Pochoutky z čerstvé české zeleniny

První skutečně čerstvou sezonní zeleninou je chřest, rebarbora, špenát, ředkvičky a nové brambory. Ve velkých obchodech se některé druhy prodávají celý rok, ale jen v tomto ročním období jsou skutečně čerstvé a mají tu správnou chuť i vůni a také nejvyšší množství vitamínů a dalších důležitých látek.

Některé druhy zeleniny se pěstují v průběhu celého roku ve sklenících, případně se dají koupit zmražené nebo konzervované. Způsob pěstování a uskladnění nebo dlouhodobého uchování se ale samozřejmě negativně projevuje na obsahu vitamínů a všech dalších látek, a také na chuti i aroma. 

Sezonní čerstvá zelenina je prostě nejlepší a už nyní je jí na trhu dostatek. V současné době můžete zapomenout na mraženou, konzervovanou nebo i dováženou – stačí zajít na farmářský trh a koupit si ji v té nejlepší domácí kvalitě. 

Obrázek  Chřest

Chřest nemusíte kupovat jen dovozový, pěstuje se už i v České republice a domácí tedy bude zaručeně nejčerstvější. Chřestová sezona začíná koncem dubna a měli by jste ji maximálně využít. Chřest je totiž vynikající lahůdka, ale také obsahuje mnoho vitamínu A a C, železo a další pro lidský organismus důležité látky.

Příprava chřestu je velmi jednoduchá a rychlá, navíc existuje velmi velké množství možností a receptů, jak si ho naservírovat a vychutnat. Vzhledem k jeho skutečně delikátní chuti jsou ale nejlepší ty nejjednodušší způsoby. Bílý chřest chutná skvěle i jen uvařený a přelitý holandskou omáčkou, je z něj i vynikající lahodná chřestová polévka. Zelený chřest můžete konzumovat syrový, vyzkoušet by jste ale měli i jeho grilování

 Obrázek  Nové brambory

Nové brambory se prodávají už od března, ale ty jsou dovezené ze zahraniční a jejich chuť není tak dobrá, jako u tuzemských. České nové brambory se na trhu objevují právě v této době a jsou nejchutnější. Můžete si je uvařit třeba jako přílohu k chřestu, nebo je pouze přelít rozpuštěným máslem a posypat jemně nasekanými čerstvými bylinkami…Nové brambory mají ještě jednu velkou výhodu – nemusí se loupat.

 Obrázek  Špenát

V současné době začíná i sezona špenátu, kterému se v našich podmínkách velmi daří. Čerstvý špenát poznáte snadno, protože má svěže zelené listy, křupavé stonky a příjemnou typickou vůni. Na farmářských trzích můžete koupit špenát, který byl sklizený těsně před tím, než se objevil na pultě – a právě ten je vynikající do zeleninových salátů. Špenát se také připravuje velmi jednoduše. Můžete ho uvařit i dusit, je z něj vynikající polévka.

 Obrázek  Ředkvičky

Nejlepší ředkvičky jsou také v tomto ročním období. Nechutnější a typicky chuťově nejvíce ostré jsou ty malé, větší bývají ostré méně. Na trhu jsou sice ředkvičky většinou až do září, ale pozdější odrůdy už nejsou tak křupavé, jejich chuť není tak výrazná a nižší je samozřejmě i obsah vitamínů a dalších látek.

Ředkvičky se konzumují čerstvé, velmi často se přidávají do salátů, ale nakrájené na plátky a rozložené na chléb s máslem vám budou chutnat určitě také. 

 Obrázek Rebarbora

Rebarbora je velmi zdravá zelenina, která se na trhu objevuje také v této době. Obsahuje značné množství vitamínu C a draslíku, má i velmi nízkou kalorickou hodnotu a tak je vynikající pokud ještě potřebujete zhubnout do plavek. Stonky rebarbory musíte vždy oloupat a nikdy nejezte její listy, protože jsou jedovaté. Nevařte ji v nádobí z hliníku, protože ten reaguje s kyselinou šťavelovou a dostává se do zeleniny. Hliníkové hrnce raději vyměňte za jiné nádobí, které je zdravější a kvalitnější.

Z rebarbory si připravíte vynikající rebarborový koláč na mnoho způsobů nebo chutney. Pokud jste příznivci zavařování, můžete začít – z rebarbory jsou výborné džemy i kompoty.

Nejlepší recepty

Chřest s holandskou omáčkou

Chřest v rychlé, a přitom velmi lahodné úpravě.

Suroviny

  • 8 výhonků bílého chřestu
  • 50 gramů másla
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky pepře
  • sůl

Holandská omáčka

  • 80 gramů másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce bílého vína
  • 3 lžíce vody z vaření chřestu
  • citron
  • pepř a sůl

Postup

Chřest omyjete, oškrábete a odříznete z něj tvrdé konce. Do hrnce s vařící vodou přidáte máslo, koření a mírně ji osolíte, pak do vody přidáte chřest a vaříte ho 5 až 10 minut, až je měkký. Chřest je nutné vařit postavený, měl by být stažený do svazku.

