Netradiční grilování
Grilujete tak často, že už vám kuřecí steaky a kotlety lezou krkem? Nemáte chuť už ani na grilovanou zeleninu a klobás i špekáčků z grilu jste dávno přejedení? Pokud si říkáte, že to chce změnu, ale už jste zkusili grilovat snad všechno na světě a žádné další nápady nemáte, zde najdete několik tipů.
Recepty na zdravé, chutné a hlavně originální grilování, díky kterým rozbijete stereotyp a blýsknete se před přáteli, skutečně existují. Naložené grilované maso má každý, ale krevety, tofu nebo dokonce meloun…? Vyzkoušejte recepty, které jsme pro vás vybrali, a nebudete litovat!
Pikantní krevety s limetkou
- 450 gramů čerstvých krevet
- ¼ hrnku limetkové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce thajské sweet chilli omáčky
- ½ lžíce medu
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvého koriandru
- špetka soli
V misce smícháme limetkovou šťávu, olivový olej, sweet chilli omáčku, med, najemno nasekaný česnek a koriandr a sůl. Krevety omyjeme a naložíme do připravené marinády nejméně na půl hodiny. Poté krevety vyndáme z marinády, necháme okapat a napícháme na špejle jako špíz, aby se s nimi lépe manipulovalo. Grilujeme na rozpáleném grilu a hned podáváme.
Havajské špízy s kokosovou rýží
Špízy:
- 450 gramů kuřecích prsou
- 1 čerstvý ananas
- 1 červená cibule
- 1 oranžová paprika
- 1 stroužek česneku
- ¼ hrnku ananasového džusu
- 1 lžička medu
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžíce kečupu
- 2 lžíce sójové omáčky
Kokosová rýže:
- 1 hrnek rýže
- ½ hrnku kokosového mléka
- 1 ½ hrnku vody
- hrst čerstvého koriandru
- špetka soli
V misce smícháme kečup, ananasový džus, sójovou omáčku, med, strouhaný zázvor a rozmačkaný česnek, tím nám vznikne exotická marináda. Maso očistíme, nakrájíme na kostky a necháme v lednici marinovat alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Rozpálíme gril a vytvoříme špízy – na špejle napichujeme střídavě maso, kousky ananasu a papriky a plátky cibule. Gril potřeme olejem a naklademe na něj špízy, které obracíme po čtyřech minutách a grilujeme, dokud není maso hotové.
Kokosovou rýži připravíme tak, že ve středně velkém hrnci přivedeme k varu rýži se špetkou soli ve vodě a kokosovém mléce. Když se obsah hrnce začne vařit, přiklopíme ho pokličkou, stáhneme plamen na minimum a vaříme 15 až 20 minut. Když je rýže uvařená, slijeme přebytečnou tekutinu a do rýže zamícháme nasekaný koriandr.
Grilované avokádo plněné salátem Caprese
- 2 avokáda
- 1 vanička cherry rajčat
- 16 kuliček mozzarelly
- 4 stroužky česneku
- ½ hrnku olivového oleje
- hrst bazalky
- balzamikový ocet
- sůl
- pepř
Olivový olej nalijeme do mističky nebo podobné nádoby, přidáme rozmačkaný česnek, trochu soli a pepře a necháme alespoň hodinu odležet. Mozzarellu necháme okapat, rajčata omyjeme. Obě suroviny dáme do misky, promícháme s trochou připraveného oleje a nasekanou bazalkou, případně dochutíme solí a pepřem. Avokáda omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Obě poloviny bohatě potřeme česnekovým olejem a na rozpáleném grilu grilujeme rozkrojenou stranou dolů asi 5 minut. Avokáda dáme na talíř, do otvoru po pecce navršíme směs rajčat, mozzarelly a bazalky, pokapeme balsamikem a podáváme.
Marinované grilované tofu s ananasem
- 1 čerstvý ananas - lze použít i kompotovaný, ale lepší je čerstvý
- 1 balení tofu
- 3 citrony
- 3 lžíce ananasového džusu
- 2 lžíce tamari
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka kurkumy
- hrst čerstvého koriandru
Z tofu opatrně vymačkáme přebytečnou tekutinu – položíme ho na talíř, přiklopíme druhým talířem, který zatížíme, a čekáme, až tekutina vyteče. Mezitím si připravíme marinádu smícháním citronové šťávy, ananasového džusu, tamari, cukru, kurkumy a nasekaného koriandru. Tofu nakrájíme na trojúhelníčky, tak jako toustový chléb při přípravě sendvičů, a ponoříme ho do marinády, v níž ho necháme asi hodinu. Rozpálíme si gril a potřeme ho olejem, aby se tofu nepřipalovalo. Tofu dáme na gril a opékáme 20 až 30 minut, potom ho obrátíme a grilujeme 10 až 12 minut z druhé strany. Pokud se vám nedaří tofu obrátit, zdá se vám, že je ke grilu jakoby přilepené, nechte ho grilovat déle, vysuší se a potom již nebudete mít problém s jeho sejmutím z grilu. Na gril přidáme kolečka ananasu, které opékáme asi 10 minut. Na talíři tofu ještě pokapeme zbylou marinádou pro ještě výraznější chuť.
