Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!
Silvestrovské oslavy mohou mít mnoho podob, ale vždy jsou ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití. Občerstvení bývá rozmanité, u nás se nejčastěji připravují oblíbené obložené chlebíčky, jednohubky a studené mísy. Vyměňte je letos za vynikající chutné crostini!
Crostini mají původ v italské kuchyni, dnes se s nimi ale setkáváme po celém světě, kde se podávají se jako předkrmy i jako občerstvení na nejrůznějších akcích. Crostini jsou na tročce olivového oleje osmahnuté plátky ciabatty nebo klasické bagety, na které se položí v podstatě vše, co je právě k dispozici – může to být sušená šunka i jiné druhy uzenin, různé sýry, zelenina, pesto... Podle použitých surovin se crostini servírují jako studené, nebo se zapékají v troubě a podávají teplé. Crostiny mohou být slané i sladké.
Chutných kombinací je skutečně víc než hodně, na silvestrovskou párty je ideální připravit alespoň šest druhů, aby si každý host mohl vybrat, co mu nejvíce chutná. Různé druhy crostini navíc na podnosu vypadají skutečně velmi dobře.
Tipy na silvestrovské crostini
Slané crostini servírované studené
- Krémový sýr nebo ricotta, uzený losos, snítka kopru
- Ricotta, kostičky pečené máslové dýně, šalvěj
- Mozzarella, plátky rajčete, čerstvé lístky bazalky, olivový olej, balzamikový ocet
- Feta, jarní cibulka
- Ricotta, nasekaná sušená rajčata v oleji, balzamikový ocet
- Buvolí mozzarella, balzamikový ocet, chilli vločky
- Krémový sýr, kaviár, tenké plátky bílé ředkve
- Krémový sýr, jarní cibulka, plátky ředkviček
- Ricotta, plátky okurky, tuňák z konzervy, pažitka
- Sýr s modrou plísní, plátek hrušky, sekané vlašské nebo pekanové ořechy, med
- Crème fraîche, plátek čerstvého fíku, balzamikový ocet
- Bazalkové pesto, opražené piniové oříšky
- Vidličkou rozmačkaná vařená nebo sterilovaná cizrna smíchaná s utřeným česnekem a dochucená solí a pepřem, nasekaný rozmarýn
- Rozmačkaný hrášek smíchaný s krémovým sýrem a okořeněný pepřem, solí a špetkou kajenského pepře
- Listový špenát, sušená šunka, hermelín
- Spařený listový špenát, žampiony dušené na másle, chilli
- Rozmačkané avokádo promíchané s limetkovou šťávou, utřeným česnekem, solí, pepřem a mletým chilli
- Rozmačkané avokádo, granátové jablko, feta
Slané crostini s teplými přísadami
- Feta, pečená paprika, oregano
- Karamelizovaná cibule, kozí sýr, rozmarýn
- Volské oko, pažitka
Zapékané slané crostini
- Tomatová omáčka, mozzarella, mini salám, sušené oregano
- Karamelizovaná cibule, opečená slanina
- Hermelín, brusinková nebo rybízová zavařenina
Sladké crostiny
- Kozí sýr, grilovaná broskev, balzamikový ocet, bazalka
- Med, borůvky, maliny
- Jahody, maliny, borůvky…přelité rozpuštěnou čokoládou
- Smetanový sýr, jahody, balzamikový ocet
- Kompotovaná třešeň, rozpuštěná čokoláda, šlehačka