Užijte si piknik v přírodě

Máte už plné zuby toho věčného shonu, městského ruchu a neustálých starostí? Užírá vás pohled z okna své kanceláře, když vidíte, že venku je tak krásně, a vy musíte být celý den zavření uvnitř? Tak o víkendu sbalte rodinu a vyrazte na piknik!

Na pikniku v přírodě si odpočinete, nadýcháte se čerstvého vzduchu, strávíte čas se svými blízkými a skvěle se pobavíte. A navíc se i výborně najíte. Že nevíte, jaká jídla se na piknik hodí a co všechno s sebou zabalit? My vám poradíme!

U nás jsou rodinné obědy na dece v přírodě pořád ještě poněkud vzácným úkazem, ve státech na západ od nás jsou ale pikniky velice oblíbeným způsobem, jak příjemně strávit čas a zároveň si pochutnat. Piknikové menu by mělo být lehké, jednoduché, ale dobré. Obsahuje předkrm, hlavní chod a dezert, všechny chody jsou studené, v přírodě si totiž nemůžeme jídlo ohřát, natož přímo uvařit. Pokrmy si tedy připravíme doma, uložíme do plastových uzavíratelných misek na potraviny nebo, pokud to jde, zabalíme do ubrousků či potravinové folie. Zapomenout nesmíme ani na nápoje, vhodné jsou domácí limonády, ledové čaje, punče nebo třeba mojito. Nápoje do přírody doneseme nejlépe v termosce, odtud nevytečou a zůstanou chladné, což se v horkém letním dni určitě hodí. Kromě jídla a pití připravíme ještě  dostatečně velkou deku, plastové nádobí a vlhčené ubrousky, kterými si naši hosté mohou po jídle utřít upatlané ruce. Vše sbalíme do piknikového koše nebo prostorného batohu a můžeme vyrazit do lesa, k rybníku, na louku nebo alespoň do parku.

Předkrmy

Těstovinový salát se slaninou

Obrázek

Tenhle těstovinový salát je lehký, a přesto vás nasytí. Najdeme v něm čerstvou zeleninu i opečenou slaninu, pochutnají si na něm tedy dámy i pořádní chlapi. A pokud použijeme trojbarevné těstoviny, bude salát atraktivní i pro děti. Zálivka sice obsahuje trochu majonézy, kromě ní ale také zakysanou smetanu a mléko, nemusíte se tedy bát, že byste po salátu ztloustli. Salát z tohoto množství surovin bude stačit na 8 porcí.

  • 1 balíček těstovin – ideálně vřetena
  • ½ hrnku majonézy
  • ½ hrnku zakysané smetany
  • ½ hrnku mléka
  • 10 plátků slaniny
  • 2 velká rajčata
  • 1 plechovka oliv
  • 1 hrnek strouhaného čedaru
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžíce směsi koření na zálivku na salát

Těstoviny uvaříme a necháme zchladnout. Slaninu opečeme na pánvi, rajčata nakrájíme na kostičky, olivy na půlky nebo čtvrtky. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a mlékem, přisypeme koření a sušený česnek. Všechny ingredience nasypeme do misky a smícháme s dresinkem. Salát dáme na několik hodin vychladit do lednice.

Antipasti špízy

Tyhle špízy jsou ideálním předkrmem do přírody. Jsou lehké, jejich příprava není obtížná, snadno se přenesou na místo určení a vaši hosté se o tento pokrm nebudou hádat, každý dostane do ruky svůj vlastní špíz. Pokud nemáte některé ze surovin rádi, není problém je vyměnit za jiné. Množství surovin vystačí na 20 špízů.

  • 1 balíček sýrových tortellin
  • 40 oliv
  • 40 cherry rajčat
  • 40 plátků suchého salámu
  • 20 kuliček mozzarelly
  • 40 lístků bazalky

Tortelliny uvaříme podle návodu na obalu a necháme je vychladnout. Pokud chceme, můžeme je namočit do dresinku dle vlastního výběru nebo do omáčky tabasco. Tortelliny dáme do ledničky alespoň na 15 minut. Potom zbývá už jen napíchat suroviny na špejle v libovolném pořadí, mozzarellu ale umístěte vždy doprostřed, na každém špízu totiž bude jen jedna kulička, zatímco ostatní suroviny budou na špejli po dvou.

Cuketové lupínky s rozmarýnem

Asi každý občas rád ponoří ruku do sáčku s chipsy, třeba na párty nebo večer u televize. Je asi zbytečné připomínat, že nejde o nic zdravého. My vám ale nabízíme alternativu, která nejen že vám kila nepřidá, naopak vám pomůže je shodit! Cuketové chipsy pečené v troubě jsou chutné, dietní a představují i skvělou pochoutku na odpoledne v přírodě.

