Řecké souvlaki
Vychutnejte si tradiční řecké souvlaki u vás doma a nechte atmosféru letní dovolené vstoupit i do některého z vašich všedních dnů.
Chcete si připomenout dovolenou v Řecku a místní výbornou kuchyni? Udělejte si doma tradiční řecké souvlaki, pokrm z kousků grilovaného masa na špízu. Podávat ho lze na špejli nebo jako součást sendviče z pita chleba. V Řecku se souvlaki dělá nejčastěji z vepřového nebo jehněčího masa, případně masa kuřecího nebo ryby.
Suroviny
-
0,5 kg vepřového masa
-
2 stroužky česneku
-
2 lžičky oregana
-
1 lžička tymiánu
-
1 lžička soli
-
půl lžičky pepře
-
4 lžíce olivového oleje
-
4 lžíce citronové šťávy
-
2 lžíce červeného vinného octa
Postup
Nakrájejte maso na drobné kousky. Nasekejte bylinky, pokud používáte čerstvé, a rozetřete česnek, smíchejte s ostatními ingrediencemi a promíchejte s masem.
Maso nechte naložené minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Poté napíchněte na špízy. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je před tím do vody. Maso grilujte na rozpáleném grilu 2-3 minuty z každé strany a přitom potírejte zbylou marinádou.
Souvlaki lze připravit i v troubě. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, rozpalte troubu na 200°C, maso naskládejte do pekáčku a pečte 20-30 minut. Po každých 8-10 minutách otáčejte.
Servírovat můžete s řeckými tzatziki a s čerstvou lehce ogrilovanou pitou.
Pokud se vám po tomto výtečném pokrmu po Řecku zasteskne, nebo jste tam třeba nikdy nebyli a rádi byste ochutnali tradiční souvlaki přímo od Řeků, vyrazte na dovolenou s CK Blue Style. Není nic lepšího než klid, slunce, moře a skvělá, zdravá řecká kuchyně.