Recept na nejlepší mrkvový dort s kávovým krémem

 

Mrkvový dort je populární na celém světě. Korpus je díky mrkvi vláčný a šťavnatý, koření a ořechy mu zase dodávají výraznou vůni a chuť. Receptů na mrkvový dort byste našli spoustu – asi nejznámější je v kombinaci s čerstvým sýrem. Pokud ho ale ozvláštníte kávovým krémem, zažijete něco nevídaného.

Výhodou každého mrkvového dortu je nenáročná příprava. Ať už použijete jakýkoliv recept, vystačíte si s klasickou dortovou formou na pečení a mixérem se šlehacími metlami na krém. Sypké i tekuté suroviny jen promícháte, těsto nalijete do formy a následně upečete. Jakmile korpus vychladne, zbývá ho už jen potřít krémem. A ten nejlepší (čtěte váš) mrkvový dort bude na světě.

Recept na mrkvový dort

Při přípravě našeho dortu jsme se tentokrát inspirovali Tchibo Blogem. Nejzásadnější složkou každého mrkvového dortu je překvapivě mrkev. Dejte si tedy pozor, aby byla co nejčerstvější, ať má dost šťávy. Hodně ovlivní chuť a vláčnost korpusu. 

Ingredience níže vám vystačí na dort pečený ve formě o průměru 16 cm. Počítejte s tím, že příprava vám zabere asi 45 minut a 2 hodiny budete dort chladit.

 https://tchiboblog.cz/mrkvovy-dort/

Suroviny na korpus:

100 g hladké pšeničné mouky

50 g celozrnné pšeničné mouky

150 g najemno nastrouhané mrkve

100 g najemno namletých vlašských ořechů

10 g vanilkového cukru

1 lžička skořice

8 g kypřicího prášku do pečiva

120 g cukru

2 vejce

100 ml oleje

70 g bílého jogurtu

1 lžička másla a strouhanka na vymazání a vysypání formy

 

Na krém a zdobení:

150 g smetany ke šlehání

150 g plnotučného tvarohu

med nebo cukr podle chuti

1 lžička instantní kávy (nebo více podle chuti)

vlašské ořechy

1–2 čerstvé mrkve

čerstvá máta

 

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte mouky, mrkev, ořechy, vanilkový cukr, skořici a prášek do pečiva.

  2. Ve druhé vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak zašlehejte olej a bílý jogurt.

  3. Formu vymastěte máslem a vysypejte strouhankou.

  4. Tekutou směs přilijte k sypké a promíchejte. Těsto vlijte do formy. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.

  5. Mezitím si připravte náplň. Ušlehejte smetanu ke šlehání s kávou do tuha. Pak přimíchejte tvaroh, med nebo cukr.

  6. Korpus rozřízněte na dvě části. Spodní potřete 1/3 krému. Na něj položte druhou část a zbytkem krému potřete povrch a strany dortu.

  7. Strany ozdobte nahrubo nasekanými ořechy, povrch ozdobte celými kusy ořechů. Pomocí škrabky na brambory z mrkve vytvořte plátky. Stočte do ruličky. Pokládejte na jednu stranu dortu. Dort dejte do lednice na dvě hodiny vychladit. 

  8. Podávejte s čerstvou mátou.

 

7 dodatečných tipů na zdobení mrkvového dortu:

 

  1. Korpus podélně rozkrojte, aby vznikly dvě části. Spodní část potřete třetinou krému a pak přiklopte druhou částí. Zbytkem krému potřete dort ze všech stran. Použijte plochý nůž, pomocí něho krém hezky uhladíte.

  2. Zdobení ve stylu tzv. nahého dortu vám práci dost usnadní. Korpus se totiž nepotírá krémem ze všech stran. Jednoduše každé patro i povrch dortu potřete krémem, ozdobte ovocem či ořechy a je hotovo.

  3. Strany můžete ozdobit nadrcenými ořechy. K mrkvovému dortu perfektně sedí vlašské nebo mandle.

  4. Povrch můžete zdobit buď celý, nebo jen jednu jeho stranu. Obě varianty vypadají efektně.

  5. Zdobte ovocem, ořechy nebo čerstvou mrkví. Přidejte i čerstvé bylinky, použijte třeba meduňku nebo mátu.

  6. Mrkev můžete nastrouhat najemno nebo škrabkou na brambory vytvořit plátky. V obchodech s cukrářskými potřebami seženete i mrkvičky z marcipánu.

  7. Velkou parádu udělají i jedlé květy, dejte ale pozor, abyste dort zdobili jen těmi určenými ke konzumaci.

Obrázek

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.