Trhané maso, favorit street foodu
Street food je hitem posledních let. I dříve jste se mohli dobře najíst v pouličním stánku, nic jiného než párek v rohlíku, sekanou v housce, bramborák, pizzu nebo hranolky jste ale čekat nemohli. Na ulici se ale dají prodávat i opravdové lahůdky, poctivé, čerstvě připravené, žádné polotovary. Třeba trhané maso.
Trhané maso vzniklo v Americe, skvěle se tedy vyjímá mezi dvěma hamburgerovými bulkami a listy salátu. Jako doma si ale připadá i v asijských stáncích jako součást závitků, salátů, polévek a dalších pokrmů. Jedná se o návykovou pochoutku, pomalu pečenému masu se prostě nedá odolat. Většinou je to vepřové, hodí se ale i hovězí, jehněčí, kachní či zvěřina.
Trhané maso doma
Pokud jste propadli kouzlu trhaného masa, ale nemůžete si dovolit kupovat si ho příliš často, máme pro vás dobrou zprávu. Luxusní trhané maso si můžete připravit i u vás doma, potřebujete jen troubu, dobré maso a dostatek času.
-
2 kg vepřového ramínka, plece nebo krkovice, případně jiného druhu masa
-
2 cibule
-
4 stroužky česneku
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce uzené papriky
-
1 lžíce hrubé mořské soli
-
1 lžička drceného barevného pepře
-
1 lžička třtinového cukru
-
½ lžičky drcených hořčičných semínek
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na klínky, česnek rozmáčkneme a pokrájíme na větší kusy. Pekáček vyložíme alobalem a na dno poklademe cibuli a česnek. V misce smícháme olivový olej s uzenou paprikou, solí, pepřem, hořčičným semínkem a třtinovým cukrem. Maso omyjeme, osušíme, potřeme vzniklou marinádou a položíme do pekáčku na vrstvu cibule a česneku. Vepřové vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a necháme zprudka zatáhnout (asi půl hodiny), potom teplotu snížíme na 150°C, překryjeme alobalem a pečeme 2 až 3 hodiny doměkka. Průběžně kontrolujeme, jestli se maso nepřipaluje, případně podléváme vodou či vývarem. Hotové maso vidličkami roztrháme na menší kousky (prodávají se i speciální pomůcky k trhání masa, které vypadají jako hřebínky). Ty využijeme do burgerů, baget či jakkoliv jinak.