Štědrovečerní večeře za pár minut
Čekáte vás na Štědrý den mnoho návštěv a nejste si jistí, zda stihnete uvařit sváteční večeři? Nebo budete mít na práci ještě spoustu dalších věcí a na vaření složitého menu vám prostě nezbude čas? Nestresujte se, s našimi recepty ušetříte spoustu času - jejich příprava zabere jen pár minut.
Vánoce jsou pro většinu z nás obdobím spěchu. Ve většině lidí se peče cukroví a domácí vánočka, uklízí a samozřejmě také nakupují potraviny na svátky a hlavně dárky pod stromeček. To všechno je navíc nutné stihnout při práci… Jste na tom stejně a nestíháte? Máte obavy, že nestihnete uvařit ani štědrovečerní večeři? Zůstaňte v klidu – máme pro vás několik receptů, které vám zaberou minimum času, ale přesto si na nich všichni u svátečního stolu pochutnají.
Předkrm
Kuřecí játra s bagetkou
- 220 g kuřecích jater
- stroužek česneku
- trocha olivového oleje
- čerstvá pažitka
- pepř
Na pánvi si rozehřejeme olej, česnek si rozmělníme a smažíme na pánvi. Kuřecí játra omyjeme, očistíme a nakrájíme a restujeme asi 8 minut, dokud nejsou růžová. Sundáme je z pánve, osolíme a opepříme. Na pánvi nasucho opečeme krajíčky bagety, na které poté poklademe orestovaná játra, nakonec vše posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme teplé.
Hlavní chod
Pečená limetková treska s bramborovou kaší a salátem z rukoly
Pečená limetková treska
- 800 g aljašské tresky
- 2 limetky
- polévková lžíce medu
- špetka estragonu a koriandru
- trocha olivového oleje
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř
Limetky si omyjeme, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Kůru a šťávu smícháme s olivovým olejem, medem, petrželkou, koriandrem, estragonem, solí a pepřem. Do zapékací misky naskládáme filety tresky a přelijeme směsí, kterou jsme si právě připravili. Překryjeme alobalem a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 200°C.
Bramborová kaše
- 800 g brambor
- 200 ml mléka
- 170 g másla
- sůl
Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě vaříme doměkka. Když jsou uvařené, slijeme vodu a brambory rozšťoucháme s máslem a horkým mlékem, podle chuti dosolíme. Pokud máme raději hladší kaši, můžeme ji vyšlehat ručním mixérem.
Salát z rukoly
- 100 g rukoly
- 1 mrkev
- hrst dýňových semínek
Rukolu opereme a dáme do misky. Mrkev omyjeme, oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme do misky. Přisypeme dýňová semínka a promícháme.
Dezert
Banánové lívance
- 2 středně velké zralé banány
- 2 vejce
- 200 g mraženého lesního ovoce
- 200 g zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
Banány omyjeme, oloupeme a společně s vejci rozmixujeme. Vzniklé těsto smažíme z obou stran na pánvi vymazané olejem. V kastrůlku si rozvaříme mražené ovoce s jedním vanilkovým cukrem, druhý cukr smícháme se zakysanou smetanou. Lívanečky servírujeme na talířky, přelijeme ovocnou omáčkou a navrch dáme několik lžiček smetany.
Přejeme pohodové prožití vánočních svátků a samozřejmě dobrou chuť!