Knedlíky, základ české kuchyně

Zkuste se teď na chvilku zamyslet a vyjmenovat co nejvíc tradičních českých jídel. Ke kolika z nich se jí knedlík? A kolik druhů knedlíků vůbec znáte? Když započítáme i ovocné knedlíky, bramborové knedlíky plnění uzenýma játrové knedlíčky do polévky, je těch českých knedlíků opravdu požehnaně.

Knedlíky se připravují i ve světě, ale tam mají jinou podobu než u nás. Například v Rakousku se připravují menší kulaté knedlíky – nebo chcete-li noky, jak se říká v legendárním českém filmu Pelíšky. A v Asii jsou zase knedlíčky připavovány z tenkého pružného těsta, do něhož se vloží náplň, ozdobně se knedlíček zabalí a uvaří v páře.

Vyšší dívčí?

České omáčky a knedlíky, které je nutně doplňují, jsou obávanou kapitolou domácího vaření. Některé hospodyňky si na knedlíky samy nikdy netroufnou a raději si je koupí hotové v obchodě, anebo alespoň v prášku. Ve skutečnosti ale příprava knedlíků není zas tak složitá, a i když tu čeká pár nástrah, zvládne ji každý, kdo už se v kuchyni trochu zaběhl.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.