Milovníci asijské kuchyně, už máte doma rýžovar?
Ze všech stran se na nás valí nejrůznější specializované kuchyňské spotřebiče – pomalý hrnec, parní hrnec, vzdušná fritéza… a taky rýžovar. Pokud je u vás doma rýže asi stejně oblíbená, jako u dětí ve školní jídelně, tak je rýžovat zbytečná investice. Ale těm, kdo se vyžívají v asijské kuchyni a rýži mají na talíři několikrát do týdne, může tenhle šikovný pomocník ušetřit spoustu času a přitom jim připravit tu nejchutnější rýži na světě.
Elektrický rýžovar je kuchyňský spotřebič, který má jednu jedinou funkci – správně uvařit jakýkoliv druh rýže. Vězte ale, že v praxi najde i jiné využití – praktická mísa rýžovaru spolu s poklicí může udržet vyšší teplotu, než je ta okolní, a tak poslouží k urychlení kynutí těsta nebo místo jogurtovače při výrobě domácích jogurtů. Ale i kdybyste měli rýžovat využívat jen k vaření rýže, vyplatí se to.
Typy rýžovarů
Oproti zahraničí je český trh na rýžovary stále ještě chudý – mnoho lidí považuje tento spotřebič za zbytečnost, anebo nejí rýži tak často, aby pro její přípravu chtěli mít speciální přístroj. Klasickou variantou, kterou můžete koupit v českých kamenných obchodech a e-shopech, je elektrický rýžovar. Vypadá podobně jako elektrický pomalý nebo parní hrnec nebo fritéza – je to takový kastrol s poklicí a čudlíky. Na rozdíl od obyčejného hrnce ale rýžovar udělá všechnu práci za vás, vy do něj jen nasypete rýži, zalijete vodou a zvolíte vhodný program. Kvalitní rýžovat umí uvařit jakýkoliv typ rýže tak, aby byla měkká, ale nikoliv rozvařená. Rýžovar ukončí vaření v tom správném okamžiku a pak rýži udržuje teplou až do doby, než ji budete mít čas naservírovat. Některé přístroje mají také funkci odloženého startu nebo vaření v páře.