Vánoční štola je stále oblíbenější

Stále více lidí si nedokáže představit štědrovečerní prostřený stůl bez vánoční štoly. Odkud se toto pečivo vzalo? Přinášíme vám také recept.

Historie vánoční štoly

První zmínky o štole jako voňavém postním pečivu pochází již ze 14.století. Pekla se jako postní církevní jídlo. Pochází z Německa, kde mají označení Original Dresden Stollen jako ochrannou známku. Je to pravděpodobně nejznámější vánoční cukroví v Německu i za hranicemi země, s největším tradičním zázemím a dlouhou historií.

Vánoční štóla má nesrovnatelný tvar, který se od té doby nezměnil a stále připomíná zavinutého Ježíška – což vysvětluje bílý moučkový cukr na štólě. Vybrané ingredience jako sultánky, mandle, citronová kůra nebo pomerančová kůra a staletí starý recept na pečení dělají z Dresden Christmas Stollen skutečné mistrovské dílo německého pekařského umění.

Recept na vánoční štolu

Toto tradiční pečivo připomíná svým těstem naši českou vánočku. Připravuje se rovněž z kynutého těsta, obsahuje však více ingrediencí. Pravý recept na Drážďanskou štolu je tajemstvím, smí ji péct jen 140 drážďanských pekařů.

Suroviny:

50 g sádla, 500 g hladké mouky, 2 ks vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce hnědého rumu, 120 g rozinek, 1 prášek do pečiva, 0,5 ks hery, 1 ks tvarohu, 20 g nasekaný ořechů na hrubo (můžeme použít i mandle, kandované nebo sušené ovoce, prostě co kdo má rád) a 200 g cukru krupice.

Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujeme na vále těsto, uděláme 2 válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 °C), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení ještě teplé potřít rozpuštěným máslem a obalit v cukru s vanilkou. Po vychladnutí zabalit do alobalu a uložit v chladnu. Pečeme 3-4 týdny dopředu, výborná je však i čerstvě upečená.



Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.