Vánoční pečení po celém světě. Seznamte se s tradičními vánočními moučníky a dorty
Co se objevuje na vánočním stole v jiných zemích? Vánoce si nedovedeme představit bez tradiční vánočky. Co jedí naši sousedé? Jaké dezerty se připravují po celém světě?
Tradiční moučníky
V Německu pár dní před Vánocemi pečou hospodyňky kerststol. Jde o kynutý závin, který vypadá jako bochník chleba, se sušeným ovocem a rozinkami.
Ve Švédsku si nikdo nedokáže představit Vánoce bez rýže s mandlemi a skořicí.
V Dánsku se pudink podává s rýží.V jednom z nich hospodyňka ukrývá mandli. Kdo ji najde, dostane marcipánové prasátko.
V Norsku musí mít každá tabule sedm různých typů sušenek.
"Vánoční pudink" je název dezertu připravovaného ve Velké Británii. Tradičně musí být vyroben ze 13 ingrediencí, což symbolizuje Krista a 12 apoštolů.
V Maďarsku stejně jako v Polsku jedí štrůdl s mákem. Na stolech nesmí chybět ani lahůdka zvaná szloncukor. Jedná se o pralinky plněné vanilkovou, ořechovou, marcipánovou nebo želé náplní.
Panettone, chalva a další
Panettone posypaný moučkovým cukrem je italský dezert se sušeným ovocem. Další italskou vánočkou je pandoro, kynutý, máslový koláč pečený ve tvaru hvězdy, navrchu posypaný moučkovým cukrem a vanilkou.
Řekové jedí sušenky plněné ořechy a máčené v… medu. Oblíbené jsou i Kourambiedes, tedy bílé sušenky sypané moučkovým cukrem.
Roscon de Reyes je oblíbený dort podávaný ve Španělsku. Zapéká se v něm malý dárek. Cukrárny prodávají mazapany - marcipánové cukroví a polvorones, křehké sušenky s mandlemi, skořicí a tradičně také sádlem. Místo oplatky španělé dělají chalvu.
Ve Francii na stole nesmí chybět roláda ve tvaru polínka. Tato pochoutka je vyrobena z máslového krému a piškotů.
V Portugalsku jedí bolo de rei neboli „královský dort“ ve tvaru koruny. Uvnitř je ukrytá fazole.
Ve vzdálené Austrálii se obyvatelé shromažďují na plážích. Jedí malé sušenky se sušeným ovocem a ořechy v efektních tvarech, ovocné pudinky a dort připomínající polský ovocný koláč.