Nástroje a pomůcky
Na přípravu těst i pečení dortů, cukroví, koláčů a dalších sladkých i slaných moučníků a také na jejich konečnou úpravu je samozřejmě potřeba mít i minimálně základní vybavení a potřeby – a to nejen formy, formičky nebo plechy…
Kuchařská škola
Základní potřeby
Příprava těst, krémů, náplní, polev, a samozřejmě i vlastní pečenía konečná úprava pekařských výrobků se neobejde bez potřebných minimálně základních potřeb a vybavení. Základní potřeby jsou
- kuchyňská váha
- odměrka na tekutiny
- miska a mísy – především na přípravu těsta, krémů, polev atd.
- vařečka, metla, případně naběračka
- kuchyňský vál
- kuchyňský váleček
- stěrka – ideálně silikonová
- škrabka na těsto
- štětec na potírání těsta
- rádélko na krájení těsta – může být rovné i zvlněné
- síto, cedník
- struhadlo
- mřížka na chladnutí
- cukřenka
Používání správných pomůcek přípravu těsta a další činnosti urychlí a usnadní.
Kuchyňská váha a odměrky
Kuchyňská váha a odměrka na sypké suroviny i tekutiny jsou pro pekařské a cukrářské činnosti nepostradatelné. Běžná váha do kuchyně váží s přesností na přibližně 25 gramů, digitální na 2 gramy.
Odměrky se dají koupit různé, nejčastěji je u nich kombinace váhy několika základních surovin a litrová stupnice na tekutiny. Množství surovin je v tomto případě méně přesné než u váhy, na množství tekutin se ale spolehnout můžete.
Mísy a misky
Mísy a misky se vyrábí z umělé hmoty, skla, porcelánu nebo nerezu, ale i jiných materiálů, tyto jsou ale pro účely pekařství a cukrářství nejvhodnější. Misky s průměrem horního okraje od 25 do 30 centimetrů se hodí jak pro přípravu sněhu metlou, tak šlehání ve vodní lázni. Určitě by vám neměla chybět jedna velká místa na míchání a zpracování těsta.
Vařečka, metla, stěrka…
Měchačky, vařečky, metly, stěrky a další podobné kuchyňské vybavení s největší pravděpodobností nechybí v žádné domácnosti. Na výběr je mnoho typů z různých materiálů, velmi praktické jsou například silikonové stěrky.
Kuchyňský vál, podložka a váleček
Kuchyňský vál je také tradiční potřeba, velmi praktické jsou různé kuchyňské podložky, které mají mnoha případech i naznačené tvary a rozměry, podle kterých se pak dokonale přesně vytváří korpusy, cukroví a další výrobky. Válečky se používají nejvíce dřevěné, ale v prodeji jsou i silikonové nebo s teflonovým povrchem, na které se těsto skutečně nelepí.
Síta a cedníky
Do kynutého těsta a těsta na piškoty by se měla používat jen prosátá mouka a na to je samozřejmě potřeba síto, které je k dostání nerezové nebo umělohmotné v mnoha velikostech. Jemný cedník nebo cukřenka je potřeba na pocukrování upečených výrobků.
Pomůcky na konečnou úpravu a zdobení
Upečené dorty, cukroví nebo rolády, ale i mnohé další moučníky, se plní a také různými způsoby zdobí. Na to je samozřejmě potřeba nejen trochu zručnosti, ale i alespoň základní vybavení.
Základní potřeby na konečnou úpravu jsou
- dlouhý ostrý nůž na rozkrajování korpusů
- dlouhý nůž na promazání korpusů, nanášení polev apod.
- zdobící sáček a nástavce
Další potřeby pro náročnější zdobení
- plastový nůž na práce s fondánem
- hladítko na fondán
- kráječ a rádýlka na krájení fondánu
- malý silikonový váleček na rozvalování fondánu
- štětce na malování jedlými barvami
- vykrajovátka různých tvarů
- formičky na jedlé ozdoby
Pomůcek na konečné zdobení je mnohem víc a všechny najdete v e-shopu www.ozdobdort.cz.