Rebarborový koláč, panna cotta a další lahůdky

Rebarbora je příjemně sladce kyselá zelenina, z kterou se nejčastěji připravují sladké koláče nebo buchty. Může se z ní ale udělat i vynikající rebarborová marmeláda, kompot, panna cotta, chutney nebo sladká omáčka k dezertu.

Rebarbora, které se také říká reveň, má původ v Asii a v minulosti se využívala jako léčivá rostlina. Stonky obsahují ve velkém množství zdravou kyselinu jablečnou a citronovou, vitamín B a niacin, zajímavé je, že vitamínu C je v nich ale poměrně málo.

Největšími konzumenty a milovníky rebarbory jsou asi Angličané. Pořádají dokonce i různé slavnosti a festivaly, které mají větší návštěvnost než podobné akce, kde je v hlavní roli jinde tolik oblíbený chřest.

Nákup a skladování rebarbory

Hlavní sklizňová sezona rebarbory je v květnu a červnu, k dostání je v této době snad téměř všude. V supermarketech se ale většinou prodává reveň z dovozu a rychlená, která není tak kvalitní. Mnohem lepší je koupit „domácí“ rebarboru na farmářském trhu.

Obrázek

Čerstvá rebarbora není pochopitelně oschlá, stonky jsou většinou tmavě růžové až červené, ale pěstují se i odrůdy se zelenými řapíky, které jsou také velmi chutné.

Rebarboru je nejlepší spotřebovat co nejrychleji, v chladničce vydrží křehká a čerstvá maximálně 2 dny. Nasekané stonky se mohou zamrazit – ve vakuové dóze vydrží i rok a můžete si z nich připravovat různé lahůdky až do další sklizně.

Pěstování rebarbory

Pokud máte zahrádku, není žádný velký problém mít rebarboru vlastní. Potřebuje především dostatek slunce, vodu a výživnou půdu. Když se ujme, nemusíte jí už věnovat žádnou speciální péči a na jednom místě ji budete postupně sklízet až 12 let.

Rebarbora v kuchyni

Z reveně se nejčastěji připravují sladké pochoutky – rebarborový koláč s tvarohem nebo drobenkou, buchta s rebarborou nebo i bublanina. Vynikající je i rebarborová marmeláda, chutney, kompot…

Obrázek

Pro konzumaci se používají jen řapíky, které mají lehce bylinné aroma a příjemně sladkokyselou chuť. Listy obsahují jedovaté látky - mimo jiné kyselinu šťavelovou - a jejich konzumace se v žádném případě nedoporučuje! Stonky se musí oloupat a vždy tepelně upravit. Loupejte je důkladně, ale dejte si přitom pozor na oblečení, červená šťáva se opravdu špatně odstraňuje. Rebarboru nevařte v nádobí z hliníku, protože reaguje s látkami v rebarboře a ovlivňuje tak její chuť i celkovou kvalitu. Vhodné je nádobí smaltované nebo nerezové.  

Ze stonků reveně se nejčastěji připravuje rebarborový koláč z různých druhů těsta. Rebarboru je ale také možné krátce podusit a pak servírovat jako zajímavou a velmi chutnou přílohu k masu nebo rybám. Výborná je i rebarborová polévka se zakysanou smetanou.

Recepty z rebarbory

Na koláčích a dalších lahůdkách s rebarborou si určitě pochutnáte. Až je sníte, určitě půjdete koupit další stonky a budete si rebarboru připravovat na jiný způsob. Možností a receptů je víc než dost…

Obrázek

Rebarborový koláč na francouzský způsob

Jedinečný jemný koláč s rebarborou podle francouzských mistrů pekařů

Suroviny na těsto

  • 200 gramů hladké mouky

  • 100 gramů másla

  • 100 gramů cukru krupice

  • 1 vejce

  • sůl

Suroviny na náplň

  • 0,5 kilogramu rebarbory

  • 3 lžíce cukru krupice

  • 3 lžíce zázvoru – jemně nastrouhaný

  • 3 vejce

  • 50 gramů medu

  • 250 gramů zakysané smetany

  • vanilka

Postup

Ze surovin na těsto připravte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte minimálně na hodinu odležet do chladničky.

Stonky rebarbory oloupejte a nakrájejte na přibližně 2 centimetry velké kousky. V míse k rebarboře přimíchejte cukr a nastrouhaný zázvor . V další míse smíchejte ostatní suroviny na náplň – vejce, med a zakysanou smetanu, dochuťte vanilkou.

Formu na koláč – ideálně kulatou – vyložte pečícím papírem nebo jemně vymažte tukem. Z těsta vyválejte kulatou placku, která pak musí pokrýt i stěny formy. Těsto, které přečnívá, odřízněte.  Na koláč rozprostřete připravenou rebarboru a zalijte ji druhou částí náplně.

Koláč se peče v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 30 až 40 minut, povrch by měl být pevný a mít zlatavou barvu.

Rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Česká rebarborová klasika...

