Velikonoční hodování
Velikonoce máme nejvíce spojené s pomlázkou, a také s různými tradičními jídly. Mezi ně patří především vajíčka, velikonoční mazanec a beránek a samozřejmě i velikonoční nádivka. Tradičních velikonočních jídel je ale mnohem víc.
Přípravy na Velikonoce správně začínají po čtyřicetidenním postním období, které letos končí takzvanou Škaredou středou 1. dubna. Po ní přichází Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Boží hod velikonoční, a pak tolik očekávané Velikonoční pondělí. Pro všechny tyto dny měli lidé v minulosti přesně určená jídla.
Tradiční jídla velikonočního období
Na Škaredou středu mělo i jídlo vypadat jako nepovedené a být nevzhledné. Většinou se v tento den připravovaly různé placky nebo bramboráky, které se při smažení a opékání při otáčení úmyslně potrhaly a tak vznikaly známé trhance.
Zelený čtvrtek je podle tradice ve znamení jarní zeleně a luštěnin. Připravovala se jídla z mladých kopřiv nebo petržele, pekly se škvarkové placky a různé preclíky. Mezi oblíbená jídla patřil třeba kočičí tanec, Šumajstr nebo Pučálka. Z čeho se tato jídla připravují se dočtete v další části článku.
Velký pátek byl obvykle postní, v některých krajích se půst dodržoval velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb. Když si někde rybí maso nemohli dovolit, pekli místo ní bramborové těsto ve formě, která měla podobu ryby. Na Velký pátek se také připravovalo jen jedno jediné jídlo, kterým byla nejčastěji hustá polévka z kysaného zelí a brambor, připravoval se také špenát, hrách, jáhly, čočka nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem – jídla z potravin, které byly v každé domácnosti.
Bílá sobota už byla z pohledu hodování mnohem veselejší. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína. Další tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek.
Na Boží hod velikonoční v neděli se ještě upekly klasické buchty z kynutého těsta a tradiční beránek, připravovalo se také maso. Hostina podle tradice začínala masovým vývarem a pak se podávalo různě upravené, většinou ale pečené, jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. Na slavnostně prostřeném stole ale nikdy nesměl chybět beránek – pokud nebyl opravdový z masa, musel být alespoň upečený ze sladkého těsta.
Velikonoční pondělí je tradičně ve znamení vajíček. Vajíčka jako symbol nového života jsou součástí mnoha velikonočních jídel. Připravují se smažená i různě plněná, dělají se z nich pomazánky, přidávají se do omáček a samozřejmě nesmí chybět ve velikonoční nádivce.
Velikonoční nádivka, mazanec, Jidáše, Pučálka a další
Tradiční velikonoční jídla představují pro většinu z nás vajíčka, pečený beránek, mazanec nebo nádivka. Jídel, která k svátkům jara patří, je ale mnohem víc. Je až obdivuhodné, co všechno v minulosti naši předci v kuchyni dokázali připravit a dokonce to bylo většinou i velmi zdravé! Inspirujte se v minulosti a připravte si letos trochu jiné velikonoční menu.
Pučálka – vyklíčený hrách, který se prudce opeče na rozpáleném másle a pak opepří a osolí. Může se také připravit tzv. na sladko s rozinkami, případně s medem a skořicí.
Pražmo – naklíčená obilná zrna, která se stejně jako hrách u Pučálky prudce osmaží na másle a pak ochutí.
Kočičí tanec – zapečená směs uvařené čočky a krup, která se ochutí česnekem, osmahnutou jemně nasekanou cibulí a majoránkou.
Šumajstr – zapečené vařené fazole a kroupy, ochucené česnekem, majoránkou a osmaženou cibulí.
Klobásníky – v minulosti klobása, zabalená a upečená v těstíčku, později se místo klobásy začalo používat i ochucené mleté maso. Vhodným těstem je například listové.
Velikonoční mazanec – bochánek, případně věnec z těsta kynutého těsta a velikonoční beránek z třeného nebo piškotového těsta o Velikonocích také nesmí chybět. Upéct si ale můžete třeba Jidáše nebo ptáčky.
Velikonoční Jidáše se připravují z kynutého těsta, správně by měly mít tvar splétaného provazu, pečou se ale i jako malé houstičky a většinou jsou posypané nasekanými mandlemi. Jedí se polité medem. Originální recept na Jidáše najdete na konci tohoto článku.
Ptáčci jsou také z kynutého těsta. Nejprve se vyválí tenké válečky, udělá se z nich uzel, delší část se zploští a ozdobí rozinkou. Těsto by mělo mít podobu ptáčka, část s rozinkou představuje jeho hlavičku.