Grilovat se mohou i jiné druhy sýrů - vyzkoušejte je!
Grilovaný meloun
- 1 malý vodní meloun bez pecek
- 1 limetka
- 1 vanička Crème fraîche
- hrst čerstvého koriandru
- mleté chilli
Rozpálíme gril, meloun omyjeme, naporcujeme na trojúhelníčky silné asi 2 cm a lehce posypeme mletým chilli. Meloun dáme na gril a opékáme z každé strany minutu až dvě, poté sundáme z grilu a rozložíme na talíř nebo tác. Pokapeme limetkovou šťávou, na každý kousek melounu dáme jednu lžíci Crème fraîche a posypeme nasekaným koriandrem. Podáváme teplé.
Grilované nektarinky s pitou a mascarpone
- 2 nektarinky
- 2 pity
- 120 gramů mascarpone
- 1 hrnek balzamikového octa
- 2 lžíce medu
- hrst bazalky
Do hlubšího hrnce nalijeme balsamico a přivedeme ho k varu, poté plamen trochu ztlumíme a necháme zredukovat, bude to trvat asi 10 až 15 minut. Nektarinky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecky, grilujeme je na olejem pomazaném grilu asi 5 minut. Poté je rozkrájíme na menší kousky a necháme trochu vychladnout. Na gril položíme pity, aby se hezky prohřály. Na pity potom „namažeme“ mascarpone, na něj poklademe nektarinky, pokapeme balzamikovou redukcí a medem a posypeme nasekanou bazalkou. Obě pity jako pizzu rozkrojíme na trojúhelníčky a servírujeme.
Salát s grilovanou broskví a kozím sýrem
- 500 gramů směsi salátů
- 3 čerstvé broskve
- 120 gramů kozího sýra
- 1 červená cibule
- 2 hrsti pekanových ořechů
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce olivového oleje
V misce smícháme pekanové ořechy, olivový olej a mletou papriku, přemístíme na gril a opékáme 2 až 3 minuty, poté necháme vychladnout. Broskve omyjeme a nakrájíme na dvou až třícentimetrové plátky a grilujeme minutu po každé straně. Zatímco nám broskve chladnou, dáme do velké misky salát a přidáme kozí sýr. Červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a salát jimi posypeme, stejně jako broskvemi a ořechy.
Grilovaný zeleninový salát s krutony
Salát:
- 3 červené papriky
- 2 lilky
- 1 cuketa
- 1 červená cibule
- 250 gramů cherry rajčat
- hrst petrželky
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- ½ lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička čerstvého estragonu
Krutony:
- 1 bageta nebo ½ bochníku chleba
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička sušeného oregana
V misce smícháme olivový olej, balsamico, dijonskou hořčici a nasekaný estragon. Na rozpáleném grilu potřeném olejem připravíme grilovanou zeleninu, tedy papriky, lilky, cuketu, rajčata a cibuli. Po ugrilování promícháme zeleninu s dresinkem. Bagetu nebo chléb nakrájíme na větší kostky, pokapeme olejem, posypeme oreganem, solí a pepřem a na grilu restujeme. Když jsou krutonky hnědé a křupavé, vmícháme je do salátu a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme teplé.
Toasty s vejcem a sýrem
- 4 vejce
- 8 plátků toustového chleba
- 4 plátky sýra dle vlastního výběru
- trocha másla
- sůl
- pepř
Na rozpáleném grilu necháme rozpustit trochu másla, vyklepneme na něj vajíčka a opékáme je tak, jak máme rádi, podle chuti také osolíme a opepříme. Toustový chléb zlehka pomažeme máslem a opečeme na grilu, na čtyři chleby položíme plátkový sýr a vejce a přiklopíme zbylými chleby. Toasty opékáme z obou stran, dokud není sýr rozteklý a chléb hnědý a křupavý z obou stran.
Lenka Ambrožová