Sváteční oběd: masová roláda
Pokud chystáte slavnostnější oběd nebo večeři pro větší počet lidí, můžete připravit plněnou roládu z vepřového, hovězího, kuřecího či krůtího masa. Uděláte hodně porcí najednou a díky náplni budou talíře hezky barevné. Roládu můžete naplnit nejrůznějšími nádivkami nebo jen samostatnými surovinami, možností je mnoho.
Stejně tak si můžete vybrat, s čím budete roládu podávat. Hodí se jak knedlíky (bramborové, karlovarské, špekové…), tak bramborové šišky či noky, vařené nebo šťouchané brambory, bramborová kaše nebo zeleninové pyré (např. celerové, mrkvové nebo fenyklové). Ostudu neuděláte ani s rýží, bramborovými kroketami či hranolky, anebo jen s grilovanou zeleninou. Roládu je vhodné na talíři přelít výpekem, případně jednoduchou omáčkou připravenou z vývaru.
Výběr a úprava masa
Roládu je možné připravit z různých zvířat, vždy je ale třeba vybrat takový kus masa, který lze rozkrojit nebo rozklepat na velký plát. Zároveň by maso mělo být libové, několikahodinový pobyt v troubě by totiž mohl uškodit náplni. Z hovězího masa se k výrobě rolády hodí roštěná, svíčková nebo bránice, z vepřového kýta nebo plec. Roládu lze připravit také z krůtích prsou nebo celého vykostěného kuřete. Na menší roládky postačí vepřová panenka nebo kuřecí prsa. A konečně skvělá je i roláda z mletého masa libovolného druhu. U ní vám navíc odpadne práce s nařezáváním a rozklepáváním masa na plát.
Roláda z hovězího masa
-
2 velké kusy hovězího roštěnce
-
3 vejce
-
3 nakládané okurky
-
3 špekáčky
-
1 lžíce dijonské hořčice
-
1 lžíce medu
-
2 lžíce oleje
-
sůl
-
pepř
Vejce uvaříme natvrdo a necháme zchladnout, poté je podélně nakrájíme čtvrtiny. Stejným způsobem nakrájíme také špekáčky a nakládané okurky. Hořčici dobře promícháme s medem. Oba kusy roštěné rozklepeme dotenka a jeden částečně přeložíme přes druhý tak, aby vznikl velký plát. Maso osolíme, opepříme a potřeme marinádou, u jednoho kraje vytvoříme po celé délce masa pruh z vajec, špekáčků a okurek. Maso zarolujeme, omotáme provázkem, vložíme do pánve s rozpáleným olejem a ze všech stran orestujeme. Přemístíme ho do pekáčku a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme přibližně hodinu, v průběhu pečení roládu podléváme vodou nebo vývarem.
Roláda z vepřového masa
-
1 vepřová kýta
-
350 g kuřecích jater
-
200 g anglické slaniny
-
2 lžíce sušených brusinek
-
3 lžíce smetany ke šlehání
-
1 lžíce másla
-
2 lžíce oleje
-
sůl
-
pepř
Sušené brusinky předem namočíme a pak je nakrájíme na malé kousky. Kuřecí játra naškrábeme, anglickou slaninu pokrájíme na drobné kostičky. Játra, brusinky a slaninu smícháme se smetanou ke šlehání a rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme. Vepřovou kýtu nařízneme, rozevřeme a rozklepeme na tenký plát. Ten celý posypeme solí a pepřem a potřeme játrovou směsí. Zarolujeme, obvážeme provázkem a na oleji v pánvi necháme zprudka ze všech stran opéct. Potom roládu vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C, pečeme zhruba hodinu. Když maso seshora zezlátne, překryjeme ho alobalem.