Velikonoce poněkud netradičně

Velikonoce jsou v křesťanských zemích nejvýznamnějším svátkem, u nás ale takový význam nemají, protože upřednostňujeme Vánoce. Jedním z důvodů mohou být i velikonoční jídla a lahůdky, kterých je méně, než těch vánočních. I o Velikonocích si ale můžeme báječně pochutnat – stačí si připravit chutná a přitom jednoduchá jídla podle našich receptů ze surovin, které k Velikonocům bezpodmínečně patří.

Když se mluví o Velikonocích, určitě vás napadnou vajíčka. Nejen, že dívky a ženy krásně zdobí kraslice, také obarvují natvrdo vařená vejce, a pokud se všichni chlapci a muži v rodině vydají na koledu, máte pak doma vajec přebytek. Naštěstí existuje spousta skvělých receptů, do nichž vajíčka spotřebujete. Jsou to třeba saláty, obsahující spoustu čerstvých, jasně zelených a neuvěřitelně zdravých rostlinek. K Velikonocům patří také bylinky, a to nejen ty klasické, které si pěstujeme na zahrádce nebo za oknem, ale také ty, které najdeme v přírodě. Na velikonoční stůl také patří mladé maso - především telecí, jehněčí a kůzlečí. S Velikonocemi si čím dál víc spojujeme i čokoládu…

Jarní salát s vejci

  • 4 vejce
  • 2 čekankové puky
  • 1 vanička polníčku
  • 1 svazek ředkviček
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • hrst piniových  oříšků

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Čekanku, polníček a ředkvičky omyjeme, čekanku a polníček necháme okapat, ředkvičky nakrájíme na plátky. Olivový olej smícháme s medem, hořčicí a citronovou šťávou, můžeme dochutit solí a pepřem. Piniové oříšky nasucho opražíme na pánvi. Na proužky nakrájenou čekanku smícháme s polníčkem a ředkvičkami a dáme do mísy, navrch naaranžujeme vajíčka, zakápneme zálivkou a posypeme opraženými piniovými oříšky.

Bylinková polévka

Obrázek

  • 4 hrsti jarních bylinek - kopřiva, bršlice kozí noha, popenec, pampeliška, lichořeřišnice, sedmikráska, listy jahodníku a maliníku…
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml smetany na vaření
  • 2  lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Bylinky opláchneme a necháme oschnout, pokud máme odstředivku na zeleninu, můžeme ji použít. V hrnci rozehřejeme máslo a bylinky na něm krátkou dobu opékáme, aby zavadly. Přilijeme vývar a vaříme zhruba 10 minut, poté odstavíme ze zdroje tepla, rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, vrátíme na zdroj tepla, prohřejeme a můžeme podávat. Polévku můžeme dozdobit lžičkou zakysané smetany, nasekanou petrželkou nebo krutony.

Jehněčí na pivě

Obrázek

  • 4 porce jehněčího
  • 1 cibule
  • 1 řapík celeru
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 400 ml světlého piva
  • 250 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky tymiánu
  • svazek petržele nebo koriandru

V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm ze všech stran zatáhnout jehněčí maso, poté ho odložíme stranou. Do stejného hrnce přilijeme ještě trochu oleje a orestujeme na něm nadrobno nasekanou cibuli, poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev a celer a nahrubo nasekaný česnek a zhruba 10 minut dusíme. Přilijeme vývar a víno, přihodíme bobkový list a tymián, osolíme, opepříme, vrátíme do hrnce maso a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a necháme probublávat asi 2 až 3 hodiny. Potom maso vyndáme a uložíme někam, kde příliš nevychladne, omáčku propasírujeme nebo z ní jen vyndáme tymián a bobkový list, omáčku vaříme, dokud se nezredukuje na polovinu, pak do ní vmícháme máslo, vložíme jehněčí, aby se prohřálo, a podáváme posypané nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Vhodnou přílohu tvoří americké brambory nebo bramborové či celerové pyré.

Velikonoční čokoládový koláč

  • 250 g hořké čokolády
  • 325 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru krystal
  • 6 vajec
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 balení čokoládových vajíček
  • kakao na posypání
  • špetka soli

Hladkou mouku, špetku soli a 125 g nezměklého másla rozkrájeného na kousky vložíme do kuchyňského robotu a pulzujeme, dokud nevznikne hmota podobná drobence. Přidáme lžíci ledově studené vody, zapracujeme a prsty kousek těsta zmáčkneme, abychom zjistili, jestli drží pohromadě. Pokud ne, přidáme ještě trochu vody. Těsto zpracujeme rukama, zabalíme do potravinové folie a uložíme na dvě hodiny do lednice. Formu na koláč vymažeme máslem, těsto vyválíme na placku, kterou vložíme do formy a jemně po okrajích vmáčkneme. Přebytečné těsto odkrojíme, do formy vysypeme suchý hrách nebo fazole a koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut. Mezitím ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se zbylým máslem, v míse vyšleháme vejce s cukrem, poté vmícháme čokoládovou směs a vanilkový extrakt. Hrách vysypeme, do koláče vlijeme čokoládovou náplň a pečeme dalších 20 až 25 minut. Potom koláč necháme vychladnout, posypeme ho kakaem a ozdobíme čokoládovými vajíčky.

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.