Žízeň spolehlivě zažene ochucená voda

Ne, nemáme na mysli slazenou limonádu v PET lahvi, po které máte ještě větší žízeň než předtím. My vám ukážeme ovocnou vodu, kterou si snadno připravíte doma, která neobsahuje cukr a která vás zaručeně osvěží i v těch největších vedrech. Navíc vás nadopuje vitaminy.

V letním období bychom měli zvýšit svůj příjem tekutin, to s sebou ale může nést několik nepříjemností. Kdekomu obyčejná voda nechutná, v kupovaných limonádách se zase skrývá obrovské množství cukru a nezdravých chemických látek, navíc zde vzniká odpad v podobě plastových lahví. Čaj a káva nejsou k pití ve velkém množství nejvhodnější, a alkohol už vůbec ne. Co tedy pít, aby to bylo chutné a zdravé?

Voda jemně ochucená

Vyzkoušejte domácí ochucenou vodu. Nepotřebujete nic kromě kohoutkové vody a čerstvého (případně mraženého) ovoce. Přidat můžete i bylinky, citronovou šťávu a med, není to ale nutné. Příprava je skutečně jednoduchá, ingredience jednoduše ponoříte do vody a necháte několik hodin v lednici, chuť ovoce a bylinek sama přejde do vody. Nejlepší na tom je, že takto můžete využít i části ovoce, které byste jinak vyhodili – vršky jahod se stopkami nebo slupky broskví, jablek apod. A pokud máte rádi bublinky, můžete si takto klidně připravit i ochucenou sodovku.

Obrázek

Jak na to

Do litrového skleněného džbánku natočíme studenou vodu z kohoutku. Vybrané ovoce omyjeme a nakrájíme na větší kostky, slupku neloupeme. Vložíme ho do džbánku s vodou, přidáme několik snítek oblíbené bylinky, můžeme vložit i na kolečka pokrájený citron nebo limetku. Džbánek vložíme do lednice a necháme uležet alespoň 2 hodiny, poté můžeme podávat. Kdo má raději sladší limonádu, může přidat trochu medu nebo agávového sirupu. Až ochucenou vodu dopijete, ovoce rozhodně nevyhazujte, do džbánku znovu natočte studenou vodu a uložte do lednice. Takto můžete připravit 3 nebo 4 dávky ochucené vody.

TIP: Do džbánku můžete přidat také sáček zeleného čaje. Ochucená voda získá lehký nádech čaje, jeho chuť ale nepřehluší chuť ovoce, které zde hraje hlavní roli.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.