Sorbety
Sorbet je osvěžující studený dezert, který se vyrábí z ovocné šťávy nebo pyré, cukru a vody, případně vína nebo čaje. Sorbet může obsahovat alkohol. Domácí výroba sorbetu je velmi jednoduchá.
Kuchařská škola
Sorbet má velmi dlouhou historii, už v dávné historii si ho připravovali Indové, Peršané, Arabové a Turci. Původní název byl šerbet , v překladu to znamená osvěžující nápoj.
Sorbet je možné vyrobit velmi snadno i doma z různých druhů ovoce.
Základem je ovoce
Základní surovinou pro výrobu sorbetu je prolisované ovoce, ovocná šťáva, případně víno nebo čaj.
Ovoce se používá čerstvé, jedinou výjimkou jsou jablka, která se musí krátce povařit. Jahody, meruňky a rybíz se promačkávají přes síto a doslazují, z linetky, pomeranče nebo citrónu se vymačkává nebo lisuje šťáva . Druhy ovoce se často kombinují, chutný je například rybíz s broskvemi nebo rybíz s angreštem.
Na zmrazení sorbetu jsou nejvhodnější tvořítka na led nebo formy na zmrzlinu a nanuky.
Příprava
-
Ovocný základ se rozšlehá s cukrovým sirupem a malým množstvím citrónové šťávy a vloží do mrazničky, kde se ve směsi začnou během 30 minut tvořit ledové krystalky
-
Sorbet bude vláčnější, když se v průběhu mražení několikrát promixuje ponorným mixérem nebo alespoň promíchá vidličkou.
-
Přibližně po 2 až 3 hodinách se sorbet vyndá z mrazničky, rozkrájí, nechá mírně roztát a pak rozšlehá na pěnový krém
Servírování
Sorbet se servíruje ideálně ve vysokých sklenicích na sekt nebo víno. Může se také přelít sektem a doplnit ovocem, z kterého je vyroben. Po vypití tekutého obsahu se zbylá část dojídá lžičkou.
Klasickým příkladem a také jedním z nejvíce oblíbených je citrónový sorbet s kousky ananasu a sektem.
Recepty na sorbety
Melounový sorbet s vařeným cukrovým sirupem
Melounový sorbet je zmražená ovocná dřeň, smíchaná s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou.
Suroviny
-
0,5 kilogramu červeného vodního melounu
-
5 lžiček cukru moučka
-
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
-
1 decilitr vody
Místo červeného melounu je možném použít i meloun žlutý nebo zelený
Postup
V hrnci smícháte nastrouhanou citrónovou kůru a moučkovým cukrem, směs zalijete teplou vodou, přivedete ji na sporáku do varu a vaříte za občasného míchání, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sirup necháte vychladnout.
Z melounu odstraníte jadérka, dužinu nakrájíte na kousky a ty rozmixujete.
Vychladlý sirup smícháte s melounovým pyré a směs vložíte alespoň na jednu hodinu do chladničky. Vychladlou směs pak přendáte do nádob, které jsou vhodné k mražení a dáte je přibližně na 4 hodiny do mrazáku. Vždy po 30 minutách směs metličkou nebo vidličkou prošleháte a tím rozbijete tvořící se ledové krystalky.
Před servírováním dejte sorbet na 15 minut do chladničky, sklenice ozdobte kousky melounu nebo jiného vhodného ovoce.
Sorbet z melounu bez vaření cukrového sirupu
Suroviny
-
1 kilogram melounu
-
3 lžíce cukru moučka
-
šťáva z poloviny citrónu nebo pomeranče
Postup
Dužinu melounu zbavíte jadérek a rozmixujete ji. Pak do ní přidáte citrónovou šťávu a cukr a vše znovu rozmixujete. Směs dáte do misek nebo forem a necháte ji 5 až 7 hodin v mrazničce. Každých 30 minut sorbet promíchejte.
Sorbet z borůvek a ostružin
Suroviny
-
200 gramů borůvek
-
200 gramů ostružin
-
šťáva a kůra z poloviny linetky
-
60 gramů cukru moučka
-
6 lžic vody
-
lístky máty
Postup
Omyté ovoce smícháte, rozmačkáte a dáte na hodinu do mrazničky. Z poloviny lunetky nastrouháte kůru a vymačkáte šťávu.
V hrnci smícháte vodu s cukrem a přivede ji za stálého míchání do varu, pak přidáte nastrouhanou limetkovou kůru a vaříte ještě dvě minuty. Sirup necháte vychladnout. Do studeného sirupu přimícháte zmražené ovoce a linetkovou šťávu, směs rozmixujete, propasírujete přes síto, rozdělíte ji do mrazících misek a dáte na 2 hodiny do mrazničky. Sorbet každých 15 minut promíchejte.
Servíruje se s lístky máty.
Pomerančový - citronový - sorbet
Suroviny
-
šťáva ze 4 pomerančů nebo citrónů
-
40 gramů cukru moučka
-
3 lžíce vody
-
kousek zázvoru
-
1 vaječný bílek
Postup
Z pomerančů - citrónů - vymačkáte šťávu a v hrnci ji smícháte s vodou a cukrem. Přidáte zázvor, směs krátce provaříte a pak ji necháte vychladnou a mírně zmrazit.
Namraženou směs rozmixujete s rozšlehaným vaječným bílkem, znovu ji vložíte do mrazničky a v průběhu mražení ji po přibližně 20 minutách promixujete nebo promícháte.
Pomerančový sorbet se servíruje mírně rozmražený, zdobí se lístky máty nebo snítkou petrželky.
Malinový mléčný sorbet
Suroviny
-
200 gramů malin
-
1/2 litru kysaného mléka nebo podmáslí
-
1 lžíce citrónové šťávy
Postup
Maliny omyjete pod studenou vodou, necháte je okapat, rozmixujete na kaši a pak ještě propasírujete přes síto, aby se odstranila zrníčka. Dřeň pak smícháte s kysaným mlékem nebo podmáslím a citrónovou šťávou a důkladně ji promixujete.
Připravenou směs přendáte do mrazících misek a dáte ji na 3 hodiny do mrazničky. V průběhu mražení směs po 30 minutách promíchejte.
Zmrazený sorbetový krém servírujte ozdobený celými malinami.
Sorbet je možné samozřejmě připravit i bez kysaného mléka nebo podmáslí.