Suroviny na těsto

  • 0,5 kilogramu polohrubé mouky

  • 100 gramů cukru krupice

  • 75 gramů másla

  • 2 vaječné žloutky

  • 2,5 decilitru mléka

  • 20 gramů droždí

Suroviny na náplň

  • 400 gramů rebarbory

  • 2 balení tvarohu

  • 50 gramů cukru moučka

  • 2 žloutky

  • 1 balíček vanilkového cukru

Suroviny na drobenku

  • mouka

  • změklé máslo

  • cukr moučka

Postup

Z ohřátého mléka, trochy cukru a droždí si připravíte kvásek, který necháte na teplém místě vykynout. Mouku smícháte se zbylým cukrem, přimícháte rozpuštěné máslo a žloutky, pak ještě vykynulý kvásek a podle potřeby zbylé mléko. Vypracujete hladké těsto a dáte ho do tepla minimálně na 30 minut kynout.

Než těsto vykyne, připravíte si náplň. Tvaroh se promíchá s vanilkovým i moučkovým cukrem a se žloutky. Připravíte si i drobenku a také oloupete rebarboru a nakrájíte ji na malé kousky.

Vykynuté těsto rozprostřete na plech s pečicím papírem, na něj rozetřete tvarohovou náplň a na ni dáte kostičky rebarbory. Vše ještě posypete drobenkou a koláč pečete v troubě, rozehřáté na 180° Celsia dokud nemá zlatavou barvu.

Drobenka

Drobenka na koláč se připravuje z másla, mouky a moučkového cukru. Přesné váhové poměry nepotřebujete – do změklého másla se prostě přidává stejný díl mouky a cukru. Vše se – nejlépe rukama – promíchává tak dlouho, až se vám drobenka drolí mezi prsty…

Obrázek

Marmeláda z rebarbory

Osvěžující a zdravá marmeláda, kterou můžete naplnit třeba šátečky z listového těsta

Suroviny

  • 1,5 kilogramu rebarbory

  • 1 kilogram cukru krystal

  • 1 decilitr rumu

  • 1 citron

Postup

Stonky rebarbory oloupete a nakrájíte na přibližně půl centimetru velké kousky. Dáte je do smaltovaného nebo nerezového hrnce, zalijete je vodou tak, aby byly zcela ponořené a vaříte, dokud nezměknou a voda nezhoustne. Pak do hrnce přidáte cukr, rum, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Směs vaříte na mírném ohni za neustálého míchání tak dlouho, až je hustá a „marmeládová“.

Marmeládovou směsí naplníte čisté zavařovací sklenice, důkladně je uzavřete a necháte klasickým způsobem zavařit.

TIP: Místo citronu můžete použít pomeranč, marmeládu je také možné dochutit zázvorem a mátou.

Panna cotta z rebarbory

Nepopsatelně chutný jemný dezert…

Suroviny na 1 porci

  • 1 decilitr šlehačky 31%

  • ¾ plátku želatiny

  • ½ lžíce cukru

  • 0,3 decilitru omáčky z rebarbory

Postup

Želatinu namočíte do studené vody podle návodu. V rendlíku zahřejete šlehačku a přidáte do ní cukr – nesmí se vařit! Když je horká, přimícháte do ní rebarborovou omáčku a želatinu. Směs důkladně promícháte kuchyňskou metličkou, pak ji nalijete do formičky a necháte ztuhnout.

Nejlépe chutná přelitá studenou rebarborovou omáčkou.

TIP: Na panna cotta jsou nejlepší silikonové formičky – dezert se z nich snadno vyklopí po mírném zmáčknutí.

Rebarborová omáčka

Omáčka s rebarbory má mnoho možností použití. Může se s ní přelít panna cotta, vynikající je k čokoládovému fondantu, k domácímu perníku nebo i chessecaku. Příprava je jednoduchá.

Suroviny na 2,5 decilitru

  • 3 stonky rebarbory

  • 3 lžíce třtinového cukru

  • 0,2 decilitru sladšího červeného vína

  • mletou skořici

Postup

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V nižším hrnci smícháte všechny suroviny a směs vaříte, dokud se rebarbora nerozvaří. Směs důkladně propasírujete přes husté síto…

TIPY: 

  • omáčku můžete dochutit různým kořením

  • používá se hned po uvaření teplá

  • v uzavíratelné sklenici vydrží v chladničce maximálně týden

  • pro delší uskladnění se může sterilizovat – uzavřená sklenice s omáčkou se nechá 20 minut v troubě, rozehřáté na 140° Celsia

  • omáčka z rebarbory pro dlouhou dobu uskladnění se musí klasicky zavařovat 30 minut  v teplotě 85° Celsia

Rebarborová polévka

Polévka, kterou si určitě pro její rychlou a snadnou přípravu i výbornou specifickou chuť oblíbíte. 

Suroviny

  • 1 kilogram rebarbory

  • 0,5 litru zeleninového vývaru

  • 2 lžíce cukru krupice

  • 2 lžíce zakysané smetany

  • tabasco

  • pepř a sůl

  • lístky bazalky

Postup

Oloupané stonky rebarbory rozkrájíte na přibližně 3 centimetry dlouhé kousky.  V hrnci přivedete do varu vývar, přisypete do něj rebarboru a při mírném varu ji vaříte pod pokličkou přibližně 5 minut. Polévku dochutíte cukrem, tabascem, pepřem a solí. 

Polévku v miskách posypete natrhanými lístky bazalky, přidáte na ní zakysanou smetanu a můžete ji servírovat nejlépe s čerstvým pečivem.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.