Lízátka - recepty

Domácí výroba lízátek není složitá a podle našich receptů ji zvládne opravdu každý. Na začátku nebudete potřebovat žádné speciální suroviny ani vybavení.  Podívejte se na výběr receptů na ta nejlepší, jednoduchá a dokonce i zdravá lízátka!


Kuchařská škola

Karamelová domácí lízátka

Suroviny

  • 250 gramů másla
  • cukr krystal
  • kakao

Postup

Do kastrůlku dáte rozehřát máslo, podle chuti přidáváte cukr i kakao a důkladně mícháte.

Na plech nebo tác rozložíte alobal a na něj si připravíte špejle. Když cukr směs v kastrůlku začne zlátnout – karamelizovat – nalijeme ji na špejle a vytvarujeme lízátka. Alobal s lízátky přemístíte do chladničky a necháte je ztuhnout.

Obrázek

Lízátka z formiček

Suroviny

  • 1 hrnek cukru krystal
  • půl hrnku sirupu – ideálně kukuřičný
  • čtvrt hrnku vody
  • 1 lžíce ovocné šťávy

Postup

V kastrůlku smíchejte cukr, sirup a vodu, směs dejte na sporák, za stálého míchání ji přiveďte do varu a pak nechte krátce vařit už bez míchání.  Kastrůlek odstavte ze sporáku, počkejte, až směs přestane bublat a pak do ní vmíchejte ovocnou šťávu.

Do formiček vložte držátka, naplňte je připravenou směsí a dejte vychladit. Ztvrdlá lízátka vyklepněte z formiček a zabalte do celofánu nebo potravinářské fólie. V pokojové teplotě vydrží přibližně měsíc.

Čokoládová lízátka

Suroviny

  • 150 gramů mléčné čokoládové polevy
  • 150 gramů bílé čokoládové polevy

Postup

Ve vodní lázni rozehřejete polevy a pak s nimi plníte formičky s vloženými držátky. Naplněné formičky dejte do chladničky a po ztuhnutí z nich lízátka vyjměte.

Pokud nemáte formičky, vystřihněte z potravinářské fólie malý obdélník, na ten dejte kopeček čokolády, do něj zapíchněte špejli, čokoládu zabalte a dejte ztuhnout do chladničky.

Obrázek

Lízátka mohou mít různé tvary...

Lízátka z dortového těsta

Suroviny

  • upečený dortový korpus z piškotového těsta
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • hořká čokoláda
  • cukrářský posyp

Postup

V míse rozdrobíte dortový korpus a důkladně ho smícháte s džemem tak, aby směs byla tvárná. Pak z ní vytvarujete kuličky s průměrem přibližně 2 centimetry, které dáte na 10 až 15 minut do chladničky.

Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu. Do čokolády namočíte konec špejle, ten pak napíchnete do ztuhlé kuličky. Kuličku ještě namočíte do čokolády celou a pak ji obalíte v cukrářském posypu.

Zdravá lízátka

Suroviny

  • burizony nebo cornflake
  • sušené ovoce nebo oříšky, semínka, kokos
  • hořká čokoláda
  • máslo

Postup

Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu a plátek másla. Burizony, cornflakes, oříšky a další ingredience podle chuti dáte do formiček a zalijete je rozpuštěnou čokoládou. Formičky s lízátky dáte na chvilku do mrazničky. Mírně ztuhlá lízátka vyjmete z formiček a zapíchnete do nich špejle a dáme je do chladničky ztuhnout.  

Videorecept na lízátka s čokoládou

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.