Roláda

Roláda je klasický a velmi oblíbený sladký moučník s různými druhy náplní. Přípravuje se i peče poměrně rychle a snadno, žádným velkým problémem není při dodržení jednoduchého postupu ani její zavinutí

Kuchařská škola

Roláda se peče především z piškotového těsta, jen v několika málo případech se používá těsto jiné – například listové, do kterého se ale vkládají spíš slané náplně.

Piškotové těsto na rolády je jedním z nejjednodušších typů těsta, jeho příprava je snadná a rychlá. Těsto může být světlé i tmavé, velmi zajímavě vypadá roláda upečená a stočená z obou druhů.

Těsto se nalévá na plech, který je nejlepší vyložit pečícím papírem.

Po upečení se roláda musí srolovat a nechat vychladnout, pak se opět rozbalí, potře náplní, zaroluje, potáhne polevou a případně ještě ozdobí. Tento způsob rolování se používá, pokud je náplní šlehačka, případně šlehačkový nebo máslový krém. V případě, že náplň rolády tvoří marmeláda, nemusí se roláda nechat zcela vychladnout. Marmeláda se mírně zahřeje, nanese na ještě teplý upečený plát těsta a ten se pak sroluje.

Obrázek

Rolování

Upečený plát vyklopíme z plechu na vlhkou utěrku a opatrně z něj stáhneme pečící papír. Plát přikryjeme druhou vlhkou utěrkou a necháme ho vychladnout. Pak horní utěrku sundáme, těsto pokryjeme náplní a srolujeme.

Další možností je plát těsta stočit i s utěrkami a nechat ho vychladnout položený spojem dolů na mřížce. Po vychladnutí se rozbalí, potře a znovu zabalí.

Náplně

Náplní rolády může být v podstatě téměř každý druh marmelády, vhodná je ale i tuhá šlehačka s ovocem nebo šlehačkové a máslové krémy.

Krémy by měly odpovídat barvě těsta – do světlého volíme krémy tmavé, kakaové nebo čokoládové, do tmavé rolády zase krémy světlé, máslové i šlehačkové, doplněné například různými druhy ovoce.

Zdobení

Obrázek

Povrch stočené rolády se nejčastěji potahuje čokoládou, mohou se ale použít i různé další typy polev. I v tomto případě platí, že na roládu ze světlého těsta je vhodná tmavá poleva, na tmavé těsto poleva světlá.

Roládu je možné ještě dál různě zdobit například šlehačkou, malými kousky ovoce, jemně nasekanými ořechy nebo mandlemi, strouhanou čokoládou, posypat ji kakaem nebo třeba i jen cukrem, použít se může i zmrzlina.

Krájení

Roládu je potřeba krájet skutečně hladce, aby vynikla její náplň i celkový vzhled. Nejvhodnější je dlouhý nůž s jemně zubatým ostřím, který před každým krájením namočte do horké vody. Po ukrojení plátku nůž vždy utřete papírovým ubrouskem a znovu namočte.

Obrázek  

Videorecept na vynikající lanýžovou roládu

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.