Podzimní plodiny ve vaší kuchyni
Určitě už jste několikrát slyšeli o tom, že jíst by se mělo sezónně a lokálně, tedy kupovat tu zeleninu a ovoce, které zrovna dozrává na českých a moravských polích, v sadech a zahradách. Rajčata, papriky a třešně už teď seženete jen z dovozu, přesto je ale spousta plodin, které právě teď na podzim naše země nabízí.
Tím, že budete nakupovat sezónní a lokální ovoce a zeleninu, podpoříte místní zemědělce i ekonomiku státu a snížíte svou ekologickou stopu. Navíc jsou takové plodiny mnohem chutnější a zdravější než ty, které jsou uměle pěstovány, sklizeny ještě před dozráním a přepravovány přes celou Evropu nebo ještě dál. Podzimní ovoce a zelenina mají tu výhodu, že ve většině případů vydrží při správném skladování až do zimy či jara. Svědčí jim chladnější suché a temné prostředí, ideální je sklep, případně garáž nebo předsíň či chodba. Kolem plodů by měl volně proudit vzduch, aby nezplesnivěly, pozor si dejte i na mrazíky.
Červená řepa
Nechvalně známá ze školních jídelen, ale nabízející spoustu chuti a variability, to je červená řepa. Pokud se i vy považujete za jejího odpůrce, dejte ji ještě jednu šanci, zaslouží si to. Je totiž neobyčejně zdravá – detoxikuje organismus, zlepšuje činnost nervového a kardiovaskulárního systému, zpomaluje proces stárnutí a působí i jako prevence rakoviny. Hodí se ke zpracování naslano i nasladko – syrovou řepu můžete odšťavnit čo přidat do džusů, nastrouhat a použít do dezertů (obzvlášť dobře si rozumí s čokoládou), upéct v troubě s dalšími druhy zeleniny a podávat jako přílohu nebo vcelku uvařit či upéct a používat do salátů, obložených baget, burgerů apod. Skvělá je také polévka z řepy – ať už jde o proslulý boršč, anebo o moderní řepný krém.
Kapusta
Ani kapusta nepatří v našich končinách k nejvyhledávanějším druhům zeleniny, když ji ale zkusíte připravit doma podle dobrého receptu, možná vás překvapí. Pěstuje se v různých kultivarech, sehnat můžete hlávkovou i růžičkovou kapustu nebo kapustu kadeřavou, zvanou kadeřávek. Všem svědčí jednoduchá úprava, listy stačí povařit v osolené vodě nebo orestovat na slanině. Do kapustových listů můžete zabalit směs z mletého masa či luštěnin, nasekaná kapusta se zase hodí do karbanátků či zeleninových salátů. Příjemně ozvláštní hřejivou podzimní čočkovou polévku či halušky a malé růžičky zazáří na talíři, když je necháte hrát prim.
Pastinák
Vypadá jako kořenová petržel, bývá ale o poznání větší a nať mu vyrůstá jen ze samého středu kořene. Chutí připomíná spíše mrkev, je nasládlý a velmi lahodný. V kuchyni dříve nahrazoval brambory a skutečně je velmi dobrou přílohou k masu – připravíte z něj pyré, také ho můžete nakrájet na kostičky a orestovat na sádle se slaninou nebo z něj připravit zdravé hranolky. Pokud mu dáte víc důvěry, nabídne se vám v podobě pastinákové krémové polévky nebo jako přísada do sladkých i slaných koláčů a všemožných moučníků. Pastinák se hodí i do dětských příkrmů a jíst se může rovněž syrový. Po vzoru starověkých Římanů ho můžete podávat při romantické večeři, ti ho totiž považovali za účinné afrodiziakum. Kromě toho tato zelenina podporuje chuť k jídlu, pomáhá proti močovým kamenům a písku a je významným zdrojem draslíku a vlákniny.