Masopust: oslavte jeho příchod dobrým jídlem!
Dnes, na svátek Tří králů, začíná období masopustu a potrvá až do Popeleční středy, která letos připadne na 26. února. O masopustu se podle tradice hodně a dobře jí, oproti půstu, který nastane o Velikonocích. A jelikož tento půst potrvá 40 dní, je na místě si období před ním pořádně užít. A proto vám přinášíme nejlepší recepty na tradiční masopustní dobroty.
Pokud vy nebo někdo z vaší rodiny žije na vesnici, možná jste se setkali s maškarními průvody na masopustní úterý, případně v jiný den. Dnes v nich potkáte masky všelijakých superhrdinů a známých osobností, dříve však v žádném průvodu nesměl chybět medvěd, kůň tvořený dvěma osobami nebo ženich s nevěstou, kdy se pod maskou ženicha skrývala žena a za nevěstu byl zase převlečený muž.
Masopustní recepty
Ačkoliv v názvu slyšíme maso a půst, rozhodně masopust nezakazuje konzumaci masa, naopak nařizuje jíst co nejvíce a co nejlepší jídlo. Jedla se tučná jídla, masné pokrmy i sladké pečivo. Probíhaly též zabijačky, takže jídla byl oproti zbytku roku skutečně dostatek. Vyzkoušejte některý z těchto tradičních receptů, ať na vlastní kůži zažijete, jak má takový masopust vypadat. A nezapomeňte se veselit, neboť to k němu patří také.
Škvarkové pagáče
-
500 g hladké mouky
-
220 g vepřových škvarků
-
100 g vepřového sádla
-
30 g čerstvého droždí
-
200 ml mléka nebo vody
-
1 vejce + 2 žloutky
-
2 lžičky soli
-
1 lžíce krupicového cukru
Do misky rozdrobíme droždí, zalijeme ho asi čtvrtinou připraveného vlažného mléka či vody, přidáme lžíci cukru, jemně poprášíme moukou a zakryté necháme stát asi 15 minut na teplejším místě. Mezitím si smícháme sůl s moukou a sádlem, prsty sádlo zapracujeme, jako když děláme drobenku na koláč. Tuto moučnou směs vysypeme na vál a uděláme v ní důlek. Do důlku vložíme dva žloutky, vlijeme zbytek mléka či vody a také vzešlý kvásek. Suroviny krátce zpracujte do podoby těsta a přimíchejte do něj škvarky, správným hnětením se v těstě rovnoměrně rozprostřou. Těsto vložíme do mísy, zakryjeme čistou utěrkou nebo igelitovým sáčkem a necháme kynout 1 až 1,5 hodiny. Nyní těsto vyválíme na plát silný zhruba 1 cm a vykrajovátkem na cukroví nebo skleničkou z něj vykrajujeme kolečka. Ta skládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme rozšlehaným vejcem. Pagáče necháme ještě 10 minut kynout na plechu a poté je pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.
Pečené vepřové koleno s vejmrdou
-
2 vepřová zadní kolena
-
1 cibule
-
4 stroužky česneku
-
4 lžíce sádla
-
1 lžička mletého kmínu
-
1 lžička sušeného tymiánu
-
sůl
Na vejmrdu:
-
2 jablka
-
120 g čerstvého křenu
-
120 ml hovězího nebo vepřového vývaru
-
1 lžíce jablečného octa
-
1 lžíce cukru
-
sůl
Vepřová kolena omyjeme, povrch nařízneme ostrým nožem do mřížky, kolena vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme asi půl hodiny. Kolena osušíme a potřeme prolisovaným česnekem, kmínem, tymiánem a solí, vložíme je do pekáčku a okolo nich vsypeme na větší kostky nakrájenou cibuli. Kolena poklademe sádlem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme asi 20 minut. Poté snížíme teplotu na 100 °C a dopékáme alespoň 2 hodiny do změknutí. Pro křupavou kůži na závěr zvýšíme teplotu na 200 °C. Křen očistíme a nastrouháme najemno, jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme nahrubo. Podáváme s vejmrdou, kterou připravíme následovně: křen a jablka smícháme, přidáme vývar, ocet, cukr a sůl a dobře promícháme.
Koblihy
-
600 g hladké mouky
-
50 g krupicového cukru
-
40 g másla
-
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
-
450 ml mléka
-
3 vaječné žloutky
-
3 lžíce rumu
-
šťáva a kůra z 1 citronu
-
špetka soli
-
marmeláda, povidla nebo nutella k naplnění
-
olej na smažení
-
moučkový cukr na posypání
Čerstvé droždí rozdrobíme do misky, přidáme krupicový cukr a 150 ml vlažného mléka, zaprášíme moukou a přikryté necháme stát asi 15 minut na teplém místě. Mouku si prosejeme a smícháme se solí, poté přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, rum, citronovou šťávu a kůru a zbytek vlažného mléka. Zpracujeme hladké nelepivé těsto a necháme ho na teplém místě 1 až 1,5 hodiny kynout. Těsto vyválíme na asi centimetrový plát, z něhož vykrajujeme kolečka, zbylé těsto znovu vyválíme a vykrojíme, takto postupujeme, dokud nám nezbude žádné těsto. Na polovinu koleček poklademe zvolenou náplň a zakryjeme zbylými kolečky, spoje zmáčkneme, aby se koblihy neotevíraly. Koblihy postupně smažíme v dobře rozehřátém oleji dozlatova, po vyjmutí z oleje je osušíme papírovou utěrkou a posypeme moučkovým cukrem.
Boží milosti
-
300 g hladké mouky
-
40 g másla
-
2 vaječné žloutky
-
3 lžíce rumu
-
3 lžíce mléka
-
1 lžíce moučkového cukru + na obalení
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
kůra z ½ citronu
-
špetka soli
-
olej nebo sádlo na smažení
Hladkou mouku prosejeme a smícháme s citronovou kůrou, práškem do pečiva, solí a lžící moučkového cukru. Přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum a mléko a zpracujeme hladké nelepivé těsto. Uložíme ho alespoň na půl hodiny do lednice, poté ho rozválíme na plát tenký asi 5 mm a rozkrájíme na čtverce. Do každého čtverce ještě uděláme několik zářezů, aniž bychom však poškodili okraje. V pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a kousky těsta v něm postupně usmažíme dorůžova. Boží milosti osušíme od přebytečného tuku a ihned obalujeme v moučkovém cukru.