Nejlepší snídaně? Čerstvé vafle!

Říká se, že láska prochází žaludkem. Jestli byste trochu té lásky navíc uvítali, probuďte svou drahou polovičku a ratolesti vůní čerstvě upečených vaflí a můžete si být jisti, že vás přímo zahrnou láskou. Nezapomeňte k vaflím podávat to, co mají vaši strávníci nejraději, ať už je to čerstvé ovoce, nutella nebo třeba zmrzlina.

Vafle samozřejmě můžete koupit už hotové, najdete je v každém supermarketu mezi baleným sladkým pečivem. Jakmile však jednou ochutnáte čerstvé domácí vafle, ty kupované pro vás přestanou existovat. Je pravda, že na rozdíl od domácích mají kupované vafle opravdu dlouhou trvanlivost – ovšem můžete počítat s tím, že když vafle upečete, stejně vám žádné nezbydou. A pokud ano, můžete je zamrazit a v případě potřeby jen nechat rozmrznout a rozehřát pod grilem nebo na pánvi.

Výbava pro výrobu vaflí

Při přípravě vaflí si bohužel nevystačíte s běžným kuchyňským náčiním – tím hlavním dílkem do vaflové skládačky je pochopitelně vaflovač. Ten dává těstu tvar a opéká ho, a protože vafle dělá vaflemi právě typický mřížkovitý povrch, bez vaflovače vafle prostě neuděláte. Můžete se pokusit maximálně o jakési lívance z vaflového těsta, ale vafle to nebudou.

Nejsnadnější je výroba vaflí v elektrickém vaflovači. Jedná se o spotřebič podobný toustovači, jehož teflonové desky mají mřížkovaný povrch. Některé vaflovače jsou dokonce vybaveny deskami výměnnými s různými vzory, takže přístroj můžete používat i jako zmíněný toustovač či třeba gril.

Další možností je příprava vaflí v silikonové či teflonové formě v troubě. Je to ale zdlouhavé a propečení může být nerovnoměrné, proto tuto možnost příliš nedoporučujeme.

Pokud toužíte po opravdu autentických beglických vaflích, pak zainvestujte do litinové formy, která se používá podobně jako pánev na sporáku. V průběhu pečení je třeba ji otočit, aby byly vafle rovnoměrně opečené z obou stran. Chce to trochu cviku, ale výsledek stojí za to.

Co na vafle

Existuje spousta různých druhů těst na vafle, nikdy ale není na škodu i ty sebelepší vafle na talíři něčím dochutit. Skvělé je čerstvé ovoce, pokud máte jen mražené, rozvařte ho s trochou cukru. Hodí se také nutella, rozpuštěná čokoláda (vyzkoušejte i bílou), oříškové máslo, různé sirupy, slaný karamel, vanilkový nebo citronový krém (tzv. lemon curd). Nezapomeňte na kopeček domácí šlehačky, kterou ještě můžete posypat griliášem nebo libovolnými ořišky.

Slané vafle

Vafle je možné připravovat i naslano, do těsta jednoduše nedávejte tolik cukru a přidejte raději víc vajec, nastrouhaný sýr, bylinky, kostičky opražené slaniny apod. Takové vafle můžete jíst jen tak, anebo je použít místo chleba při přípravě obložených sendvičů nebo jako krutony do polévky či na salát. Takto si můžete snadno doma vyrobit náhražku pečiva, i když si zrovna příliš nerozumíte s kynutým těstem.

Co když vafle zbydou

Vafle jsou samozřejmě nejlepší, když jsou čerstvé. Pokud je ale všechny nesníte, můžete si je schovat na později. Ty, které jsou kynuté droždím nebo kvasem, vydrží v poměrně dobrém stavu do druhého dne, rychlé vafle s práškem do pečiva však rychle ztuhnou. Vafle můžete také zamrazit, a až na ně budete mít chuť, jen je nechte rozmrznout nebo je dejte na chvíli do vyhřáté trouby.

Recepty na vafle

Tradiční belgické vafle

  • 300 g hladké mouky

  • 150 g másla

  • 250 ml mléka

  • 3 vejce

  • 9 g čerstvého droždí

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • špetka soli

Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka, přidáme cukr, zakryjeme a necháme asi 15 minut stát. Hladkou mouku prosejeme, vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Až budeme mít vzešlý kvásek, přidáme ho do mísy k mouce, stejně jako zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné (ale nikoliv horké) máslo. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme ho 1 až 1,5 hodinu kynout. Až těsto vykyne, zapneme elektrický vaflovač nebo začneme nahřívat formu. Vyšleháme si bílky se špetkou soli dotuha a velmi opatrně je vmícháme do těsta. Těsto naběračkou dávkujeme do vaflovače či formy a opékáme dozlatova.

Čokoládové vafle

  • 250 g hladké mouky

  • 420 g podmáslí

  • 50 g čokoládových peciček

  • 30 g holandského kakaa

  • 2 vejce

  • 6 lžic másla

  • 2 lžíce kokosového cukru

  • 2 lžičky jedlé sody

  • špetka soli

Mouku prosejeme a smícháme s kakaem, jedlou sodou a čokoládovými pecičkami. Vaječné žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a promícháme s podmáslím a rozpuštěným máslem. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Smícháme moučnou směs se žloutkovou směsí a sněhem a těsto opékáme ve vaflovači.

Kokosové vafle

  • 220 g hladké mouky

  • 55 g strouhaného kokosu

  • 3 vejce

  • 1 konzerva kokosového mléka (400 g)

  • 6 lžic másla

  • 2 lžíce cukru krystal

  • 1 lžíce prášku do pečiva

  • špetka soli

V míse smícháme mouku, cukr, strouhaný kokos, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse prošleháme vejce, kokosové mléko a rozpuštěné máslo. Tekuté suroviny vlijeme k suchým, promícháme, aby v těstě nebyla suchá místa, a naběračkou dávkujeme do vaflovače.

Kvasové vafle

  • 125 g hladké špaldové mouky

  • 200 g žitného, pšeničného či špaldového kvasu

  • 120 ml mléka

  • 2 vejce

  • 2 lžíce cukru krystal

  • 3 lžíce másla

  • špetka soli

Mouku prosejeme a smícháme se solí a cukrem. Vejce prošleháme s mlékem a přidáme rozpuštěné máslo. Mléčnou směs nalijeme k mouce, přidáme kvas a vše promícháme, aby se jednotlivé složky spojily. Zakryjeme a na teplém místě necháme kynout asi 2 hodiny (nebo v lednici přes noc). Poté těsto naběračkou dávkujeme do vaflovače a opékáme dozlatova.

Bezlepkové vafle

  • 280 g bezlepkové moučné směsi

  • 220 g bílého řeckého jogurtu

  • 180 ml mléka

  • 2 vejce

  • 3 lžíce oleje

  • 2 lžíce cukru krystal

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • ¼ lžičky xanthanové gumy

  • špetka soli

Smícháme bezlepkovou mouku s xanthanovou gumou, jedlou sodou a práškem do pečiva. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, bílky vyšleháme se solí v pevný sníh a žloutky s cukrem v pěnu. Ke žloutkům poté všleháme jogurt a mléko, potom vmícháme suché ingredience. Nakonec jemně vmícháme sníh. Těsto opékáme ve vaflovači a ihned podáváme.


Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.