Velikonoční mazanec a beránek
Velikonoční beránek a mazanec – bochánek jsou nejtypičtější velikonoční pečivo. Historie jejich pečení je velmi dlouhá, některé tradice se ale mění – například mazanec se už nepeče jen v Bílou sobotu a má různé tvary…
Bez mazance a beránka by nebyly ty správné Velikonoce – to je podobné, jako kdyby se zapomnělo na vajíčka a pomlázku. Všechny tyto tradiční symboly velikonočních svátků v současnosti považujeme za zcela samozřejmé, jejich historie je ale velmi dlouhá a mnoho lidí ji vůbec nezná. Jak jste na tom vy? Umíte odpovědět na následující otázky?
1/ Co by nemělo chybět na velikonočním mazanci
a/ rozinky a mandle
b/ kříž
c/ písmena JK – iniciály Ježíše Krista
2/ Kdy se podle tradice peče mazanec
a/ vždy, když je na něj chuť
b/ na konci postního období
c/ poslední sobotu před velikonočním pondělím
3/ Proč se o Velikonocích peče beránek?
a/ protože je nutné mít i nějaké sladké pečivo
b/ symbolizuje Ježíše Krista, který vede své stádo oveček
c/ je symbolem nevinnosti
4/ Beránek se správně peče
a/ v průběhu postního období
b/ na Škaredou středu
c/ v neděli před velikonočním pondělím
Správně odpovědi určitě znáte, ale zkontrolovat si je můžete v článku
Velikonoční mazanec
Mazanec má tradičně tvar bochánku, který se peče především z kynutého těsta, do kterého se přidávají rozinky a kandované ovoce. Je ale i mnoho dalších receptů, v kterých se používají různé druhy těsta a náplně. Na povrchu se mazanec zdobí mandlemi a rozinkami, uprostřed by se měl před pečením naříznout do kříže, který připomíná Kristovu oběť.
Nejstarší recepty na velikonoční mazance v Čechách jsou už z 15. století. Drahý cukr se v těstu nahrazoval sladkou smetanou nebo sladkým tvarohem. V receptech najdeme bílou mouku, kvasnice, vajíčka a také koření – nejčastěji hřebíček a šafrán.
V bohatších rodinách se pekl jeden mazanec pro každého, v chudších jeden velký bochánek, který se pak rozdělil. Na vesnických statcích se pro čeledíny pekl mazanec z obyčejného kynutého těsta, pro návštěvy s rozinkami a mandlemi. Mazance se podle tradice pekly vždy výhradně na Bílou sobotu – tedy poslední sobotu před velikonočním pondělím.
Na Bílou sobotu vlastně začíná pravé velikonoční hodování. Společně s mazanci se připravuje velikonoční nádivka s kopřivami nebo bylinkami a uzeným masem.
TIP: Vyzkoušejte i jiné tvary a upečte letos třeba velikonoční věnec.
Velikonoční beránek
Beránek je další tradiční velikonoční pečivo a i on má svoji historii. Připravuje se ze sladkého těsta, nejčastěji piškotového nebo třeného, do kterého se přidává kandované ovoce nebo rozinky. Upečený beránek se může polít ještě čokoládovou nebo jinou polevou.
Jak už vyplývá z názvu, tradiční je tvar beránka, ale víte, proč právě beránek a proč by se měl správně péct v neděli před velikonočním pondělím? V minulosti se na nedělní Boží hod velikonoční připravovala jídla z různých druhů masa a nejvíce tradiční bylo maso skopové, protože v Bibli je pečeně z beránka popsána jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta. Skopové maso ale postupem času ubývalo, a protože bylo také poměrně drahé, našli si méně majetní lidé za něj tuto sladkou náhradu… Jestli to tak skutečně bylo, to se asi nikdy nedozvíme. Faktem však zůstává, že upečený a ozdobený beránek na našich velikonočních stolech nechybí.
TIP: Přidejte letos k beránkovi další sladké pečivo třeba ve tvaru zajíčka nebo ryby.
Pečeme chutně, a přitom rychle a poměrně levně
Receptů na velikonoční mazance a beránky je mnoho, vybrali jsme pro vás ty, které vám nevezmou mnoho času ani peněz, ale v konečném výsledku na ně nedáte dopustit.
Velikonoční mazanec z nekynutého těsta
Nemáte čas připravovat na bochánek kynuté těsto? V tom případě je zde pro vás rychlejší a jednodušší možnost.
Suroviny
- 100 gramů másla
- 500 gramů polohrubé mouky
- 2,5 deci plnotučného mléka
- 50 gramů cukru krupice
- 2 vajíčka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžíce nastrouhaných mandlí
- 2 lžíce rozinek namočených v rumu
- nastrouhaná citronová kůra
- sůl
- 2 lžíce mandlí nakrájených na tenké plátky
Postup
V míse utřete změklé máslo s cukrem do pěny, pak přimícháte vejce, citronovou kůru, rozinky, nastrouhané mandle a mléko.
Mouku rozdělíte na dvě poloviny. Do jedné přimícháte špetku soli a přisypete ji do mísy k ostatním surovinám, druhou polovinu promícháte s kypřícím práškem a také ji přisypete do mísy. V míse vypracujete vláčné hebké těsto a vytvoříte z něj bochánek. Ten přemístíte na plech s pečicím papírem, doprostřed ostrým nožem uděláte křížek, lehce ho potřete bílkem a posypete plátky mandlí. Bochánek se v troubě, vyhřáté na 180° Celsia, peče přibližně jednu hodinu.
TIP: Pokud se rozhodnete upéct jiný tvar než bochánek, můžete těsto dát do vymazané formy…
Velikonoční beránek z hrníčku
Beránek, kterého dokáže připravit každý - a je jemný, nadýchaný, chutný…
Suroviny
na těsto
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 2 vejce
- rozinky
- jemně nasekané mandle
- nastrouhaná citronová kůra
do pečící formy
- máslo
- hrubá mouka
na polevu
- 100 gramů cukru moučka
- 1 vaječný bílek
- citronová šťáva
na ozdobu
- 2 celé mandle
- 1 lískový oříšek
Postup:
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy, důkladně je promícháme a vypracujeme vláčné hebké těsto.
Pečící formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou, pak do ní nalijete těsto.
Beránka upečete v troubě při 180° Celsia přibližně 60 minut do zlatova a z formy ho vyklopíte ještě horkého.
Připravíte si polevu. Bílek vyšleháte s moučkovým cukrem a postupně do polevy přimícháte podle chuti citronovou šťávu.
Vychladlého beránka potřete polevou, z mandlí nebo větších rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos.
TIP: Ze stejného těsta můžete upéct třeba i zajíčka nebo rybu...
V průběhu pečení můžete poslat svým známým a přátelům velikonoční přání