Nejlepší Valentýnské menu

Připravte báječnou valentýnskou večeři podle našich vybraných receptů. Budete překvapeni, jak to bude rychlé a snadné, ale především chutné! Menu je navíc plné afrodiziak…

Připravili jsme pro vás valentýnské menu o čtyřech chodech, které zvládne skutečně každý!  Jsou v něm jídla, která vypadají a chutnají luxusně, a přitom je jejich příprava snadná a časově nepříliš náročná. V každém chodu je navíc schováno nějaké afrodiziakum – fíky v salátu s kozím sýrem a červenou řepou, chilli v dýňové polévce, celerové hranolky jako příloha k lososu s holandskou omáčkou a čokoládové suflé s malinovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou jako dezert. Nic lepšího si na svátek svatého Valentýna skutečně uvařit nemůžete!

Salát s fíky, červenou řepou a kozím sýrem

  • 2 fíky
  • 1 červená řepa
  • 100 gramů čerstvého kozího sýra
  • 2 hrsti polníčku
  • 2 hrsti rukoly
  • ½ hrsti řeřichy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl
  • pepř

Červenou řepu omyjeme, vaříme přibližně 20 minut do změknutí a pak ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Fíky omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Polníček, rukolu a řeřichu omyjeme a odstředíme nebo alespoň necháme okapat. Z olivového oleje, medu a vinného octa umícháme zálivku, dochutíme ji solí a pepřem. V misce promícháme polníček, rukolu, řeřichu, fíky a řepu, na salát rozdrobíme kozí sýr a přelijeme zálivkou.

Dýňová polévka s chilli

Obrázek

  • 1 kilogram dýně
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 7 deci vývaru
  • 2,5 deci smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • sůl
  • pepř

Dýni oloupeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Do hlubšího hrnce dáme máslo a na něm opékáme dýni, cibuli a česnek po dobu zhruba 5 minut. Přisypeme třtinový cukr, kari a nadrobno nasekanou chilli papričku, přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme asi čtvrt hodiny, dokud dýně nezměkne. Mezitím si nasucho na pánvi opražíme dýňová semínka. Do hrnce přimícháme smetanu ke šlehání, dochutíme solí a pepřem a necháme přejít varem, potom vše rozmixujeme tyčovým mixérem. V případě potřeby ještě dosolíme a dopepříme, polévku servírujeme posypanou opraženými semínky a pokapanou dýňovým olejem.

Losos s holandskou omáčkou a celerovými hranolky

Obrázek

  • 2 porce lososa - každá cca 150 gramů
  • 1 bulva celeru
  • 125 gramů + 2 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky celého bílého pepře
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka mletého chilli
  • mletý pepř
  • sůl

Celer oloupeme a nakrájíme na hranolky, které dáme na 2 minuty do vroucí osolené vody. Pak vodu slijeme, hranolky vysypeme na plech, promícháme je s olejem, sladkou paprikou a trochou soli a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C do změknutí 30 až 35 minut.

Lososa osolíme, opepříme a opékáme ho na pánvi se dvěma lžícemi másla z obou stran dozlatova.

Mezitím si připravíme holandskou omáčku. V kastrůlku přivedeme k varu dvě lžíce vody se dvěma lžícemi bílého vinného octa, přidáme na hrubo nebo v hmoždíři podrcené kuličky bílého pepře. Když se směs vaří, ztlumíme plamen a necháme zredukovat zhruba o jednu třetinu, poté odstavíme a necháme zchladnout, přecedíme. Zredukovaný ocet s vodou přelijeme do skleněné misky, přidáme žloutky a vyšleháme. Skleněnou misku dáme nad vodní lázeň a vytrvale žloutky asi 5 minut šleháme, aby se nesrazily. Omáčku odstavíme, rozpustíme si zbylé máslo a pomalu ho přeléváme k omáčce, kterou stále mícháme. Když vyšleháme hladkou a hustou omáčku, dochutíme ji citronovou šťávou, solí, pepřem a mletým chilli a můžeme podávat.

Čokoládové suflé s malinovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou

  • 100 gramů hořké čokolády - obsah kakaa alespoň 70%
  • 110 gramů másla
  • 120 gramů krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 40 g hladké mouky + 1 lžíce na vysypání
  • 250 gramů mražených malin
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny

 Čokoládu nalámeme na kousky a ve vodní lázni rozpustíme společně s 90 gramů másla. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků ušleháme pevný sníh. Rozpuštěnou čokoládu s máslem smícháme se žloutkovou pěnou, potom střídavě vmícháváme sníh a mouku. Misky na suflé vymažeme zbylým máslem, vysypeme moukou a do dvou třetin plníme řídkým těstem. Očistíme mističky a pečeme v troubě předehřáté na 200°C po dobu 10 minut.

Mezitím si připravíme malinovou omáčku. Mražené maliny vysypeme do hrnce a zahříváme, až se maliny rozvaří. Osladíme vanilkovým cukrem, sejmeme z plotny a rozvařené maliny přesedíme, abychom se zbavili nepříjemných peciček.

Hotové suflé vyklopíme z mističek, aby nám to šlo lépe, tak nožem jemně objedeme stěny. Pokud máme strach, že by se suflé po vyklopení skácelo, raději ho ponecháme v mističce. Podáváme s malinovou omáčkou a kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.