Vyrazte na lišky

Každý houbař se raduje ze současného počasí a už se těší, až po děšti vyrazí s košíkem do lesa. Houbaření je skutečně krásná aktivita, díky ní je člověk v přírodě na čerstvém vzduchu, zažije dobrodružství a domů si přinese lahodné plody. Kromě hříbků a dalších běžně sbíraných hub to mohou být i žluťoučké lišky.

Asi každý ví, jak taková liška vypadá, ale ne každý měl to štěstí potkat ji v přírodě. Rozhodně totiž neroste v každém lese, neboť je velmi citlivá na kvalitu ovzduší a škodí jí kyselé deště. Ještě před nedávnem proto bývala poměrně vzácnou houbou, dnes se ale do českých lesů vrací. Zkuste po ní zapátrat i vy!

Jak poznat lišku

Liška obecná je drobná houba jasně žluté barvy a nepravidelného tvaru, se širokým kloboukem a válcovitým třeněm. Na rozdíl od hřibů a žampionů nemá zespodu na klobouku ani rourky, ani lupeny, nýbrž tzv. lišty. Ty připomínají lupeny, ale jsou silnější a přirůstají i k části třeně, kde postupně zanikají. Díky tomu lišky nemají jasný předěl mezi kloboukem a třeněm. Lišky rostou v jehličnatých, smíšených i listnatých stromů, nejlépe se jim ale daří v blízkosti smrků a borovic. Jen zříkdakdy rostou osamoceně, většinou se setkáte hned s celou skupinkou těchto houbiček.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.