Krémy
Na plnění i povrchové potírání dortů, rolád a dalších podobných moučníků se používají různé druhy krémů. Krémy jsou nejčastěji máslové, šlehačkové a ovocné, připravují se i krémy pudinkové nebo žloutkové a mnohé další.
Kuchařská škola
Dortové krémy se ve většině případů připravují poměrně jednoduše, vždy je ale potřeba používat ve správném množství kvalitní suroviny a dodržovat doporučené postupy. Další možností je využití připravených cukrářských náplní, které v současné době už mají opravdu vynikající chuť i ideální konzistenci.
Máslový krém je nejvíce používaný druh krému pro plnění i povrchovou úpravu dortů. Základem je máslo, které se míchá podle druhu krému a jeho chuti s různými dalšími ingrediencemi. Některé máslové krémy je nutné připravovat tepelně, u většiny ale stačí důkladné prošlehání. Místo másla se často používá například Hera nebo jiné náhražky, to se ale vždy na kvalitě krémů projeví negativně.
Smetanové, šlehačkové i čokoládové krémy jsou většinou lehčí a jemnější. Používají se především na plnění, ale třeba i povrchovou úpravu piškotových dortů nebo rolád. Základní krémy se mohou ochutit různými dalšími vhodnými ingrediencemi. Opravdu jedinečně lahodným čokoládovým krémem je speciální Ganache.
Krémy z pudinku a vaječných žloutků jsou hutnější, ale velmi chutné. Jejich příprava je poměrně snadná, základní krémy je možné ochutit mnoha dalšími ingrediencemi.
Ovocné krémy se na náplně dortů a rolád používají poměrně často a mají je rádi hlavně děti. Citrónový krém je vhodný především pro ty, kteří dávají přednost méně sladkým krémům, krém mandlový se hodí pro dorty k slavnostnějším příležitostem.