Zimní nápoje pro zahřátí

Jakmile se začne ochlazovat a z nebe začne padat první sníh, je nejvyšší čas naučit se připravovat lahodné nápoje, které vás po příchodu domů krásně prohřejí. Můžete je servírovat i svým návštěvám, každý jistě horký nápoj ocení. A rozhodně se nemusí jednat jen o kávu nebo čaj. Existuje totiž celá řada dalších nápojů, které vám zpříjemní zimní období. V tomto článku se naučíte připravovat nejen klasiky, jako je horká čokoláda nebo svařák, ale také exotické zlaté mléko nebo masala chai.

Všechny nápoje, na něž vám v tomto článku dáme recept, se skvěle hodí k vánočnímu cukroví. Některé z nich jsou alkoholické, které zahřejí dvakrát tolik, jiné alkohol neobsahují, a jsou tudíž vhodné pro děti, abstinenty a řidiče.

Horká čokoláda

  • 2 hrnky mléka

  • 8 lžic čokoládových pecek

Čokoládové pecky rozdělíme do hrnečků. Mléko zahříváme až k bodu varu, poté odstavíme. Asi 2 lžíce horkého mléka nalijeme do každého hrnečku a metličkou rozmícháme s čokoládou. Dolijeme zbytek mléka a podáváme.

Nealko punč

  • 200 ml pomerančového džusu

  • 200 ml brusinkového nebo rybízového džusu

  • 150 ml černého čaje

  • 4 lžíce sušených brusinek

  • 1 lžíce medu

  • 2 svitky skořice

  • 6 hřebíčků

  • 2 badyány

Oba džusy, černý čaj a koření dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 5 minut, poté odstavíme, přecedíme a vmícháme med. Do hrnečků nebo skleniček rozdělíme sušené brusinky, přelijeme je horkým punčem a podáváme.

TIP: Pro alkoholickou verzi předem namočte brusinky do rumu, griotky nebo jiného alkoholu. Dále již je postup stejný.

Obrázek

Svařené víno

  • 500 ml červeného vína

  • 3 lžíce třtinového cukru

  • 1 lžička citronové kůry

  • 2 svitky skořice

  • 10 hřebíčků

  • 2 badyány

Červené víno společně se všemi ostatními surovinami za občasného míchání přivedeme téměř až k bodu varu. Poté svařák odstavíme, přecedíme a nalijeme do hrnečků nebo sklenic.

Grog

  • 400 ml vody

  • 80 ml rumu

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • 2 plátky citronu

Vodu přivedeme k varu a rozpustíme v ní třtinový cukr. Rum rozdělíme do hrnečků, zalijeme oslazenou vodou a hrnečky ozdobíme plátkem citronu.

Obrázek

Masala chai

  • 2 hrnky mandlového mléka (může být i jakékoliv jiné rostlinné nebo živočišné mléko)

  • 1 ½ hrnku vody

  • 2 svitky skořice

  • 10 tobolek kardamomu

  • 1 lžíce sypaného černého čaje

  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru

  • 1 lžička hřebíčku

  • ½ lžičky celého pepře

  • Med nebo jiné sladidlo podle chuti

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme skořici, kardamom, hřebíček, pepř a zázvor a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a 5 minut směs vaříme, poté přidáme černý čaj a vaříme další 3 minuty. Poté odstavíme a přecedíme, abychom se zbavili koření a čajových lístků. Tekutinu vrátíme do hrnce, přilijeme mléko a společně přivedeme k varu, potom masala chai odstavíme, vmícháme sladidlo, přelijeme do hrníčků a podáváme.

Zlaté mléko

  • 2 hrnky mléka

  • 1 lžíce medu

  • 2 lžičky kokosového oleje

  • 1 lžička mleté kurkumy

  • 1 lžička mleté skořice

  • 6 kuliček černého pepře

  • 2 hřebíčky

Černý pepř a hřebíček podrtíme v hmoždíři. Mléko nalijeme do hrnce a zahříváme, přidáme drcený pepř a hřebíček, mletou skořici a kurkumu a kokosový olej. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty, poté ji odstavíme, přecedíme a přidáme med. Zlaté mléko přelijeme do hrnečků a podáváme.

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.