Koláče, buchty, bublanina
Koláče, buchty i bublanina jsou velmi oblíbené druhy pečiva. Koláče mají většinou kulatý tvar, používají se na ně různé druhy těsta a další přísady, které mohou být sladké i slané. Buchty jsou velmi oblíbený druh pečiva. Nejčastěji se pečou z kynutého těsta a plní různými náplněmi. Bublanina je typické české pečivo z třeného těsta, na které se přidávají třešně, višně, ale i jiné druhy především drobného ovoce.
Kuchařská škola
Buchty, koláče a bublanina jsou velmi oblíbeným a často připravovaným druhem pečiva. Na náplně se používají různé ingredience, nejčastěji ovoce, džemy, marmelády, tvaroh nebo mák.
Buchty
Buchta je druh pečiva, které se připravuje nejčastěji z kynutého těsta a různých náplní uvnitř.
Buchty mají původ v Česku, ale pečou se v různých podobách prakticky po celé Evropě. V Německu se buchtám říká buchteln, v Bavorsku rohrnudeln, na Slovinsku buhteljni, v Srbsku buhtle, v Maďarsku bukta a v Chorvatsku buhtle.
Buchty se připravují každá samostatně a pak se skládají vedle sebe do vymazaného pekáče tak, aby se po dokynutí a při pečení pevně nespojily a bylo možné je od sebe snadno oddělit.
Druhy buchet
Existuje mnoho různých receptů, podle kterých se připravuje například
- domácí buchty
- tvarohové buchty
- makové buchty
- švestkové buchty
- pudinkové buchty
- čokoládové buchty – podobají se americkým Brownies, ale jsou méně vlhké a bez kypřicího prášku
Buchty se rozlišují především podle druhu náplně, ale v některých případech i podle druhu těsta - to je ale ve většině receptů kynuté.
Videorecept na klasické plněné kynuté buchty
Koláče
Koláče mají většinou kulatý tvar, používají se na ně různé druhy těsta a další přísady, které mohou být sladké i slané. Používá se například ovoce, povidla, tvaroh, ořechy, mák, ale i maso, špenát a další ingredience. Koláče mohou být velké a pak se krájí, nebo i malé samostatné kulaté kousky.
Na pečení se používají nejčastěji kulaté formy s nepřilnavým povrchem, případně i formy skleněné, v poslední době jsou vzhledem k mnoha vynikajícím vlastnostem stále víc oblíbené silikonové koláčové formy.
V Čechách se tradiční koláčky pečou na vesnicích při posvícení jako sváteční pohoštění, velmi malé se pečou jako svatební. Nejčastějším druhem těsta je v těchto případech těsto kynuté, náplň je z jednoho druhu a koláče se sypou drobenkou nebo jen cukrem.
Na Moravě se velmi často pečou velké kruhové koláče, v některých oblastech mají i krajové názvy – například na valašsku se nazývají frgále. Často mají průměr i 25 centimetrů a na jednom koláči je i několik druhů náplní – nejčastěji z tvarohu, máku, švestek, jablek a hrušek.
Specialitou je svatební koláč, který je ještě větší a současně ho jedí oba novomanželé.
Mnoho druhů koláčů je možné připravit ze základního těsta podle tohoto videoreceptu
Bublanina
Bublanina je typické české pečivo z třeného těsta, na které se přidávají třešně, višně, ale i jiné druhy především drobného ovoce.
Třené těsto se nalévá do plechu na pečení s vyššími okraji nebo pekáče,na něj se umístí ovoce a koláč se upeče v troubě. Ovoce se doporučuje před položením na těsto promíchat v mouce nebo krupičce.