  • 4 malé cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 až 2 lžíce mořské soli
  • 1 lžíce mletého černého pepře

Cukety omyjeme, nakrájíme na tenká kolečka a v misce smícháme s olivovým olejem. Možná se vám zdá, že je oleje málo, rozhodně ho však nepřilévejte víc, 2 lžíce stačí. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládáme kolečka cukety a posypeme je polovinou rozmarýnu, soli a pepře. Pečeme asi 45 minut v troubě předehřáté na 160°C, potom plech z trouby vytáhneme, lupínky obrátíme, posypeme zbytkem rozmarýnu, soli a pepře a opět pečeme 45 minut nebo dokud nejsou lupínky křupavé a zlaté.

Hlavní chody

Sendvič s tuňákem a vajíčkem

Obrázek

Sendviče jsou piknikovou klasikou, jsou snadné na přípravu, lehce je zabalíte na cestu, konzumují se studené a existuje obrovské množství variací. My jsme pro vás vybrali sendviče s tuňákem, vajíčkem natvrdo a bylinkovým dresinkem. Pokud nemáte rádi toastový chléb, můžete místo něj naplnit bagetu. Suroviny jsou na jeden sendvič nebo bagetu.

  • 2 plátky toastového chleba
  • 80 gramů tuňáka v plechovce
  • 1 vejce
  • ledový nebo římský salát
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • hrst bylinek - petržel, pažitka, bazalka, oregano…
  • máslo nebo margarín
  • sůl
  • pepř

Vejce uvaříme natvrdo a necháme ho vychladnout. Bylinky najemno nasekáme, česnek oloupeme a rozmačkáme. V misce smícháme zakysanou smetanu s trochou soli a pepře a přidáme bylinky a česnek. Máslem nebo margarínem lehce namažeme toastový chléb, na jeden plátek položíme salát, na něj vyskládáme kousky tuňáka a na kolečka nakrájené uvařené vejce. Přelijeme dresinkem a přiklopíme druhým plátkem chleba.

Vegetariánský wrap

Pro vegetariány tu máme skvělý a hlavně zdravý wrap. Je v něm spousta zeleniny i slunečnicová semínka, která jsou prospěšná pro nervový systém, snižuje riziko infarktu a také pozitivně působí na naši náladu. Tento wrap je vhodný i pro vegany, stačí jen vynechat sýr a jogurt nahradit hummusem  nebo rozmačkaným avokádem. Množství surovin postačí na přípravu jednoho wrapu.

  • 1 tortilla
  • ½ červené cibule
  • 1 menší mrkev
  • ¼ červené papriky
  • hrst baby špenátu
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 50 gramů sýra Cottage
  • 25 gramů řeckého bílého jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř

Slunečnicová semínka na pánvi nasucho orestujeme dozlatova. Mrkev oloupeme a nastrouháme, omytou papriku nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, baby špenát propereme a osušíme. Dresink připravíme smícháním sýra Cottage, řeckého jogurtu, dijonské hořčice a citronové šťávy. Tortillu pomažeme dresinkem, poklademe zeleninou a navrch nasypeme slunečnicová semínka, případně dochutíme solí a pepřem, a zabalíme.

Párečky na špejli

Tento pokrm je velmi oblíbený v Americe, kde nesmí chybět na žádné párty ani doma u televize při sledování fotbalového zápasu. Jedná se o rozpůlené párky usmažené v těstíčku z kukuřičné mouky. Pokud chceme opravdu americký oběd, podáváme je s cibulovými kroužky.

  • 7 párků
  • ½ hrnku kukuřičné mouky
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • ½ hrnku mléka
  • sůl
  • olej

Párky rozřízneme napůl a do každé půlky tam, kde je řez, zastrčíme špejli. V misce smícháme obě mouky, cukr, prášek do pečiva a špetku soli s mlékem a vejcem. V hrnci si rozpálíme olej a k ruce si připravíme talíř vyložený papírovými utěrkami. Párky namáčíme do těsta, smažíme asi 3 minuty, dokud není těsto krásně zlatohnědé a křupavé, a odkládáme na připravený talíř. Párečky osušíme od přebytečného oleje a po zchladnutí je můžeme zabalit na cestu.

Kukuřice pečená v troubě

Pečená kukuřice je šťavnatá, zdravá a vhodná na piknik. Její příprava je až neskutečně jednoduchá a skoro nic vás nestojí. Jen dávejte pozor, aby vám na piknik zbyla, po vytažení z trouby vás totiž bude svou vůní i vzhledem lákat k okamžitému ochutnání.

  • kukuřičný klas
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Troubu si předehřejeme na 200°C. kukuřičné klasy vyskládáme na plech s pečicím papírem, posolíme, popepříme a na každý položíme trochu másla. Vložíme do trouby na 35 až 45 minut, zhruba po každých deseti minutách kukuřice otočíme, aby zezlátly ze všech stran.

