Rebarborový koláč, panna cotta a další lahůdky
Rebarbora je příjemně sladce kyselá zelenina, z kterou se nejčastěji připravují sladké koláče nebo buchty. Může se z ní ale udělat i vynikající rebarborová marmeláda, kompot, panna cotta, chutney nebo sladká omáčka k dezertu.
Rebarbora, které se také říká reveň, má původ v Asii a v minulosti se využívala jako léčivá rostlina. Stonky obsahují ve velkém množství zdravou kyselinu jablečnou a citronovou, vitamín B a niacin, zajímavé je, že vitamínu C je v nich ale poměrně málo.
Největšími konzumenty a milovníky rebarbory jsou asi Angličané. Pořádají dokonce i různé slavnosti a festivaly, které mají větší návštěvnost než podobné akce, kde je v hlavní roli jinde tolik oblíbený chřest.
Nákup a skladování rebarbory
Hlavní sklizňová sezona rebarbory je v květnu a červnu, k dostání je v této době snad téměř všude. V supermarketech se ale většinou prodává reveň z dovozu a rychlená, která není tak kvalitní. Mnohem lepší je koupit „domácí“ rebarboru na farmářském trhu.
Čerstvá rebarbora není pochopitelně oschlá, stonky jsou většinou tmavě růžové až červené, ale pěstují se i odrůdy se zelenými řapíky, které jsou také velmi chutné.
Rebarboru je nejlepší spotřebovat co nejrychleji, v chladničce vydrží křehká a čerstvá maximálně 2 dny. Nasekané stonky se mohou zamrazit – ve vakuové dóze vydrží i rok a můžete si z nich připravovat různé lahůdky až do další sklizně.
Pěstování rebarbory
Pokud máte zahrádku, není žádný velký problém mít rebarboru vlastní. Potřebuje především dostatek slunce, vodu a výživnou půdu. Když se ujme, nemusíte jí už věnovat žádnou speciální péči a na jednom místě ji budete postupně sklízet až 12 let.
Rebarbora v kuchyni
Z reveně se nejčastěji připravují sladké pochoutky – rebarborový koláč s tvarohem nebo drobenkou, buchta s rebarborou nebo i bublanina. Vynikající je i rebarborová marmeláda, chutney, kompot…
Pro konzumaci se používají jen řapíky, které mají lehce bylinné aroma a příjemně sladkokyselou chuť. Listy obsahují jedovaté látky - mimo jiné kyselinu šťavelovou - a jejich konzumace se v žádném případě nedoporučuje! Stonky se musí oloupat a vždy tepelně upravit. Loupejte je důkladně, ale dejte si přitom pozor na oblečení, červená šťáva se opravdu špatně odstraňuje. Rebarboru nevařte v nádobí z hliníku, protože reaguje s látkami v rebarboře a ovlivňuje tak její chuť i celkovou kvalitu. Vhodné je nádobí smaltované nebo nerezové.
Ze stonků reveně se nejčastěji připravuje rebarborový koláč z různých druhů těsta. Rebarboru je ale také možné krátce podusit a pak servírovat jako zajímavou a velmi chutnou přílohu k masu nebo rybám. Výborná je i rebarborová polévka se zakysanou smetanou.
Recepty z rebarbory
Na koláčích a dalších lahůdkách s rebarborou si určitě pochutnáte. Až je sníte, určitě půjdete koupit další stonky a budete si rebarboru připravovat na jiný způsob. Možností a receptů je víc než dost…
Rebarborový koláč na francouzský způsob
Jedinečný jemný koláč s rebarborou podle francouzských mistrů pekařů
Suroviny na těsto
-
200 gramů hladké mouky
-
100 gramů másla
-
100 gramů cukru krupice
-
1 vejce
-
sůl
Suroviny na náplň
-
0,5 kilogramu rebarbory
-
3 lžíce cukru krupice
-
3 lžíce zázvoru – jemně nastrouhaný
-
3 vejce
-
50 gramů medu
-
250 gramů zakysané smetany
-
vanilka
Postup
Ze surovin na těsto připravte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte minimálně na hodinu odležet do chladničky.
Stonky rebarbory oloupejte a nakrájejte na přibližně 2 centimetry velké kousky. V míse k rebarboře přimíchejte cukr a nastrouhaný zázvor . V další míse smíchejte ostatní suroviny na náplň – vejce, med a zakysanou smetanu, dochuťte vanilkou.
Formu na koláč – ideálně kulatou – vyložte pečícím papírem nebo jemně vymažte tukem. Z těsta vyválejte kulatou placku, která pak musí pokrýt i stěny formy. Těsto, které přečnívá, odřízněte. Na koláč rozprostřete připravenou rebarboru a zalijte ji druhou částí náplně.
Koláč se peče v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 30 až 40 minut, povrch by měl být pevný a mít zlatavou barvu.
Rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou
Česká rebarborová klasika...
