Koktejly světa

Nejrůznější koktejly a míchané nápoje jsou vítaným osvěžením v horkých dnech, ale i součástí mnoha oslav nebo večírků. Mezi celosvětově nejznámější a nejoblíbenější patří Mojito, Piňa Colada, Cuba Libre,  Sex on the beach, Cosmopolitan nebo Bloody Mary. Doba, kdy u nás jednoznačně vyhrával Fernet s tonikem nebo Becherovka s vodkou je už dávno pryč. 

Koktejlů a míchaných nápojů existuje velmi mnoho a vybrat si třeba někde v baru může být problém. Drinky osvědčených a po celém světě míchaných značek a názvů barmani stále doplňují novými. I zcela běžné alkoholické i nealkoholické nápoje se totiž dají velmi kreativně nejrůznějšími přísadami a postupy změnit i vylepšit. Koktejly mají často velmi překvapivý vzhled, ale i chuť nebo vůni…

Míchání drinků je doménou barmanů, kteří předvádí různé pohybové a často až akrobatické kreace s lahvemi, šejkry a sklenicemi. Připravit lahodný a dobře vypadající koktejl v domácím prostředí ale celkem v pohodě zvládne skoro každý. Způsob přípravy záleží na vlastní charakteristice nápoje. Drinky bez smetany se míchají v šejkru nebo mixéru, a třeba Tequila sunrise se musí zásadně připravit v servírovací sklenici, protože jinak by údajně nikdy nepřipomínala západ slunce…

Staňte se barmany!

Obrázek

K tomu, abyste se při vaší párty stali barmanem, nepotřebujete profesionální vybavení. Pro začátek vám bude stačit palička na maso a utěrka na rozdrcení ledu, delší lžička, sítko, nůž… a samozřejmě potřebné nápoje, sklenice a dobrá nálada. Pokud se vám ale míchání drinků zalíbí a rozhodnete se mu věnovat víc, pak už vám pravděpodobně jen provizorní potřeby stačit nebudou. Vybavení ale není tak drahé a vzhledem k potěšení, které přinese, této investice určitě litovat nebudete. Zde je seznam všeho, co budete potřebovat. Mnohé z toho seženete snadno, rychle a jednoduše z pohodlí svého domova na www.vsenavareni.cz.

Základní potřeby pro míchání koktejlů

  • dlouhá lžička k míchání nápojů může sloužit i jako odměrka velikosti kávové lžičky
  • nůž na citronovou nebo pomerančovou kůru – spirály vypadají u koktejlu úžasně
  • nůž s vlnitým ostřím a dvojitou špičkou na ovoce
  • krájecí prkénko
  • vývrtka na otvírání lahví
  • malá naběračka na led
  • odměrky na 2 a 4 cl
  • lis na citrusy
  • drtič ledu
  • sítko se zarážkami, které se opírají o okraj sklenice
  • šejkr a míchací sklenice
  • brčka
  • napichovátka

Určitě oceníte i takovou drobnost, jako je zátka na otevřenou lahev vína a sektu, kterou použijete, když nápoje nespotřebujete

Rozdělení míchaných nápojů a koktejlů

Správný barman musí mít mimo vybavení i základní vědomosti například i o dělení míchaných drinků. Pojem nealkoholický a alkoholický, krátký nebo dlouhý, osvěžující nebo sladký  drink zná asi každý – je jich ale mnohem víc! Míchané nápoje a koktejly se dělí do několika kategorií podle objemu a výšky, doby konzumace, teploty a také samozřejmě podle složení. 

  • Bowles se servírují ve speciální skleněné míse s poklicí. Obsahují likér, ovoce nebo zeleninu a alespoň jednu nápojovou složku nasycenou kysličníkem uhličitým.
  • Cobblers se připravují v servírovací sklence – ta se naplní drceným ledem, dolijí se nápoje a ozdobí ovocem.
  • Collinset jsou nejdelší z tzv. dlouhých drinků, mají obsah více jak 3 deci. Obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a alkoholický nápoj, po promíchání se přidává led a sodovka.
  • Egg-Noggs jsou koktejly, u kterých je základem mléko, vejce a alkoholický nápoj.
  • Fizzes se připravuje v šejkru. Obsahuje cukrový sirup, citronovou šťávu a alkoholický nápoj, po promíchání se dolévá šumivým vínem.
  • Crustas jsou koktejly s typickou krustou na okraji sklenice - ten se jen lehce potře citronovou šťávou a obalí cukrem…
  • High ballls neobsahují žádnou citronovou šťávu. Jsou to dlouhé drinky s ledem, alkoholickým a syceným nápojem.
  • Flips se krátce míchají v šejkru, obsahují vaječný žloutek a aroma jim dodává muškátový oříšek
  • Sorbets jsou osvěžující drinky, kdy se sektová miska naplní ledem nebo zmrzlinou, přidá se ovoce a alkoholický nápoj.
  • Juleps se připravují v servírovací sklenici a vždy obsahují mátu.
  • Pousse-café jsou vzhledově úžasné koktejly v úzké sklence naplněné různobarevnými alkoholickými (občas i nealkoholickými ) nápoji tak, aby se nesmísily.
  • Coctails se dělí na tři skupiny drinků - aperitivy před jídlem, digestivy po jídle a sektové koktejly, které se pijí kdykoliv.
  • Punches servírujeme ve speciální míse. Skládají se z ovocného sirupu, vína, alkoholu, koření a ovoce.
  • Grogs se označují teplé míchané nápoje – například grogy, svařená vína, čaje s alkoholem…
  • Nealko míchané nápoje a koktejly obsahují zanedbatelné množství alkoholu, případně v nich alkoholické nápoje nejsou vůbec.
  • Fancy drinks jsou nápoje, které díky fantazii těch, kdo je připravují, není možné do žádné jiné skupiny zařadit.

