Druhy dortů
Dorty se připravují pro různé příležitosti a tomu se většinou přizpůsobuje jejich tvar, potahování, krémy, náplně i konečná úprava a zdobení. Možností je velmi mnoho, jednoduché dorty zvládne v podstatě každý, na složitější už jsou potřeba určité zkušenosti a zručnost.
Kuchařská škola
Dorty jsou oblíbeným moučníkem pro mnoho příležitostí a většinou se tomu přizpůsobuje nejen jejich vzhled, ale i chuť. V současné době je k dsipozici mnoho typů dortových forem, které umožňují péct korpusy v různých velikostech i tvarech.
Ideální dortová forma podle cukrářky Ivety Fabešové
Na potahování a zdobení dortů je v současné době k dostání i velké množství náplní, chutných polev a cukrářských hmot - marcipánu, fondánu a dalších.
Dorty podle příležitosti
Dorty se připravují pro různé příležitosti, nejčastěji jako
- svatební
- narozeninové
- dětské
- speciální pro různé netradiční příležitosti
- běžné
Dorty mohou být nízké i vysoké, mohou mít i několik různě velkých pater - tyto dorty jsou určené především pro svatby a různá významná jubilea.Vzhledem k mnoha tvarům a velikostem forem na dorty , které se v současnosti k dostání, je možné přležitostem přizpůsobit i základní vzhled korpusu.
Na narozeninové dorty se často dávají svíčky, kterých počet odpovídá věku oslavence. Při vyšším věku se počet svíček z úcty k oslavenci záměrně snižuje - jedna svíčka symbolizuje 10 let života.
Dorty podle použitých náplní
Dortové náplně mají podle použitých ingrediencí různou chuť, konzistenci i aroma. Náplně do dortů jsou
- čokoládové
- máslové – krémové
- šlehačkové
- ovocné
- ořechové
Příprava dortové náplně není ve většině případů složitá, je ale potřeba používat kvalitní suroviny a samozřejmě dodržovat doporučené postupy. Jednodušší a rychlejší možností je použití připravených náplní, které už v současnosti nají vynikající chutí, příjemné aroma i ideální konzistenci. Náplň doru by měla odpovídat chuti polevy.
Dorty podle druhu polevy
Poleva určuje konečný vzhled dortu a měla by svojí chutí odpovídat náplni. Dortové polevy jsou
- čokoládové
- fondánové
- marcipánové
- karamelové
- máslové – krémové
Při přípravě polevy na dortje potřeba používat kvalitní suroviny a dodržovat postupy. Rychlejší a jednodušší způsob je použití připravených polev, které mají dokonalou konzistenci i vynikající chuť.
Nepečené dorty
Nepečené dorty svojí chutí, vůní i vzhledem nedosahují kvalit dortů pečených. Jsou ale poměrně oblíbené především kvůli rychlému a jednoduchému způsobu přípravy, kdy se směs na těsto společně s ostatními ingrediencemi nechává ve formě ztuhnout v chladničce.