Nejlepší vánoční cukroví – rady, tipy, triky

Stejně jako každý rok je zde adventní období, v kterém bychom měli stihnout připravit vše pro klidný průběh vánočních svátků. Mimo nákupu dárků se samozřejmě peče i cukroví…

Bez cukroví si Vánoce umí představit asi málokdo. Cukroví prostě k Vánocům patří stejně jako rybí polévka, smažená ryba s bramborovým salátem, vánočka nebo ozdobený stromeček a pod ním betlém a dárky. Na mísách a talířích se objevuje cukroví pečené i nepečené, plněné i polévané, linecké, třené, medové… druhů je skutečně velmi mnoho. Mezi nejčastěji připravované cukroví u nás patří vosí hnízda a vanilkové rohlíčky. Zajímavé je, že právě vosí hnízda mají v oblibě především muži, ženy v posledních letech dávají přednost tzv. zdravému cukroví, které se připravuje například i z ovesných vloček nebo mrkve.

Kdy co upéct

Většina z nás má nějaký oblíbený druh cukroví, a většina cukroví také každoročně peče podle nějakého „plánu“. V každém případě se nejdříve – přibližně tři týdny před Štědrým dnem – peče cukroví, které se musí rozležet. Jsou to například oblíbené vanilkové rohlíčky, zázvorky, perníčky nebo kokosky. O týden později by se mělo péct cukroví z lineckého těsta a týden před Vánocemi nepečené cukroví. Cukroví ukládejte do chladu – teplota by neměla být vyšší než 5° Celsia.

Tipy na nejlepší cukroví

I když třeba cukroví nepečete poprvé, přeci jen to není běžná činnost a tak určitě neuškodí si připomenout několik základních rad, díky kterým bude vaše cukroví to nejlepší.

  • Všechny suroviny na přípravu těsta by měly mít stejnou – ideálně pokojovou – teplotu
  • Cukroví se mnohem lépe tvaruje z těsta, které necháte přes noc odpočinout v chladničce
  • Těsto na závin se snadno vytáhne do milimetrové tloušťky, když ho položíte na moukou posypanou utěrku
  • Pokud do bílků přidáte trochu octa, snadněji z nich vyšleháte tuhý sníh
  • Ideální teplota pro pečení většiny druhů cukroví je 180° Celsia. Při nižších teplotách z těsta vytéká tuk, při vyšších zase cukroví rychle ztmavne a není zcela propečené
  • Marmeláda na slepování cukroví nebo náplň bude vláčnější a chutnější, když do ní přidáte ovocnou šťávu
  • Ořechy na náplně vařte v mléku nebo ve smetaně a náplň zahustěte na jemno rozdrcenými piškoty
  • Tukové náplně a polevy budou chutnější, když je zahustíte kávou nebo kapkou alkoholu
  • Půlení mandlí je snadné, když je oloupané necháte hodinu namočené v studené vodě. Z vody se pak po promnutí mezi palcem a ukazováčkem vyndávají už jen poloviny. Pokud se přeci jen některá nerozpůlí, pomůže špička malého nože

Obrázek

Pracny, ořechy, rohlíčky…

Pečete dosud pracny nebo ořechové cukroví v jednotlivých formičkách, které navíc musíte vymazávat? Ušetřete si čas a námahu a vyměňte zastaralé formičky za moderní formu. Práci si usnadníte i s pečicím plechem na vanilkové rohlíčky. Cukroví bude mít stejný tvar, ale bude také stejně propečené.

Nové typy formiček jsou už i na oblíbená vosí hnízda. Jsou rozevírací a cukroví se z nich mnohem snadněji vyndává.

