólií, řasu nori rozstřihnete na dvě poloviny a položíte je na podložku lesklou stranou dolů.

Na plátky řasy rozetřete kaši tak, aby na jednom konci byl alespoň 1 centimetr volný. Doprostřed přidejte plátek cukety, několik plátků mrkve, kolečka cibule a papriku, volný konec řasy mírně namočte vodou a vše srolujte jako klasické sushi.

Wasabi si připravíte z nastrouhaného křenu, který smícháte s rozmačkaným avokádem.

Rolky sushi opatrně rozkrájejte na porce, rozložte na talířky a servírujte s wasabi.

Zdravá raw čokoláda

Příprava raw čokolády je velmi jednoduchá. Protože jsou použity jen tzv. super potraviny, je tato čokoláda velmi účinným antioxidantem a vydatným zdrojem energie.

Suroviny

  • polovina hrnku nepražených lískových oříšků

  • 40 gramů kokosového oleje

  • 2 lžíce nepraženého kakaa

  • 2 lžíce agávového sirupu

  • půl lžičky nastrouhané pomerančové kůry

Příprava

V kuchyňském robotu nebo mixéru rozsekáte najemno lískové oříšky. Kokosový olej, který taje při 25 až 30° Celsia, rozpustíte, přimícháte do něj kakao, agávový sirup, pomerančovou kůru a nasekané oříšky. Vše důkladně promícháte, přendáte do formiček na čokoládu a necháte v chladničce ztuhnout.

Čokoládu je potřeba vzhledem k použitému kokosovému oleji skladovat v chladnu.

Pokud vás raw strava zaujala a chcete o ní vědět víc, podívejte se ještě na ověřené skutečnosti  o tomto stravovacím fenoménu současnosti

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.