Nejlepší polévky ze světa
Každá slavnostnější hostina musí kromě hlavního chodu obsahovat také polévku, někdo je zvyklý si ji dopřávat i ve všední dny. Polévka však rozhodně nemusí být jen jakýmsi „předskokanem“ hlavního chodu, naopak i ona může být neobyčejným gastronomickým zážitkem. Vybrali jsme pro vás světové recepty na polévky, které toto rozhodně splňují.
Polévky jsou nesmírně zdravé. A to jak vývary, které vás postaví na nohy při chřipce, tak i zeleninové krém,y které zase doplní potřebné vitaminy a minerály. Polévky je dobré konzumovat především teď v létě, pomohou totiž s dodržováním pitného režimu (protože do něj se nepočítají jen vypité tekutiny, ale všechny, které vaše tělo přijme). Pro letní období se hodí nejvíce studené polévky, na ně ale v našem prostředí nejsme příliš zvyklí a ne každému chutnají. Pokud byste je chtěli vyzkoušet, přečtěte si tento článek. Dnes se ale budeme věnovat těm nejvyhlášenějším teplým polévkám.
Francouzská cibulačka
-
4 žluté cibule
-
1 l hovězího vývaru
-
100 ml suchého sherry
-
4 plátky sýra
-
60 g strouhaného parmezánu
-
1 francouzská bageta nebo 4 plátky bílého chleba
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžička sušeného tymiánu
-
sůl
-
pepř
Cibule oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. V hrnci rozpálíme olivový olej a cibuli na něm necháme zesklovatět, nesmí ale zhnědnout. Přilijeme hovězí vývar a sherry, přisypeme tymián a vařím přikryté pokličkou asi 30 minut. Ochutnáme a přidáme sůl a pepř, dál na mírném plameni vaříme. Rozehřejeme si troubu 180°C, polévku rozdělíme do čtyř keramických misek. Navrch každé z nich položíme čtvrt bagety nebo plátek bílého chleba (můžeme je nechat vcelku, anebo natrhat na menší kousky), pečivo překryjeme plátkem sýra a posypeme nastrouhaným parmezánem. Polévku v miskách zapékáme, dokud se sýr neroztaví a mírně nezhnědne na povrchu, tehdy misky z trouby vyjmeme a podáváme.
Thajská kuřecí kari polévka
-
½ cibule
-
3 stroužky česneku
-
1 plechovka kokosového mléka
-
250 g pečeného kuřete
-
100 g rýžových nudlí
-
1,2 l kuřecího vývaru
-
4 lžíce thajské červené kari pasty
-
1 lžíce olivového oleje
-
1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
-
šťáva z 1 limetky
-
hrst lístků bazalky
-
hrst čerstvého koriandru
-
sůl
-
pepř
Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme, necháme ji zesklovatět na olivovém oleji předem rozehřátém v hrnci. Přidáme utřený česnek, nastrouhaný zázvor a červenou kari pastu, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme limetkovou šťávu a rýžové nudle a přivedeme k varu. Do hrnce vlijeme kokosové mléko, vsypeme na kousky pokrájené pečené kuře a na mírném plameni vaříme 10 minut. Vyzkoušíme, zda jsou nudle již uvařené, a pokud ano, odstavíme polévku ze zdroje tepla, ochutíme solí a pepřem a vmícháme nahrubo posekanou bazalku a koriandr. Podáváme ideálně s měsíčky limetky.
Italská minestrone
-
1 cibule
-
2 mrkve
-
3 řapíky celeru
-
2 stroužky česneku
-
400 g loupaných rajčat v konzervě
-
400 g malých bílých fazolí v konzervě
-
100 g špaget
-
1,2 l zeleninového vývaru
-
2 lžíce rajčatového protlaku
-
1 lžíce olivového oleje
-
sůl
-
pepř
Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, mrkev a celer nakrájíme na kostičky (můžete je také oloupat, ale není to nutné). V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, potom přidáme i celer a mrkev a asi 10 minut restujeme. Přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak, loupaná rajčata z konzervy a vývar, promícháme a zakryté vaříme asi 15 minut. Potom přidáme zcezené fazole a sušené špagety nalámané na asi třícentimetrové kousky. Vaříme asi 10 minut, dokud špagety nejsou uvařené, potom polévku dochutíme solí a pepřem, v případě potřeby ji trochu naředíme vodou a můžeme podávat.