Zimní nápoje pro zahřátí
Jakmile se začne ochlazovat a z nebe začne padat první sníh, je nejvyšší čas naučit se připravovat lahodné nápoje, které vás po příchodu domů krásně prohřejí. Můžete je servírovat i svým návštěvám, každý jistě horký nápoj ocení. A rozhodně se nemusí jednat jen o kávu nebo čaj. Existuje totiž celá řada dalších nápojů, které vám zpříjemní zimní období. V tomto článku se naučíte připravovat nejen klasiky, jako je horká čokoláda nebo svařák, ale také exotické zlaté mléko nebo masala chai.
Všechny nápoje, na něž vám v tomto článku dáme recept, se skvěle hodí k vánočnímu cukroví. Některé z nich jsou alkoholické, které zahřejí dvakrát tolik, jiné alkohol neobsahují, a jsou tudíž vhodné pro děti, abstinenty a řidiče.
Horká čokoláda
-
2 hrnky mléka
-
8 lžic čokoládových pecek
Čokoládové pecky rozdělíme do hrnečků. Mléko zahříváme až k bodu varu, poté odstavíme. Asi 2 lžíce horkého mléka nalijeme do každého hrnečku a metličkou rozmícháme s čokoládou. Dolijeme zbytek mléka a podáváme.
Nealko punč
-
200 ml pomerančového džusu
-
200 ml brusinkového nebo rybízového džusu
-
150 ml černého čaje
-
4 lžíce sušených brusinek
-
1 lžíce medu
-
2 svitky skořice
-
6 hřebíčků
-
2 badyány
Oba džusy, černý čaj a koření dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 5 minut, poté odstavíme, přecedíme a vmícháme med. Do hrnečků nebo skleniček rozdělíme sušené brusinky, přelijeme je horkým punčem a podáváme.
TIP: Pro alkoholickou verzi předem namočte brusinky do rumu, griotky nebo jiného alkoholu. Dále již je postup stejný.
Svařené víno
-
500 ml červeného vína
-
3 lžíce třtinového cukru
-
1 lžička citronové kůry
-
2 svitky skořice
-
10 hřebíčků
-
2 badyány
Červené víno společně se všemi ostatními surovinami za občasného míchání přivedeme téměř až k bodu varu. Poté svařák odstavíme, přecedíme a nalijeme do hrnečků nebo sklenic.
Grog
-
400 ml vody
-
80 ml rumu
-
2 lžíce třtinového cukru
-
2 plátky citronu
Vodu přivedeme k varu a rozpustíme v ní třtinový cukr. Rum rozdělíme do hrnečků, zalijeme oslazenou vodou a hrnečky ozdobíme plátkem citronu.
Masala chai
-
2 hrnky mandlového mléka (může být i jakékoliv jiné rostlinné nebo živočišné mléko)
-
1 ½ hrnku vody
-
2 svitky skořice
-
10 tobolek kardamomu
-
1 lžíce sypaného černého čaje
-
1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
-
1 lžička hřebíčku
-
½ lžičky celého pepře
-
Med nebo jiné sladidlo podle chuti
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme skořici, kardamom, hřebíček, pepř a zázvor a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a 5 minut směs vaříme, poté přidáme černý čaj a vaříme další 3 minuty. Poté odstavíme a přecedíme, abychom se zbavili koření a čajových lístků. Tekutinu vrátíme do hrnce, přilijeme mléko a společně přivedeme k varu, potom masala chai odstavíme, vmícháme sladidlo, přelijeme do hrníčků a podáváme.
Zlaté mléko
-
2 hrnky mléka
-
1 lžíce medu
-
2 lžičky kokosového oleje
-
1 lžička mleté kurkumy
-
1 lžička mleté skořice
-
6 kuliček černého pepře
-
2 hřebíčky
Černý pepř a hřebíček podrtíme v hmoždíři. Mléko nalijeme do hrnce a zahříváme, přidáme drcený pepř a hřebíček, mletou skořici a kurkumu a kokosový olej. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty, poté ji odstavíme, přecedíme a přidáme med. Zlaté mléko přelijeme do hrnečků a podáváme.
Lenka Ambrožová