Želatinové bonbony

Želatinové bonbony jsou velmi oblíbené, ale výrobci do nich přidávají v poslední době stále více cukru a také umělá barviva. Mezi nejvíce známé želatinové bonbony patří zcela jistě tzv. želatinoví medvídci. Tento druh bonbonu je ale možné vyrobit v mnohem zdravější variantě doma. 

Kuchařská škola

Želatinové bonbony je možné si připravit i doma. Není to složité a můžete mít různé druhy příchutí i barev podle použitého ovoce, šťávy nebo džusu.

Na výrobu se mimo surovin používají formy na čokoládu nebo led, nejlepší jsou silikonové. Pokud nemáte formičky, můžete želatinu nalít na pečicí plech nebo do jiné formy a po ztuhnutí z ní nožem vykrájet různé tvary nebo použít vykrajovátka na cukroví.

Pokud chcete mít dvoubarevné želatinové bonbony, první vrstvu nenechte zcela ztuhnout, protože by se s druhou vrstvou nespojila. Druhou část nalijte do formičky ve chvíli, kdy je první ztuhlá jen částečně – vrstvy se nesmíchají, ale přitom se spojí.

Nevýhodou doma vyrobených želatinových bonbonů je kratší doba trvanlivosti. Měly by se skladovat v chladnu a nejlépe tak, aby se vzájemně nedotýkaly. V horkých dnech jsou studené želatinové bonbony příjemným osvěžením.

Obrázek

Základní recept na želatinové bonbony

Suroviny

  • želatina – ideálně vegetariánská
  • ovocný džus nebo šťáva
  • med

Postup

Želatinu rozmícháte ve studeném ovocném džusu nebo šťávě. Maximální množství tekutiny vychází z návodu, pokud ale chcete mít bonbony tužší, musí být tekutiny méně. K případnému doslazení použijete med. Želatinu pak zahříváte, až začne tuhnout.

Želatinu pak nechte mírně vychladnout a postupně ji přelijte do formiček a pak dejte do chladničky ztuhnout. Tuhnutí trvá většinou přibližně jednu až dvě hodiny. Ztuhnutí je možné urychlit v mrazničce, ale želatina v ní nesmí přemrznout a tak je ji nutné kontrolovat.

Obrázek

Želatinové bonbony z čerstvého ovoce

Suroviny

  • 2 banány
  • půl hrnku pomerančové šťávy
  • 5 lžic želatiny
  • 1 lžíce medu

Postup

Banány rozmixujte, smíchejte je v hrnci s pomerančovou šťávou a přiveďte do varu. Pak hrnec odstavte ze sporáku, do směsi přimíchejte želatinu a med a vše nechte mírně vychladnout.

Ochucenou želatinu nalijte do formiček, případně na plech nebo do jiné vhodné nádoby a dejte do chladničky ztuhnout. Pokud máte želatinu v jednom velkém kuse, můžete z ní po ztuhnutí vykrajovat různé tvary.

Použité ovoce je možné měnit, ale některé druhy, jako jsou například jahody, lesní plody nebo třešně je dobré nejprve tepelně upravit. Druhy ovoce změní nejen chuť, ale i barevnost bonbonů.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.