Nejlepší polévky ze světa

Každá slavnostnější hostina musí kromě hlavního chodu obsahovat také polévku, někdo je zvyklý si ji dopřávat i ve všední dny. Polévka však rozhodně nemusí být jen jakýmsi „předskokanem“ hlavního chodu, naopak i ona může být neobyčejným gastronomickým zážitkem. Vybrali jsme pro vás světové recepty na polévky, které toto rozhodně splňují.

Polévky jsou nesmírně zdravé. A to jak vývary, které vás postaví na nohy při chřipce, tak i zeleninové krém,y které zase doplní potřebné vitaminy a minerály. Polévky je dobré konzumovat především teď v létě, pomohou totiž s dodržováním pitného režimu (protože do něj se nepočítají jen vypité tekutiny, ale všechny, které vaše tělo přijme). Pro letní období se hodí nejvíce studené polévky, na ně ale v našem prostředí nejsme příliš zvyklí a ne každému chutnají. Pokud byste je chtěli vyzkoušet, přečtěte si tento článek. Dnes se ale budeme věnovat těm nejvyhlášenějším teplým polévkám.

Obrázek

Francouzská cibulačka

  • 4 žluté cibule

  • 1 l hovězího vývaru

  • 100 ml suchého sherry

  • 4 plátky sýra

  • 60 g strouhaného parmezánu

  • 1 francouzská bageta nebo 4 plátky bílého chleba

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička sušeného tymiánu

  • sůl

  • pepř

Cibule oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. V hrnci rozpálíme olivový olej a cibuli na něm necháme zesklovatět, nesmí ale zhnědnout. Přilijeme hovězí vývar a sherry, přisypeme tymián a vařím přikryté pokličkou asi 30 minut. Ochutnáme a přidáme sůl a pepř, dál na mírném plameni vaříme. Rozehřejeme si troubu 180°C, polévku rozdělíme do čtyř keramických misek. Navrch každé z nich položíme čtvrt bagety nebo plátek bílého chleba (můžeme je nechat vcelku, anebo natrhat na menší kousky), pečivo překryjeme plátkem sýra a posypeme nastrouhaným parmezánem. Polévku v miskách zapékáme, dokud se sýr neroztaví a mírně nezhnědne na povrchu, tehdy misky z trouby vyjmeme a podáváme.

Thajská kuřecí kari polévka

  • ½ cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1 plechovka kokosového mléka

  • 250 g pečeného kuřete

  • 100 g rýžových nudlí

  • 1,2 l kuřecího vývaru

  • 4 lžíce thajské červené kari pasty

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru

  • šťáva z 1 limetky

  • hrst lístků bazalky

  • hrst čerstvého koriandru

  • sůl

  • pepř

Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme, necháme ji zesklovatět na olivovém oleji předem rozehřátém v hrnci. Přidáme utřený česnek, nastrouhaný zázvor a červenou kari pastu, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme limetkovou šťávu a rýžové nudle a přivedeme k varu. Do hrnce vlijeme kokosové mléko, vsypeme na kousky pokrájené pečené kuře a na mírném plameni vaříme 10 minut. Vyzkoušíme, zda jsou nudle již uvařené, a pokud ano, odstavíme polévku ze zdroje tepla, ochutíme solí a pepřem a vmícháme nahrubo posekanou bazalku a koriandr. Podáváme ideálně s měsíčky limetky.

Obrázek

Italská minestrone

  • 1 cibule

  • 2 mrkve

  • 3 řapíky celeru

  • 2 stroužky česneku

  • 400 g loupaných rajčat v konzervě

  • 400 g malých bílých fazolí v konzervě

  • 100 g špaget

  • 1,2 l zeleninového vývaru

  • 2 lžíce rajčatového protlaku

  • 1 lžíce olivového oleje

  • sůl

  • pepř

Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, mrkev a celer nakrájíme na kostičky (můžete je také oloupat, ale není to nutné). V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, potom přidáme i celer a mrkev a asi 10 minut restujeme. Přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak, loupaná rajčata z konzervy a vývar, promícháme a zakryté vaříme asi 15 minut. Potom přidáme zcezené fazole a sušené špagety nalámané na asi třícentimetrové kousky. Vaříme asi 10 minut, dokud špagety nejsou uvařené, potom polévku dochutíme solí a pepřem, v případě potřeby ji trochu naředíme vodou a můžeme podávat.


Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.