Suroviny na těsto
-
0,5 kilogramu polohrubé mouky
-
100 gramů cukru krupice
-
75 gramů másla
-
2 vaječné žloutky
-
2,5 decilitru mléka
-
20 gramů droždí
Suroviny na náplň
-
400 gramů rebarbory
-
2 balení tvarohu
-
50 gramů cukru moučka
-
2 žloutky
-
1 balíček vanilkového cukru
Suroviny na drobenku
-
mouka
-
změklé máslo
-
cukr moučka
Postup
Z ohřátého mléka, trochy cukru a droždí si připravíte kvásek, který necháte na teplém místě vykynout. Mouku smícháte se zbylým cukrem, přimícháte rozpuštěné máslo a žloutky, pak ještě vykynulý kvásek a podle potřeby zbylé mléko. Vypracujete hladké těsto a dáte ho do tepla minimálně na 30 minut kynout.
Než těsto vykyne, připravíte si náplň. Tvaroh se promíchá s vanilkovým i moučkovým cukrem a se žloutky. Připravíte si i drobenku a také oloupete rebarboru a nakrájíte ji na malé kousky.
Vykynuté těsto rozprostřete na plech s pečicím papírem, na něj rozetřete tvarohovou náplň a na ni dáte kostičky rebarbory. Vše ještě posypete drobenkou a koláč pečete v troubě, rozehřáté na 180° Celsia dokud nemá zlatavou barvu.
Drobenka
Drobenka na koláč se připravuje z másla, mouky a moučkového cukru. Přesné váhové poměry nepotřebujete – do změklého másla se prostě přidává stejný díl mouky a cukru. Vše se – nejlépe rukama – promíchává tak dlouho, až se vám drobenka drolí mezi prsty…
Marmeláda z rebarbory
Osvěžující a zdravá marmeláda, kterou můžete naplnit třeba šátečky z listového těsta
Suroviny
-
1,5 kilogramu rebarbory
-
1 kilogram cukru krystal
-
1 decilitr rumu
-
1 citron
Postup
Stonky rebarbory oloupete a nakrájíte na přibližně půl centimetru velké kousky. Dáte je do smaltovaného nebo nerezového hrnce, zalijete je vodou tak, aby byly zcela ponořené a vaříte, dokud nezměknou a voda nezhoustne. Pak do hrnce přidáte cukr, rum, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Směs vaříte na mírném ohni za neustálého míchání tak dlouho, až je hustá a „marmeládová“.
Marmeládovou směsí naplníte čisté zavařovací sklenice, důkladně je uzavřete a necháte klasickým způsobem zavařit.
TIP: Místo citronu můžete použít pomeranč, marmeládu je také možné dochutit zázvorem a mátou.
Panna cotta z rebarbory
Nepopsatelně chutný jemný dezert…
Suroviny na 1 porci
-
1 decilitr šlehačky 31%
-
¾ plátku želatiny
-
½ lžíce cukru
-
0,3 decilitru omáčky z rebarbory
Postup
Želatinu namočíte do studené vody podle návodu. V rendlíku zahřejete šlehačku a přidáte do ní cukr – nesmí se vařit! Když je horká, přimícháte do ní rebarborovou omáčku a želatinu. Směs důkladně promícháte kuchyňskou metličkou, pak ji nalijete do formičky a necháte ztuhnout.
Nejlépe chutná přelitá studenou rebarborovou omáčkou.
TIP: Na panna cotta jsou nejlepší silikonové formičky – dezert se z nich snadno vyklopí po mírném zmáčknutí.
Rebarborová omáčka
Omáčka s rebarbory má mnoho možností použití. Může se s ní přelít panna cotta, vynikající je k čokoládovému fondantu, k domácímu perníku nebo i chessecaku. Příprava je jednoduchá.
Suroviny na 2,5 decilitru
-
3 stonky rebarbory
-
3 lžíce třtinového cukru
-
0,2 decilitru sladšího červeného vína
-
mletou skořici
Postup
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V nižším hrnci smícháte všechny suroviny a směs vaříte, dokud se rebarbora nerozvaří. Směs důkladně propasírujete přes husté síto…
TIPY:
-
omáčku můžete dochutit různým kořením
-
používá se hned po uvaření teplá
-
v uzavíratelné sklenici vydrží v chladničce maximálně týden
-
pro delší uskladnění se může sterilizovat – uzavřená sklenice s omáčkou se nechá 20 minut v troubě, rozehřáté na 140° Celsia
-
omáčka z rebarbory pro dlouhou dobu uskladnění se musí klasicky zavařovat 30 minut v teplotě 85° Celsia
Rebarborová polévka
Polévka, kterou si určitě pro její rychlou a snadnou přípravu i výbornou specifickou chuť oblíbíte.
Suroviny
-
1 kilogram rebarbory
-
0,5 litru zeleninového vývaru
-
2 lžíce cukru krupice
-
2 lžíce zakysané smetany
-
tabasco
-
pepř a sůl
-
lístky bazalky
Postup
Oloupané stonky rebarbory rozkrájíte na přibližně 3 centimetry dlouhé kousky. V hrnci přivedete do varu vývar, přisypete do něj rebarboru a při mírném varu ji vaříte pod pokličkou přibližně 5 minut. Polévku dochutíte cukrem, tabascem, pepřem a solí.
Polévku v miskách posypete natrhanými lístky bazalky, přidáte na ní zakysanou smetanu a můžete ji servírovat nejlépe s čerstvým pečivem.