Velikonoční nádivka je dalším tradičním jídlem a říká se jí také třeba hlavička, sekanice, sekanina nebo velikonoční snítek. V nádivce by neměla chybět vajíčka, ale také něco zeleného. Nejčastěji se v současnosti používá nať petrželky, ale vynikající jsou i mladé kopřivy, vyzkoušet můžete třeba i bazalku a jiné bylinky. Zelené natě můžete využít i k ochucení pomazánek, polévek nebo zapékaných jídel. Pokud chcete, aby nádivka obsahovala co nejméně tuku, použijte libové maso – velmi chutná je nádivka s uzeným kuřecím.
Do nádivky můžete v podstatě zamíchat cokoliv, záleží jen na vaší chuti, fantazii a možnostech. Jako příklad může posloužit třeba recept na nádivku s houbami.
Velikonoční nádivka s houbami
Suroviny
- 2 rohlíky
- 1 žloutek
- sníh z 1 bílku
- 250 gramů žampionů
- 2 lžíce másla
- mléko
- petrželová nať
- pepř a sůl
Postup:
Očištěné houby nakrájíte na plátky a podusíte je přibližně 20 minut na lžíci másla. Rohlíky namočíte do mléka a pak je vymačkáte.
V míse rozetřete druhou lžíci másla se solí a žloutkem, přidáte vymačkané rohlíky, dušené plátky hub a jemně nasekanou nať petrželky, vše opepříte a nakonec přimícháte sníh z bílku.
Nádivku můžete upéct samostatně, nebo jí naplnit třeba kuře – v tom případě ale počítejte s tím, že nádivka během pečení nabobtná.
TIP: Samostatně se nádivka dá upéct ve formě i do nějakého ozdobného tvaru. Místo natě petrželky se samozřejmě mohou použít i mladé kopřivy.
V závěru tohoto článku najdete ještě recept za klasickou nádivku z kopřiv.
Velikonoční recepty - tuzemské i zahraniční
Objevili jsme několik velmi zajímavých receptů na velikonoční jídla z různých oblastí naší země ale i ze zahraničí. Třeba zaujmou i vás...
Postní kaše
Suroviny:
- 250 gramů sušeného mladého ječmene
- 1 litr vody
- olivový olej
Postup
Na rozpáleném oleji opražíte ječmen do růžova, pak ho zalijete vodou a vaříte, dokud směs nezhoustne. Kaši přendáte do mísy, uprostřed vytvoříte důlek a nalijete do něj olivový olej, v kterém se pak lžíce s kaší namáčí…
Horácká drštička
Suroviny
- 1 kilogram syrových brambor
- 1 kilogram vařených brambor
- 250 gramů škvarků
- 100 gramů krupice
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- kmín
- pepř a sůl
Postup:
Syrové i vařené brambory nastrouháte, přimícháte k nim krupici, vajíčka, škvarky a prolisovaný česnek. Směs dochutíte majoránkou, kmínem, pepřem a solí a v zapékací míse nebo pekáči ji pečete v troubě, dokud nemá zlatavý povrch.
Valašská velikonoční pečeně
Suroviny
- 1 kilogram vepřové pečeně
- 250 gramů uzeného masa
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 0,5 kilogramu vařených brambor
- 150 gramů sýru Eidam
- olej
- nať petrželky
- pepř a sůl
Postup:
Vepřové maso nakrájíte na plátky, které naklepete, opepříte a osolíte. Uzené maso se nakrájí na kostičky. Cibuli oloupete a nasekáte najemno, na malé kousky nakrájíte papriku bez jádřince a rajčata. Jemně nasekáte i omytou nať petrželky. Vařené brambory nakrájíte na plátky. Sýr nastrouháte.
V pánvi rozehřejete olej, krátce na něm opečete plátky vepřového masa a přendáte je do zapékací mísy. Na zbylém oleji mírně osmažíte nakrájenou cibulku, pak přidáte kostky uzeného masa, nakrájená rajčata, papriku a petrželku. Vše podlijete a necháte chvíli dusit. Směsí z pánve přelijete plátky vepřového v zapékací míse, pak vše pokryjete plátky brambor, posypete nastrouhaným sýrem a necháte v troubě zapéct.
TIP: Místo natě petrželky můžete použít mladé kopřivy nebo různé bylinky.
Velikonoční bílá uzená polévka
Suroviny
- 2 litry vývaru z uzeného masa
- 0,5 litru smetany na vaření
- 250 gramů uzeného masa
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 4 vejce
- 2 bobkové listy
- ocet
- kopr
- pepř a sůl
Postup:
Uzené maso nakrájíte na malé kousky, omytý kopr nasekáte na jemno a oloupané stroužky česneku prolisujete.