Příprava holandské omáčky není složitá. V nižším hrnci smícháte žloutky s vodou z vaření chřestu a vínem, přidáte citronovou šťávu, opepříte a osolíte. Směs zahříváte a šleháte do husté pěny. V malém hrnku rozehřejete máslo a to pak do žloutkové pěny opatrně přimícháte.

Uvařený chřest servírujte přelitý holandskou omáčkou s uvařenými novými bramborami, můžete ho přidávat i k různým masům.

TIP: Na přípravu je Ideální speciální hrnec na vaření chřestu.

Obrázek  

Americké brambory z nových brambor

Jednoduchá chutná večeře pro všední den

Suroviny

  • 1 kilogram nových brambor
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • kmín mletý
  • paprika sladká mletá
  • pepř a sůl
  • smetana

Postup

Nové brambory ve slupce důkladně očistíte a omyjete pod studenou vodou, pak je nakrájíte na tenké plátky a rozložíte do pekáče, vymazaného máslem. Oloupanou cibuli i česnek nakrájíte na jemno. Plátky brambor posypete kořením, nasekanou cibulí a česnekem, osolíte je a mírně přelijete smetanou. Pekáč s bramborami dáte do vyhřáté trouby a necháte je péct tak dlouho, až jsou měkké a vytváří se na nich puchýřky.

Americké brambory se mohou servírovat jako příloha k různým masům, ale mohou se konzumovat i samostatně například se zeleninovým salátem, zapíjet se mohou dobrým pivem.

TIP: Koření můžete různě střídat a tak si připravit brambory mnoha chutí.

Palačinky se špenátem

Palačinky se špenátovou náplní, které je možné i zapékat.

Obrázek

Suroviny

- na palačinky

  • 3 vajíčka
  • 4 deci mléka
  • 20 deka polohrubé mouky
  • sůl
  • olej na smažení

-  na náplň

  • listový špenát
  • kuřecí prsa
  • 2 stroužky česneku
  • smetana
  • paprika mletá sladká
  • pepř a sůl
  • olej na smažení

Postup

Špenát omyjete pod studenou vodou, natrháte na kousky a necháte okapat. Kuřecí prsa omyjete a nakrájíte na malé nudličky. Oloupané stroužky česneku prolisujete.

Všechny suroviny na palačinky vyšleháte v misce do hladké směsi.

V jedné pánci rozpálíte olej a pečete na něm palačinky – pro plnění špenátovou směsí by měly být silnější. V druhé pánvi na oleji krátce osmahnete nudličky z kuřecích prsou s paprikou, pak přidáte špenát a vše krátce podusíte. Nakonec do směsi přimícháte prolisovaný česnek a smetanu.

Upečené palačinky se plní špenátovou směsí.

TIP: Palačinky je také možné rozprostřít do vymazané zapékací mísy, potřít špenátovou směsí, na ni dát další palačinky, vše posypat nastrouhaným sýrem a krátce zapéct.

Těstovinový salát se zeleninou

Rychlý osvěžující salát, servírovaný nejlépe studený.

Obrázek

Suroviny

  • těstoviny podle vlastního výběru a chuti
  • papriky
  • rajčata
  • pórek
  • cibule
  • ředkvičky
  • 3 stroužky česneku
  • zakysaná smetana
  • tvrdý sýr
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce worchesteru
  • 2 lžíce kečupu
  • sůl

Postup

Těstoviny uvaříte v mírně osolené vodě do měkka. V době vaření těstovin omyjete a nakrájíte zeleninu i sýr na malé kousky, stroužky česneku prolisujete. V míse vše promícháte se zakysanou smetanou a utřeným česnekem, směs dochutíte sojovou a worcesterovou omáčkou, kečupem a solí.

Připravenou zeleninu smícháte s uvařenými těstovinami. Salát je nejlepší servírovat studený.

TIP: Použijte barevné těstoviny. Do salátu je možné přidat i krátce osmažené na nudličky nakrájené kuřecí maso.

Rebarborový koláč

Hrníčkový koláč s rebarborou a tvarohem, který dokáže upéct každý

Obrázek

Suroviny

- na koláč

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 bílý jogurt
  • 1 hrníček mléka
  • rebarbora
  • měkký tvaroh

Postup

Rebarboru oloupete, nakrájíte na kousky a promícháte je s částí cukru. V míse utřete celá vejce s cukrem a postupně k nim pak přimícháte ostatní suroviny a připravíte si hladké těsto. V misce smícháte suroviny na drobenku a prsty z nich vypracujete sypkou směs.

Těsto nalijete na vyšší pečící plech, posypete ho nakrájenou rebarborou a koláč upečete v troubě, předehřáté na 160° Celsia za přibližně 30 minut. Na upečený koláč rozetřete našlehaný tvaroh.

TIP: Na koláč je možné před pečením použít i drobenku.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.