Lesklé pečivo

  • Když hned po upečení ještě horké cukroví potřete oslazeným mlékem s trochou škrobové moučky, bude se krásně lesknout. Tímto způsobem se připravují i perníčky.
  • Chcete, aby vaše vánočka měla krásný povrch zlaté barvy? Potřete ji rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka…

Dekorativní čokoláda

  • Jemné hoblinky z čokolády uděláte snadno a rychle obyčejnou škrabkou na brambory
  • Větší čokoládové hoblinky vytvoříte tak, že čokoládu rozpustíte ve vodní lázni, necháte ji ztuhnout na hladké ploše a pak ji seškrabujete.
  • Pokud rozpuštěnou čokoládu necháte stékat na pečicí papír, můžete z ní na něm vytvářet různé tvary. Svoji čokoládovou fantazii pak dáte na papíru ztuhnout do mrazáku.

Šetřete a využijte všechny suroviny!

Jako při všech kuchařských a pekařských činnostech se i při pečení cukroví občas něco nepovede, ale i rozlámané kousky se dají využít i jinak, než že se hned snědí. Můžete je dát do mixéru, přidat k nim marmeládu, šlehačku a trochu rumu a vše dobře rozmixovat. Ze směsi pak vytvarujte malé kuličky, které napíchnete na párátka, obalíte v čokoládě a dáte do vánočních cukrářských košíčků..

Čokoládou obalované Kuličky z nepovedeného cukroví už jsou vlastně receptem a tak jich ještě několik přidáme. Třeba některý z nich obohatí vaše Vánoce o další druh cukroví.

Obrázek

Pochutnejte si na domácím marcipánu

Příprava domácího marcipánu není složitá a ten kupovaný se mu v ničem nevyrovná

Suroviny

  • mandle
  • cukr
  • vaječný bílek

Postup

Spařené mandle oloupete a pak velmi jemně nasekáte. Smícháte je s cukrem, přidáte vidličkou našlehaný vaječný bílek a směs třete, dokud nevznikne vláčná hmota. Pokud je řídká, stačí přimíchat cukr, v případě, že ej hustá, bílek.

Z marcipánové hmoty pak vytvoříte váleček, který zabalíte do potravinářské fólie a dáte do chladničky. Jaké tvary cukroví pak z marcipánu uděláte, záleží jen na vaší fantazii. 

Jmenovky ze sladkých písmenek

Místa u štědrovečerního stolu můžete označit jmenovkami, které pak budou všem určitě chutnat

Suroviny

  • 250 gramů  hladké mouky
  • 140 gramů  Hery
  • 70 gramů  práškového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • kakao

Postup

Změklou Heru nakrájíte na kousky, přidáte k ní vajíčko, cukr, mouku s práškem do pečiva a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Ze surovin vypracujete těsto. Třetinu těsta pak obarvíte kakaem a vše dáte na hodinu do chladničky.

Ze světlého těsta pak vytvarujete kolečka a podle vaší fantazie i jiné tvary, z tmavého těsta vykrájíte písmena.

Kolečka a ostatní tvary pečeme v troubě, předehřáté na 180° Celsia samostatně od písmen, protože ta jsou upečená dříve.

Základní tvary po upečení a vychladnutí natřete polevou z citronové šťávy a cukru. Na ještě tekutou polevu přitiskněte písmenka a vše nechte ztuhnout.

Vosí hnízda z tyčinek Margot

Oblíbená vosi hnizda se nemusí připravovat jen ze známého těsta z rozdrcených piškotů a másla. Vyzkoušejte třeba vosí hnízda z tyčinek Margot.

Suroviny

  • 5 tyčinek Margot
  • 350 gramů másla
  • 1 žloutek z vajíčka
  • piškoty na přiklopení

Postup

Margotky nalámejte do misky a rozmačkejte, pak k nim přidejte máslo a žloutek a vytvořte hladké těsto. Z těsta pak klasickým způsobem vytvoříte vosí hnízda.

Vhodnou náplní je vaječný koňak. Výborně vypadají a také chutnají polité čokoládovou polevou.

Obrázek

Mnoho dalších receptů, ale i rad a triků na přípravu vosích hnízd najdete ještě zde .

 

Zdeněk Urban

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.