Nejlepší dresinky pro vaše saláty
Když teploměr hlásí přes třicet stupňů, málokdo má chuť na nějaké těžké teplé jídlo a ještě méně lidem se chce v takovém počasí stát u plotny nebo trouby. Populární jsou v těchto dnech saláty, které jsou svěží, snadné, rychle hotové a ještě k tomu skvěle chutnají. Ale jen tehdy, když máte ten správný dresink.
Do salátu můžete dát jen tu nejlepší zeleninu, ovoce, sýry a krutony, a přece nikoho neohromí, jestliže zapomenete na dresink. Salátové dresinky se sice dají koupit, ty domácí jsou ale nejen zdravější, ale také daleko chutnější a levnější. Každý správný dresink musí obsahovat kvalitní zastudena lisovaný olej, sladkou složku a kyselou složku. A nemusíte se omezovat jen na klasickou kombinaci medu a octa, vyzkoušejte třeba melasu, datlový sirup, šťávu z čerstvých malin nebo červeného rybízu či bylinkové octy.
Není nic těžkého vytvořit si vlastní recept na salátovou zálivku. Pokud ale chcete raději vsadit na jistotu, máme pro vás recepty na osvědčené dresinky, díky nimž vytvoříte dokonale vyvážený salát.
Zálivka s parmezánem
-
150 ml olivového oleje
-
½ stroužku česneku
-
4 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
-
2 lžičky uzené papriky
-
šťáva ze dvou citronů
-
½ lžičky třtinového cukru
-
sůl
-
pepř
Česnek oloupeme a utřeme. Do zavařovací sklenice nalijeme olivový olej, přidáme strouhaný parmezán, uzenou papriku, sůl, pepř, česnek, citronovou šťávu a třtinový cukr. Sklenici uzavřeme a třeseme s ní, aby se všechny složky propojily. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl a pepř. Dresink dáme alespoň na 12 hodin do lednice, kde se nejen vychladí, ale také se spojí a prohloubí chutě.
Dresink z modrého sýra
-
100 g modrého plísňového sýra
-
150 ml podmáslí
-
50 ml olivového oleje
-
25 ml červeného vinného octa
-
sůl
-
pepř
Plísňový sýr, podmáslí, olivový olej a vinný ocet rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem (se solí opatrně, sýry bývají slané dost). Zálivku uchováváme v lednici.
Bylinková zálivka
-
200 ml olivového oleje
-
100 ml bílého vinného octa
-
100 g čerstvých lístků bazalky
-
100 g čerstvé petrželky
-
šťáva a kůra z jednoho citronu
-
šťáva a kůra z jednoho pomeranče
-
sůl
-
pepř
Do nádoby stolního mixéru vlijeme vinný ocet, přidáme bazalku, petržel, kůru a šťávu z citronu a pomeranče. Mixér spustíme na nejnižší rychlost a postupně přiléváme olivový olej. Až se směs dokonale spojí a získá jemnou konzistenci, ochutnáme ji a dochutíme solí a pepřem. Uchováváme v lednici.