Masopust: oslavte jeho příchod dobrým jídlem!

Dnes, na svátek Tří králů, začíná období masopustu a potrvá až do Popeleční středy, která letos připadne na 26. února. O masopustu se podle tradice hodně a dobře jí, oproti půstu, který nastane o Velikonocích. A jelikož tento půst potrvá 40 dní, je na místě si období před ním pořádně užít. A proto vám přinášíme nejlepší recepty na tradiční masopustní dobroty.

Pokud vy nebo někdo z vaší rodiny žije na vesnici, možná jste se setkali s maškarními průvody na masopustní úterý, případně v jiný den. Dnes v nich potkáte masky všelijakých superhrdinů a známých osobností, dříve však v žádném průvodu nesměl chybět medvěd, kůň tvořený dvěma osobami nebo ženich s nevěstou, kdy se pod maskou ženicha skrývala žena a za nevěstu byl zase převlečený muž.

Masopustní recepty

Ačkoliv v názvu slyšíme maso a půst, rozhodně masopust nezakazuje konzumaci masa, naopak nařizuje jíst co nejvíce a co nejlepší jídlo. Jedla se tučná jídla, masné pokrmy i sladké pečivo. Probíhaly též zabijačky, takže jídla byl oproti zbytku roku skutečně dostatek. Vyzkoušejte některý z těchto tradičních receptů, ať na vlastní kůži zažijete, jak má takový masopust vypadat. A nezapomeňte se veselit, neboť to k němu patří také.

Škvarkové pagáče

  • 500 g hladké mouky

  • 220 g vepřových škvarků

  • 100 g vepřového sádla

  • 30 g čerstvého droždí

  • 200 ml mléka nebo vody

  • 1 vejce + 2 žloutky

  • 2 lžičky soli

  • 1 lžíce krupicového cukru

Do misky rozdrobíme droždí, zalijeme ho asi čtvrtinou připraveného vlažného mléka či vody, přidáme lžíci cukru, jemně poprášíme moukou a zakryté necháme stát asi 15 minut na teplejším místě. Mezitím si smícháme sůl s moukou a sádlem, prsty sádlo zapracujeme, jako když děláme drobenku na koláč. Tuto moučnou směs vysypeme na vál a uděláme v ní důlek. Do důlku vložíme dva žloutky, vlijeme zbytek mléka či vody a také vzešlý kvásek. Suroviny krátce zpracujte do podoby těsta a přimíchejte do něj škvarky, správným hnětením se v těstě rovnoměrně rozprostřou. Těsto vložíme do mísy, zakryjeme čistou utěrkou nebo igelitovým sáčkem a necháme kynout 1 až 1,5 hodiny. Nyní těsto vyválíme na plát silný zhruba 1 cm a vykrajovátkem na cukroví nebo skleničkou z něj vykrajujeme kolečka. Ta skládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme rozšlehaným vejcem. Pagáče necháme ještě 10 minut kynout na plechu a poté je pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

Pečené vepřové koleno s vejmrdou

  • 2 vepřová zadní kolena

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 4 lžíce sádla

  • 1 lžička mletého kmínu

  • 1 lžička sušeného tymiánu

  • sůl

Na vejmrdu:

  • 2 jablka

  • 120 g čerstvého křenu

  • 120 ml hovězího nebo vepřového vývaru

  • 1 lžíce jablečného octa

  • 1 lžíce cukru

  • sůl

Vepřová kolena omyjeme, povrch nařízneme ostrým nožem do mřížky, kolena vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme asi půl hodiny. Kolena osušíme a potřeme prolisovaným česnekem, kmínem, tymiánem a solí, vložíme je do pekáčku a okolo nich vsypeme na větší kostky nakrájenou cibuli. Kolena poklademe sádlem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme asi 20 minut. Poté snížíme teplotu na 100 °C a dopékáme alespoň 2 hodiny do změknutí. Pro křupavou kůži na závěr zvýšíme teplotu na 200 °C. Křen očistíme a nastrouháme najemno, jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme nahrubo. Podáváme s vejmrdou, kterou připravíme následovně: křen a jablka smícháme, přidáme vývar, ocet, cukr a sůl a dobře promícháme.

Koblihy

  • 600 g hladké mouky

  • 50 g krupicového cukru

  • 40 g másla

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)

  • 450 ml mléka

  • 3 vaječné žloutky

  • 3 lžíce rumu

  • šťáva a kůra z 1 citronu

  • špetka soli

  • marmeláda, povidla nebo nutella k naplnění

  • olej na smažení

  • moučkový cukr na posypání

Čerstvé droždí rozdrobíme do misky, přidáme krupicový cukr a 150 ml vlažného mléka, zaprášíme moukou a přikryté necháme stát asi 15 minut na teplém místě. Mouku si prosejeme a smícháme se solí, poté přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, rum, citronovou šťávu a kůru a zbytek vlažného mléka. Zpracujeme hladké nelepivé těsto a necháme ho na teplém místě 1 až 1,5 hodiny kynout. Těsto vyválíme na asi centimetrový plát, z něhož vykrajujeme kolečka, zbylé těsto znovu vyválíme a vykrojíme, takto postupujeme, dokud nám nezbude žádné těsto. Na polovinu koleček poklademe zvolenou náplň a zakryjeme zbylými kolečky, spoje zmáčkneme, aby se koblihy neotevíraly. Koblihy postupně smažíme v dobře rozehřátém oleji dozlatova, po vyjmutí z oleje je osušíme papírovou utěrkou a posypeme moučkovým cukrem.

Boží milosti

  • 300 g hladké mouky

  • 40 g másla

  • 2 vaječné žloutky

  • 3 lžíce rumu

  • 3 lžíce mléka

  • 1 lžíce moučkového cukru + na obalení

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • kůra z ½ citronu

  • špetka soli

  • olej nebo sádlo na smažení

Hladkou mouku prosejeme a smícháme s citronovou kůrou, práškem do pečiva, solí a lžící moučkového cukru. Přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum a mléko a zpracujeme hladké nelepivé těsto. Uložíme ho alespoň na půl hodiny do lednice, poté ho rozválíme na plát tenký asi 5 mm a rozkrájíme na čtverce. Do každého čtverce ještě uděláme několik zářezů, aniž bychom však poškodili okraje. V pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a kousky těsta v něm postupně usmažíme dorůžova. Boží milosti osušíme od přebytečného tuku a ihned obalujeme v moučkovém cukru.


Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.