Ve smetaně rozmícháte mouku, vlijete ji do vařícího vývaru a necháte chvíli vařit. Pak přidáte bobkové listy, prolisovaný česnek a ocet. Do vařící polévky opatrně vložíte rozklepnutá vajíčka tak, aby se bílek neoddělil od žloutku, a polévku necháte ještě 10 minut vařit. Pak do ní přimícháte jemně nasekaný kopr a kousky masa.
Francouzský velikonoční salát
Suroviny
- 100 gramů brambor
- 100 gramů mrkve
- 50 gramů celeru
- 50 gramů nakládaných okurek
- 25 gramů sterilovaného hrášku
- 100 gramů majonézy
- 2 jablka
- hořčice
- pažitka
- ocet
- cukr
- pepř a sůl
Postup:
Důkladně omyté brambory uvaříte ve slupce do měkka, pak je ochladíte pod studenou vodou a oloupete. Mrkev a celer se uvaří do měkka samostatně v mírně osolené vodě a pak nechají v sítu okapat. Omytá jablka zbavíte jádřince.
Uvařené brambory, mrkev, celer, jablka a okurky nakrájíte na kostičky, dáte je do mísy a přidáte k nim okapaný hrášek. V druhé misce smícháte majonézu, hořčici, ocet, cukr, pepř a sůl podle své chuti. Směs necháte chvíli odležet a pak ji přimícháte k bramborám a zelenině, nakonec ještě přidáte jemně nasekanou pažitku.
TIP: místo pažitky se mohou použít různé bylinky a samozřejmě i mladé kopřivy.
Kuře plněné nádivkou z kopřiv
Suroviny
- 1 celé kuře
- pepř a sůl
- máslo
Na nádivku
- 300 gramů uzeného masa
- 1 cibule
- 6 vajec
- 8 rohlíků
- mladé kopřivy
- nať petrželky
- mléko
- olej
Postup:
Cibuli oloupete, nasekáte na jemno a na rozpáleném oleji mírně osmahnete. Uzené maso nakrájíte na malé kousky. Kopřivy a petrželku opláchnete studenou vodou, necháte je okapat a na jemno nasekáte. Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte hustý sníh.
Rohlíky nakrájíte na kostičky a namočíte je do mléka. Pak je vymačkáte a v míse k nim přidáte osmahnutou cibuli, nakrájené uzené maso, žloutky, jemně nasekanou petrželku a kopřivy. Vše podle chuti osolíte a opepříte, důkladně promícháte a pak do směsi ještě opatrně přimícháte sníh z bílků.
Kuře omyjete, osušíte zvenku i zevnitř, osolíte a naplníte připravenou nádivkou. Plní se břišní dutina, část nádivky můžete dát i pod kůži na prsou. Kuře pak uzavřete – zašijete nebo stáhnete ocelovými jehlami, nohy svážete k sobě a dáte ho péct do předehřáté trouby. V průběhu pečení se kuře průběžně polévá výpekem.
Zbylou nádivku můžete upéct samostatně.
TIP: Místo petrželky se může do nádivky použít i pažitka – nádivka bude mít výraznější chuť.
Na závěr v článku slíbený recept na originální Jidáše.
Tradiční velikonoční Jidáše
Suroviny
- 500 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů másla
- 2,5 decilitru mléka
- 50 gramů droždí
- 100 gramů moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- sůl
- mandle na posypání – jemně nasekané
Postup:
V misce smícháte droždí se lžící cukru, přidáte trochu vlažného mléka a mouku a na teplém místě necháte vzejít kvásek. Vajíčka rozklepnete a oddělíte žloutky od bílků.
Ve větší míse smícháte mouku, máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky, přidáte vzešlý kvásek a vypracujete vláčné těsto. Posypete ho mouku, přikryjete utěrkou a necháte ho na teplém místě kynout, dokud nemá dvojnásobný objem. Vykynuté těsto rozválíte na pracovní ploše, posypané moukou a vykrájíte z něj kolečka. Ta pak přendáte na pečící papír na plechu, necháte je ještě chvíli nakynout a pak na nich rádýlkem uděláte rýhy. V misce rozšleháte bílky s trochou mléka, kolečka s nimi potřete a posypete je jemně nasekanými mandlemi. Jidáše pečete v předehřáté troubě do zlatova.
TIP: Podávejte co nejvíce čerstvé s medem.
Přejeme vám veselé a „chutné“ Velikonoce.