Pečeme sušenky

 

Kdo by neměl rád sušenky? Děti se po nich mohou utlouct, pro dospěláky je příjemné je zakousnout ke kávě či čaji s přáteli nebo po nich sáhnou, když potřebují rychlou svačinu do ruky. Skvělé sušenky nemusíte kupovat, můžete si je i doma upéct a ochutit tak, jak máte rádi. Je to snadné!

Kupované sušenky nemají zrovna nejlepší složení. Často jsou plné cukru, palmového oleje, emulgátorů a nekvalitní čokolády. Dokonce ani ovesné sušenky nejsou tak neškodné, jak se tváří. Je nutno poznamenat, že i doma upečené sušenky budou mít vysokou kalorickou hodnotu a není dobré spořádat celý plech na posezení. Můžete do nich ale použít kvalitnější suroviny a cukr nahradit přírodními sirupy, medem nebo ovocným pyré.

Obrázek

Americké cookies

Oblíbené americké sušenky cookies mohou velké i jako dezertní talířek a existují v celé řadě variant. Nejpopulárnější jsou ale určitě ty s čokoládovými pecičkami. Správná cookie je po okrajích křupavá a uvnitř vláčná. Jejich příprava není nijak náročná, jen je třeba myslet na to, že těsto se během pečení hodně rozteče, a nechávat proto na plechu mezi sušenkami dostatek volného prostoru. Důležité je také nechat těsto odpočinout v lednici, hodně lepí. Cookies rozhodně nejsou dietní záležitostí, obsahují hodně másla a cukru, jednou za čas se to ale povoluje.

  • 200 g čokoládových peciček

  • 125 g polohrubé mouky

  • 115 g másla

  • 100 g třtinového cukru

  • 50 g cukru krystal

  • 50 g holandského kakaa

  • 1 vejce

  • 30 ml mléka

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • špetka soli

Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry do pěny, potom všleháme vejce, mléko a vanilkový extrakt. V jiné míse smícháme mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Tuto sypkou směs po částech vmícháváme do máslové směsi, až se vše spojí v jednolité těsto, vmícháme i většinu čokoládových peciček (asi 50 g si dáme stranou). Těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme do lednice nejméně na tři hodiny, klidně i přes noc. Troubu zapneme na 180 °C. Těsto vyjmeme z lednice, lžící odkrajujeme kousky, z nichž tvarujeme kuličky libovolné velikosti a pokládáme je s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Všechny kuličky pak mírně zploštíme dlaní a plech vložíme do trouby. Středně velké sušenky pečeme asi 10 minut, pokud máte malé či velké, přidejte nebo uberte dvě minuty. Nelekejte se, když se vám sušenky budou zdát nedopečené – při vytažení z trouby skutečně mají být hodně měkké. Necháme je zchladnout na plechu, na němž se pekly, asi pět minut, za tu dobu trochu ztuhnou a pak je můžeme přemístit na mřížku. Cookies vydrží při pokojové teplotě vláčné týden, s největší pravděpodobností ale zmizí mnohem dřív. Upečené sušenky je také možné zamrazit, v mrazáku vydrží čerstvé tři měsíce.

Obrázek

Máslové sušenky

Křehké máslové sušenky jsou klasika, která nikdy neomrzí, nejlépe chutnají s kávou nebo čajem. Jsou až směšně jednoduché, na jejich přípravu potřebujete jen pět ingrediencí, o to jsou ale kouzelnější. Jejich výrazně máslová chuť vás pohladí na jazyku i na duši. Stejně jako u cookies je důležité těsto nechat zchladit, na rozdíl od nich se ale při pečení neroztékají, a tak můžete popustit uzdu svojí fantazii a vykrajovat tvary jako u cukroví nebo použít razítka na sušenky. Tahle část výroby sušenek jistě bude bavit vaše děti, užijete si společně strávené chvíle a nakonec tu dobrotu spolu sníte.

  • 370 g hladké mouky

  • 250 g másla

  • 180 g moučkového cukru

  • 1 vejce

  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo místo obyčejného moučkového cukru použijte domácí vanilkový)

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Nakrájíme ho na menší kousky a vložíme je do mísy. Přisypeme mouku a cukr, přidáme i rozklepnuté celé vejce a vanilkový extrakt. Všechny ingredience společně smísíme robotem, vařečkou nebo rukama, výsledkem by mělo být měkké, trochu drobivé, ale jednolité těsto. Zabalíme ho do potravinové folie a uložíme do lednice alespoň na tři hodiny. Po vytažení z lednice těsto rozdělíme na několik částí a zapneme troubu na 170 °C. Každý kousek těsta vyválíme na plát silný asi půl centimetru a vykrájíme z něj tvary nebo jen kolečka. Budoucí sušenky ihned přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a můžeme je ozdobit razítky. Nyní se vyválíme další kus těsta, ke kterému přidáme zbytky z prvního válení, a opět vykrajujeme. Takto postupujeme, dokud není plech plný, poté sušenky pečeme asi 8 minut. Pečicí papír se sušenkami sešoupneme na pracovní plochu a plech necháme zchladnout. Upečené sušenky můžeme pocukrovat nebo dozdobit cukrovou polevou.

Obrázek

Ovesné sušenky

Pokud jsou na vás předešlé recepty příliš kalorické a tučné, vyzkoušejte tyhle ovesné sušenky. Neobsahují mouku ani cukr, jsou slazené ovocem, ale pokud je chcete ještě sladší, přidejte lžíci medu. Ovesné sušenky si můžete připravit kdykoliv, jsou rychlé, snadné a nenáročné na ingredience. Tento základní recept můžete obměnit přidáním sušeného ovoce, kokosu, kakaových bobů, mletých nebo drcených oříšků, kakaového nebo karobového prášku apod. Skvělého výsledku docílíte i přidáním lžíce či dvou přírodního oříškového másla, v takovém případě ale zvyšte množství vloček. Ty mohou být nejen ovesné, ale také pohankové, špaldové, rýžové, žitné nebo třeba teffové. Snadno tak vytvoříte bezlepkovou verzi zdravé pochoutky.

  • 200 g ovesných (nebo jiných) vloček

  • 2 jablka

  • 1 vejce

  • 2 lžíce mléka, rostlinného nápoje nebo vody

  • 1 lžička vanilkového extraktu

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a najemno nastrouháme. Smícháme je s ovesnými vločkami, vejcem a vanilkovým extraktem, pokud je směs moc hutná, přidáme mléko, rostlinný nápoj nebo voda. Zpracujeme kompaktní těsto, z něhož lžící odkrajujeme kousky, na plechu vyloženém pečicím papírem tvoříme silné placičky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi dvanáct až patnáct minut. Upečené sušenky necháme zchladnout na kovové mřížce.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.