Rebarbora – (ne)bezpečná pochoutka z Tibetu

S jarem se nám v zahradách objevuje mnoho lahůdek, které stojí za povšimnutí. Jednou takovou je i rebarbora, nebo, chcete-li, reveň. Nepromeškejte správný čas pro její sklizeň a připravte si lahodnou marmeládu, kompot nebo rebarborový koláč.  

Rebarbora - kuriózní ovoce, které mnoho lidí považuje za zeleninu, pochází z dalekého Tibetu. Své jméno dostala po poutnících zvaných barbaros, kteří ji přinesli až do Evropy. Rebarbora se tu zabydlela a stala se velmi oblíbenou v Anglii, kde se přidávala do pikantních koláčů. V Itálii z ní začali vyrábět aperitiv Rebarbaro a Němci se pustili do vaření džemů.

Už v její domovině – Tibetu - odhalili léčivé účinky, které má. Reveňové řapíky jsou zdrojem cenných vitamínů a minerálních látek. Obsahují velké množství jablečné a citrónové kyseliny a také vitamin B. Díky niacinu podporuje krevní oběh a energii buněk.

Rebarbora je našemu zdraví velmi prospěšná, ale při její konzumaci musíme mít na paměti, že

  • kvůli obsahu kyseliny šťavelové by se jí měli vyhnout lidé s onemocněním ledvin. Kyselina šťavelová navíc odvádí z těla vápník a může napomáhat tvorbě ledvinových či močových kamenů.
  • zatím co řapíky jsou velmi zdravé, reveňové listy v sobě skrývají jedovaté látky, kterých se nezbavíte ani tepelnou úpravou. Proto je nutné při sklizni listy řádně oddělit.
  • při vaření nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí, protože reaguje se šťávou z rebarbory. Zvolte raději nádobí z nerezové oceli.

Může být i nebezpečná

V souvislosti s konzumací rebarbory jsou známy i případy otravy, která se projevuje obdobně jako otrava nezralým ovocem. Typické symptomy otravy začínají během 6 až12 hodin po požití. V některých případech se neprojeví vůbec, ale nastane vážná porucha ledvin, která v nekritičtějších případech může skončit až celkovým selháním životních funkcí. Katastrofálním účinkům kyseliny šťavelové můžeme předejít kombinací s mléčnými výrobky. Proto se rebarborový koláč peče nejčastěji s tvarohem.

Zpracováváme rebarboru

Po sklizení a odstranění listů se můžete pustit do zpracování řapíků. Nejprve řapíky zbavte tvrdé slupky a nakrájejte je na dílky, které krátce povaříte s cukrem a skořicí. Rebarbora má specifickou kyselou chuť, kterou povaření s cukrem poněkud otupí, ale ne zcela potlačí. Na koláč však můžete rebarboru použít i bez povaření.

Rebarboru můžete i zavařit. Zavařenou rebarboru jistě oceníte i v zimních měsících nebo v období, kdy není čerstvá k dostání. Použít ji můžete do sladkých i slaných jídel – vždy se stane příjemným zpestřením. Rebarbora je opravdu výtečná v kombinaci se sýrem, vytvoříte tak neotřelý a lahodný předkrm.

Obrázek

Rebarborový koláč

Ingredience

  • 4 stonky rebarbory
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
  • ½ hrnku hladké špaldové mouky
  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • ½ hrnku 100% pomerančového džusu

Drobenka

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g hladké špaldové mouky

Postup

Stonky reveně oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, promícháme je s 1 hrnkem cukru a necháme odležet.

Zbylý cukr smícháme s prosátou polohrubou a špaldovou moukou. Rozpustíme máslo a necháme ho trochu vychladnout. Do mouky přidáme žloutky a postupně vmícháme pomerančový džus, nakonec přilijeme rozpuštěné máslo. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zapracujeme ho do těsta. Těsto vlijeme do připraveného plechu a rozetřeme. Navrch rozložíme rebarboru.

Máslo, moučkový cukr, vlašské ořechy a mouku zpracujeme prsty na sypkou drobenku, kterou rovnoměrně rozprostřeme na koláč. Plech s koláčem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut.

Obrázek

Taštičky s kozím sýrem a rebarborou

Ingredience

  • 320 g listového těsta
  • 250 g rebarbory
  • 90 g plátků kozího sýra
  • 1 středně velké vejce
  • 150 g strouhanky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu + pár snítek na dekoraci 
  • balzamiková redukce na pokapání

Postup

Troubu předehřejeme na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Rozbalíme listové těsto, očistíme okraje a nařežeme na 6 plátů. Potom je vložíme do máslem vymazaných formiček a na okraje naneseme trochu našlehaného vejce.

Strouhanku smícháme s tymiánem, solí a pepřem, vmícháme do zbývajícího šlehaného vejce a rozdělíme do formiček s těstem.

Rebarboru nakrájíme na 4–5 cm dlouhé kousky a na stojato je vložíme do formiček. Každé kolečko kozího sýra rozkrojíme na půlku a vložíme je do formiček okrajem dolů. Nahoru položíme snítky tymiánu a pokropíme balzamikem.

Pečeme 20–25 minut nebo dokud nebude sýr zlatavý a těsto se nezačne nafukovat. Vyjmeme a hned podáváme, nejlépe se salátem podle chuti.

K.Horová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.