Druhy dortů

Dorty se připravují pro různé příležitosti a tomu se většinou přizpůsobuje jejich tvar, potahování, krémy, náplně i konečná úprava a zdobení. Možností je velmi mnoho, jednoduché dorty zvládne v podstatě každý, na složitější už jsou potřeba určité zkušenosti a zručnost.

 

Kuchařská škola

Dorty jsou oblíbeným moučníkem pro mnoho příležitostí a většinou se tomu přizpůsobuje nejen jejich vzhled, ale i chuť. V současné době je k dsipozici mnoho typů dortových forem, které umožňují péct korpusy v různých  velikostech i tvarech.

Ideální dortová forma podle cukrářky Ivety Fabešové

 

 Na potahování a zdobení dortů je v současné době k dostání i velké množství náplní, chutných polevcukrářských hmot - marcipánu, fondánu a dalších.

Obrázek

Dorty podle příležitosti

Dorty se připravují pro různé příležitosti, nejčastěji jako

  • svatební
  • narozeninové
  • dětské
  • speciální pro různé netradiční příležitosti
  • běžné

Obrázek

Dorty mohou být nízké i vysoké, mohou mít i několik různě velkých pater - tyto dorty jsou určené především pro svatby a různá významná jubilea.Vzhledem k mnoha tvarům a velikostem  forem na dorty , které se v současnosti k dostání, je možné přležitostem přizpůsobit i základní vzhled korpusu.  

Na narozeninové dorty se často dávají svíčky, kterých počet odpovídá věku oslavence. Při vyšším věku se počet svíček z úcty k oslavenci záměrně snižuje - jedna svíčka symbolizuje 10 let života. 

Dorty podle použitých náplní

Dortové náplně mají podle použitých ingrediencí různou chuť, konzistenci i aroma. Náplně do dortů jsou

  • čokoládové
  • máslové – krémové
  • šlehačkové
  • ovocné
  • ořechové

Obrázek

Příprava dortové náplně není ve většině případů složitá, je ale potřeba používat kvalitní suroviny a samozřejmě dodržovat doporučené postupy. Jednodušší a rychlejší možností je použití připravených náplní, které už v současnosti nají vynikající chutí, příjemné aroma i ideální konzistenci. Náplň doru by měla odpovídat chuti polevy.

Dorty podle druhu polevy

Poleva určuje konečný vzhled dortu a měla by svojí chutí odpovídat náplni. Dortové polevy jsou

  • čokoládové
  • fondánové
  • marcipánové
  • karamelové
  • máslové – krémové

Při přípravě polevy na dortje potřeba používat kvalitní suroviny a dodržovat postupy. Rychlejší a jednodušší způsob je použití připravených polev, které mají dokonalou konzistenci i vynikající chuť.

Obrázek

Nepečené dorty

Nepečené dorty svojí chutí, vůní i vzhledem nedosahují kvalit dortů pečených. Jsou ale poměrně oblíbené především kvůli rychlému a jednoduchému způsobu přípravy, kdy se směs na těsto společně s ostatními ingrediencemi nechává ve formě ztuhnout v chladničce.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.