Portugalská kuchyně
Letní prázdniny už jsou skoro tu a s nimi se blíží i dovolené v zahraničí. Oblíbené destinace ale mohou nabídnout mnohem víc než jen pláž a průzračné moře – můžete zde zažít jinou kulturu a také gastronomii. My se dnes, alespoň pomyslně, podíváme do Portugalska, které je sice možná trochu zastíněno svým větším sousedem, rozhodně ale stojí za pozornost.
Portugalsko je nejzápadnějším státem Evropy a může se pochlubit dlouhou a bohatou historií. V ní je bezpochyby nejvýraznější koloniální éra, jejíž zbytky můžeme spatřovat v příslušnosti ostrovů Azory a Madeira k tomuto státu. Koloniální historie se ale promítla i do portugalské kuchyně – ta obsahuje jak evropské, tak i jihoamerické, africké a indonéské prvky. Portugalská jídla jsou výrazně kořeněná, protože právě tamější obyvatelé kontrolovali trh s vzácnými druhy koření pocházejících ze svých kolonií.
Mořské plody a exotické rostliny
Dnes už asi málokdo uvažuje o bramborách, rajčatech a kukuřici jako o exotických plodinách. Skutečnost je ale taková, že v Evropě se objevily až v 16. století, a mezi první Evropany, které je pěstovali, patřili Portugalci. A velmi si je oblíbili, proto jsou i dnes nedílnou součástí řady tamějších pokrmů. Ještě výraznějším prvkem portugalské kuchyně jsou ale ryby a mořské plody – Portugalsko vlastní přes 800 kilometrů pobřeží a rybolov zde byl vždy důležitým zdrojem obživy. Často se jí sardinky a makrely, Portugalci si rádi dopřejí i humry, ústřice, krevety a kraby. Není divu, že ryba je i národním pokrmem, konkrétně je to nasolená a vysušená treska zvaná bacalhau. A vůbec je treska velmi populární – údajně existuje 365 způsobů, jak ji upravit, tedy na každý den v roce jeden!
Sendvičový národ
Možná vás překvapí, že Portugalci zbožňují sendviče. Ty obvykle neobsahují rybu, ale maso, nejčastěji hovězí nebo vepřové. Vepřové maso je častější, zdejší podmínky totiž mnohem více přejí chovu prasat než krav. Na oblíbené sendviče se v Portugalsku chodí do malých restaurací a bister. Národní sendviče prego (s hovězím) i bifana (s vepřovým masem) obsahují světoznámou omáčku piri-piri. Ta se vyrábí mixováním chilli papriček s bylinkami, a buď si ji můžete vyrobit doma, nebo o ni požádat v bistru.
Nejlepší sušená šunka?
Celá Evropa se už nějakou dobu hádá o tu nejlepší sušenou šunku. Pro někoho je to bezpochyby italská prosciutto crudo, jiný upřednostňuje španělský jamón serrano a další nedá dopustit na uzenou schwarzwaldskou šunku od našich německých sousedů. Pro Portugalce je nejlepší šunkou samozřejmě presunto, tedy ta portugalská. Existuje několik typů podle oblasti výroby, liší se i plemeno vepřů, z nichž se šunka připravuje. Ať už narazíte na jakoukoliv, určitě ji ochutnejte, jen jí nespořádejte příliš – ta nejkvalitnější, 65 měsíců stará šunka presunto stojí v přepočtu okolo devíti tisíc korun za kilogram!
Dezerty od jeptišek
Ani Portugalci neodolají dobrému dezertu. Nejoblíbenější jsou ty se skořicí nebo karamelem, mnoho dezertů obsahuje sýry, a to nejen kravské, ale především kozí nebo ovčí. Světoznámé jsou portugalské druhy pečiva, které vznikly v 18. stol. díky řeholnicím, které se tak snažily krýt své náklady. Názvy těchto dobrot odkazují na svůj původ – jmenujme například barriga de freira (jeptiščino bříško), papos de anjo (hruď anděla) a toucinho do céu (slanina z nebes).