Tipy pro zamrazování potravin
V poslední době je velkým tématem plýtvání potravinami. Ačkoliv se to může zdát překvapivé, domácnosti jsou zodpovědné za více než polovinu vyprodukovaného odpadu z jídla. Proto je důležité, abychom vše, co nakoupíme, stihli včas spotřebovat, anebo potraviny uchovali na později. Jedním z nejlepších způsobů, jak zastavit zkázu jídla, je zmrazení.
Potraviny zamrazuje téměř každá domácnost, ne každý to ale dělá správně. Nestačí naházet přebytečné jídlo do mrazáku, pokud totiž nebudete dodržovat správný postup, můžete jídlo znehodnotit. Pojďme se nyní společně podívat, jak zamrazovat různé druhy potravin tak, aby vám vydržely co nejdéle. Pamatujte ale na to, že i když jejich zmrazení věnujete potřebnou péči a uděláte to opravdu poctivě, stejně v mrazáku nevydrží čerstvé napořád. Veďte si proto záznamy o tom, co zrovna máte v mrazáku, a včas vše spotřebujte.
Maso
Maso je asi nejčastěji zmrazovanou surovinou, zároveň je ale velmi náchylné k poškození. Za přístupu vzduchu totiž na mase vznikají nepěkné omrzliny, které sice nejsou zdraví škodlivé, rozhodně ale surovinu znehodnocují. Pokud se na mase omrzliny vyskytnou, po rozmrazení je odřízněte a vyhoďte. Lepší je ale jejich vzniku předcházet správným postupem zmrazení. Maso, které chcete zmrazit, neomývejte, voda na povrchu by totiž také zmrzla a riziko omrzlin by bylo vyšší. Pokud máte větší kus masa, zamyslete se nad tím, jakým způsobem ho nejspíše použijete, a podle toho ho rozporcujte na menší kusy. Každý kus zabalte zvlášť do potravinové folie, na níž napište druh masa a datum zamrazení, případně i hmotnost. Všechny zabalené kusy vložte do společného sáčku, vysajte vzduch, zagumičkujte nebo zavažte a uložte do mrazáku. Pokud má váš spotřebič funkci hlubokého zamrazení nebo šuplík, ve kterém se potraviny zamrazí rychleji, určitě takovou možnost využijte. Snažte se na maso nepokládat těžké věci a spotřebujte ho nejlépe do tří měsíců. Maso rozmrazujte pomalu, nejlépe v lednici (to trvá 12 – 24 hodin), případně ve studené vodě. Rozhodně se nepokoušejte ho rozmrazit v mikrovlnné troubě – okraje se zatáhnou, zatímco střed masa bude stále zmrzlý.
Zelenina
Ne každý druh zeleniny je vhodný ke zamrazení – určitě se nepokoušejte mrazit saláty, okurky a další zeleninu s vysokým obsahem vody. Zmrazením totiž ztratí svou původní strukturu a stanou se „blátivými“. Mrazit můžete mrkev, fazolové lusky, žampiony, hrášek, celer apod. Zeleninu nejprve očistěte, pokrájejte a upravte tzv. blanšírováním – zeleninu vhoďte do vroucí, dobře osolené vody, povařte cca dvě minuty, pak i vyjměte a zchlaďte v míse se studenou vodou a kostkami ledu. Nechte okapat a rozprostřete na tác vyložený pečicím papírem nebo potravinovou folií. Celý tác vložte do mrazáku, až bude zelenina zmrazená, můžete ji sesypat do sáčku nebo krabičky. Kdybyste ji tak ale mrazili rovnou, jednotlivé kousky by k sobě přimrzly a nešly by pak od sebe oddělit, nemohli byste tedy vyjmout z mrazáku jen takové množství, jaké potřebujete. Zmrazenou zeleninu můžete při vaření používat ihned po vytažení z mrazáku.
Ovoce
Zamrazovat ovoce je velmi výhodné, můžete ho totiž mimo sezonu použít k přípravě smoothies nebo jako náplň koláčů a jiných sladkostí. Ke zmrazení se hodí všechny druhy ovoce, postup je velmi jednoduchý. Ovoce omyjte a upravte – oloupejte, vypeckujte, zbavte jádřinců, pokrájejte na menší kusy (např. poloviny švestek, čtvrtky jablek). Ovoce rozprostřete na tác vyložený pečicím papírem nebo potravinovou folií a vložte do mrazáku. Až bude dobře zmražené, sesypte ho do uzavíratelného sáčku nebo krabičky.