Zavařování rajčat
Také vás vaše zahrádka obdařila obrovskou úrodou rajčat? Pokud ano, možná už členové vaší rodiny odmítají rajčata konzumovat, protože jsou jich jednoduše přejedení. Na tom není nic zvláštního a není to ani důvodem pro to špatnou náladu.
Rajčata jsou neuvěřitelně univerzální surovinou, kterou v průběhu roku použijete do bezpočtu pokrmů – k těstovinám, na pizzu, lečo, masovou směs do bramboráku, indické kuře masala, chili con carne, rajskou omáčku i polévku. Jediné, co musíte udělat, abyste si mohli všechny tyhle dobroty uvařit z domácích surovin, je správně rajčata zavařit.
Jak uchovat rajčata na „horší časy“
Rajčata můžete konzervovat tak, jak jsou, třeba naložená v oleji nebo octovém nálevu spolu s česnekem a bylinkami. V Itálii je oblíbené sušení rajčat na slunci, které koncentruje tu správnou rajčatovou chuť – sušená rajčata potom můžete naložit do oleje. Častěji se ale čerstvá rajčata zpracovávají na polotovary a ochucovadla – kečup, protlak, loupaná rajčata ve vlastní šťávě. Dokonce si můžete zavařit i hotovou omáčku na těstoviny nebo sugo na pizzu.