Dezerty

Jablíčka v karamelu

Obrázek

Tento skvělý dezert ocení hlavně děti, zdravým jablkům obaleným ve sladkém karamelu neodolají ale ani dospělí. Samozřejmě si můžete uvařit domácí karamel, my však pouze rozpustíme karamelové bonbony, abychom měli rychleji hotovo.

  • velká zelená jablka
  • karamelové bonbony

Jablka omyjeme a vykrajovátkem z nich vykrájíme kuličky, do každé zapíchneme lízátkovou tyčku. V kastrůlku si rozehřejeme karamelové bonbóny. Když je karamel tekutý, sundáme ho z plotýnky, aby trochu vystydl, jablkové kuličky v něm namáčíme, odkládáme je na plech vyložený pečicím papírem a poté je necháme ztuhnout. Ještě nezatuhlé kuličky můžeme obalit v drcených oříšcích nebo cukrářském zdobení.

Cheesecake ve skle

Cheesecake se v poslední době stal světovým hitem a i v našich končinách už je klasikou. Tenhle piknikový cheesecake je ale dost odlišný od toho, jaký známe. Jedná se totiž o rozdrcené sušenky, krém a ovocný přeliv v zavařovací skleničce, kterou jednoduše uzavřete, hodíte do piknikového koše nebo batohu a dezert je připravený na cestu. Množství surovin vystačí na naplnění šesti menších skleniček.

  • 2 vaničky mascarpone nebo lučiny
  • 14 grahamových sušenek
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ hrnku cukru krystal
  • 2 ½ hrnku čerstvých borůvek (případně jiného ovoce)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce škrobu
  • šťáva a kůra z půlky citronu
  • ¾ hrnku smetany ke šlehání

Borůvky společně s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem ohříváme v kastrůlku, až se borůvky začnou rozvařovat, přilijeme dvě lžíce vody smíchané s jednou lžící škrobu. Zamícháme a odstavíme z plotýnky. V misce si rozdrtíme sušenky, přilijeme k nim rozpuštěné máslo a přisypeme třtinový cukr. V jiné misce si vyšleháme šlehačku a postupně zamícháme do mascarpone, které jsme si předtím smíchali s cukrem krystal a s vanilkovým extraktem. Do každé skleničky nasypeme asi tři lžíce sušenek, přidáme krém, přelijeme borůvkovou omáčkou a navrch nasypeme citronovou kůru.

Nutellové sušenky

Tyhle sušenky jsou hříšně sladké a neuvěřitelně snadné. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze čtyři ingredience, a až je ochutnáte, zamilujete se do nich. Doporučujeme k nim přikusovat čerstvé jahody, tato kombinace je vážně skvělá. A pokud nemáte rádi přeslazené dezerty, jednoduše v receptu vynechte cukr.

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku nutelly
  • ⅓ hrnku cukru krystal
  • 2 vejce

V misce smícháme všechny ingredience. Kvůli nutelle bude konzistence dost hutná, proto si můžeme vzít na pomoc ruční mixér, ale nutné to není. Plech si vyložíme pečicím papírem a lžící na něm tvoříme z těsta sušenky, které pečeme na 180°C asi 10 minut.

Nápoje

Broskvový ledový čaj

Možná si ledové čaje kupujete v plastových lahvích v supermarketu a nemůžete si je vynachválit. To ale skončí ve chvíli, kdy ochutnáte domácí ledový čaj, který je o mnoho chutnější než ten kupovaný a navíc v něm nejsou žádné přídatné látky. Vyzkoušejte tento osvěžující černý ledový čaj s broskvemi.

  • 3 sáčky černého čaje
  • 1 ½ l + ¼ l vody
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 broskve

Nejdříve si připravíme broskvový sirup: broskve omyjeme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce, stejně jako cukr a ¼ l vody, a přivedeme k varu. Potom snížíme plamen, rozmícháme cukr, aby se rozpustil, a plotýnku vypneme a necháme sirup půl hodiny vychladnout. Zbylou vodu uvaříme, zalijeme jí čaj a dáme ho vychladit do lednice. Poté do čaje nalijeme sirup podle chuti, záleží na nás, zda ho přecedíme nebo v něm kousky broskví necháme na ozdobu.

Jahodová limonáda

Dalším osvěžujícím nápojem, který si můžeme vzít na piknik v přírodě, je jahodová limonáda. Budeme ji připravovat v mixéru, obsahuje tedy i dužninu z jahod. Limonáda je nakyslá díky citronům, ty můžeme podle chuti vyměnit za limetky, a proto ji osladíme medem, případně javorovým nebo jiným sirupem.

  • 550 gramů čerstvých jahod
  • 2 citrony
  • ½ hrnku medu
  • 1 ½ l vody

Citrony omyjeme a vymačkáme z nich šťávu. Jahody také omyjeme, odstraníme z nich stopky a rozmixujeme. Přidáme citronovou šťávu a med, potom přilijeme vodu a důkladně zamícháme. Limonádu necháme v lednici vychladit a poté ji servírujeme s lístky máty nebo meduňky.

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.