Podle druhu alkoholu se míchané nápoje dále rozdělují na koktejly z

  • brandy
  • koňaku
  • ginu
  • vodky
  • likéru
  • rumu
  • tequily
  • whisky

Podle množství alkoholu se pak tato skupina míchaných drinků ještě dělí na mírně nebo silně alkoholické.

Servírovací sklo

I ten chuťově a aromaticky nejlepší nápoj se musí podávat ve správné sklenici! Zde je přehled sklenic a jejich použití pro koktejly a míchané nápoje.  

  • vinná sklenka se používá samozřejmě na víno, ale také na tzv. dlouhé exotické nápoje a koktejly s rozdrceným ledem.
  • sklenka na šampaňské se používá na koktejly a aperitivy, které obsahují šumivé víno.
  • velký tumbler je rovná sklenka bez nožičky na dlouhé drinky.
  • malý tumbler se používá na koktejly typu highball, collins a fizz, je to nižší rovná sklenka bez nohy.
  • Old Fashioned je sklenka nižší než malý tumbler pro tzv. krátké nápoje a whisky.
  • koktejlová sklenice má nožku a otevřenější tvar. Je určena pro klasické koktejly, krémové koktejly a nápoje s šumivým vínem.
  • likérka je prostá sklenka na noze k servírování likérů, lihovin a shooters koktejlů.
  • koňakovka má uzavřenější tvar a nízkou nožičku, slouží pro podávání koňaků a brandy.
  • šampaňská miska je sklenka na nožičce ve tvaru misky na nápoje s větším množstvím drceného ledu.
  • Irish Coffe sklenka je skleněný šálek s ouškem na krátké noze, používaný na teplé nápoje.
  • pohár na punč je prostý skleněný šálek na teplé nápoje.

Namíchejte si sami!

Obrázek

Teď už víte, co vše pro přípravu drinku potřebujete a v jaké sklenici ho máte podávat, a tak vám nabízíme několik receptů, které jistě zvládnete… Zařadili jsme sem ty pravděpodobně nejvíce oblíbené, mezi kterými si jistě každý vybere ten svůj. Až budete pořádat koktejlovou párty, nezapomeňte, že k dobrému pití patří i dobré jídlo. Na www.milujivareni.cz najdete mnoho tipů a receptů na tradiční, ale i méně obvyklé občerstvení.

Jak se koktejly připravují se můžete také podívat od pátku 23. do neděle 25.května na Prague Food Festivalu v Královských zahradách Pražského hradu. Bude zde La Casa de la Havana vieja  klasický koktejlový bar s pravou karibskou atmosférou, kde lahodné koktejly a delikátní kombinace nápojů a vybraných „finger food“ i ochutnáte. Chybět nebude ani barmanská škola.

Nejoblíbenější koktejly a míchané nápoje

Mojito

Jeden z nejoblíbenějších koktejlů na celém světě, původem z Kuby, který nejvíce oceníte v horkých dnech.

  • 4 cl rum světlý
  • 2 cl limetová šťáva
  • lžička cukru
  • 7 listů máty peprné
  • soda

Příprava straig way – v míchací sklenici, servírování – velký tumbler

Piňa Colada

Osvěžující koktejl, který se velmi rychle z pláží Karibiku rozšířil do celého světa.

  • 4 cl rum světlý
  • 2 cl kokosový krém
  • 6 cl ananasový džus

Příprava v mixéru, servírování – velký tumbler

Daiquiri

Koktejl, který vymysleli v Daiguiri - malém městečku na východním pobřeží Kuby

  • 4 cl rum světlý
  • 2 cl limetková šťáva
  • 1 cl cukrový sirup
  • Cola na dolití

Příprava v šejkru, servírování – koktejlová sklenice

Cuba Libre

Chuťově velmi příjemný a osvěžující tradiční koktejl z Kuby

  • 4 cl rum světlý
  • 1 cl limetková šťáva
  • Cola na dolití

Příprava straig way – v míchací sklenici, servírování – velký tumbler

Cosmopolitan

  • 4 cl vodka
  • 4 cl Cointreau
  • 2 cl brusinkový džus
  • trocha limetkové šťávy

Příprava v šejkru, servírování – koktejlová sklenice

Tequila sunrise

  • 9 cl tequila
  • 18 cl pomerančový džus
  • 3 cl granadina

Příprava straig way – v míchací sklenici, grenadina se přidá na konec a už nemíchá, servírování – velký tumbler

Sex on the beach

  • 4 cl vodka
  • 3 cl broskvový likér
  • 6 cl brusinkový džus
  • 6 cl ananasový džus
  • 3 cl granadina

Příprava straig way – v míchací sklenici vše dohromady, servírování – velký tumbler

Bloody Mary

  • 4 cl vodka
  • 6 cl rajčatová šťáva
  • lžička citronové šťávy
  • trocha worcestrové omáčky
  • trocha tabasca
  • špetka soli a pepře

Příprava v šejkru, servírování – velký tumbler

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.