Řecké souvlaki

Vychutnejte si tradiční řecké souvlaki u vás doma a nechte atmosféru letní dovolené vstoupit i do některého z vašich všedních dnů.

Chcete si připomenout dovolenou v Řecku a místní výbornou kuchyni? Udělejte si doma tradiční řecké souvlaki, pokrm z kousků grilovaného masa na špízu. Podávat ho lze na špejli nebo jako součást sendviče z pita chleba. V Řecku se souvlaki dělá nejčastěji z vepřového nebo jehněčího masa, případně masa kuřecího nebo ryby.

Suroviny

  • 0,5 kg vepřového masa

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžičky oregana

  • 1 lžička tymiánu

  • 1 lžička soli

  • půl lžičky pepře

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 4 lžíce citronové šťávy

  • 2 lžíce červeného vinného octa

  Obrázek

Postup

Nakrájejte maso na drobné kousky. Nasekejte bylinky, pokud používáte čerstvé, a rozetřete česnek, smíchejte s ostatními ingrediencemi a promíchejte s masem.

Maso nechte naložené minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Poté napíchněte na špízy. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je před tím do vody. Maso grilujte na rozpáleném grilu 2-3 minuty z každé strany a přitom potírejte zbylou marinádou.

Souvlaki lze připravit i v troubě. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, rozpalte troubu na 200°C, maso naskládejte do pekáčku a pečte 20-30 minut. Po každých 8-10 minutách otáčejte.

Servírovat můžete s řeckými tzatziki a s čerstvou lehce ogrilovanou pitou.

 

Pokud se vám po tomto výtečném pokrmu po Řecku zasteskne, nebo jste tam třeba nikdy nebyli a rádi byste ochutnali tradiční souvlaki přímo od Řeků, vyrazte na dovolenou s CK Blue Style. Není nic lepšího než klid, slunce, moře a skvělá, zdravá řecká kuchyně.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.