Těsta na beránka

Velikonoční beránek je ve své podstatě bábovka, která má jiný tvar a po upečení se ještě zdobí. Nejčastěji používanými druhy těsta je piškotové, třené a kynuté. Poměrně často se těsto obarvuje kakaem nebo nastrouhanou čokoládou a přidávají se do něj i různé další ingredience.

 

Kuchařská škola

Velikonoční beránek se může upéct z piškotového, třeného i kynutého těsta. Těsto se často obarvuje kakaem nebo nastrouhanou čokoládou, někdy se do něj přidává i strouhaný kokos, rozinky, kandované ovoce, jemně nasekané mandle nebo ořechy. Upečený beránek se různě zdobí.

Piškotový beránek

Piškotové těsto je jednoduché. Skládá se z vajec, polohrubé mouky, krupicového cukru a horké vody. Množství je nutné přizpůsobit velikosti formy, nejjednodušší základní poměr je

  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • 200 gramů mouky
  • 200 gramů cukru

Postup přípravy těsta není vůbec složitý a vládne ho opravdu každý. Vejce se rozklepnou, žloutky oddělí od bílků a z bílků se vyšlehá tuhý sníh. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a v průběhu šlehání postupně přidáváme horkou vodu. Když má pěna bílou barvu a je krémovitá, přimícháme do ní opatrně sníh z bílků.

Těsto se může obarvit přidáním kakaa a ochutit vanilkovým cukrem i citronovou šťávou. Místo části mouky můžete přidat vanilkový nebo kakaový pudinkový prášek, jemně mleté mandle nebo ořechy, nic nepokazíte ani rozinkami.

Obrázek

Beránek z třeného těsta

Třené těsto se na pečení beránka používá asi nejčastěji. Množství surovin je i v tomto případě samozřejmě nutné přizpůsobit velikosti formy, základní poměr je¨

  • 4 vejce
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů cukru krupice
  • 2 deci oleje
  • 2 deci mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva

Než začnete míchat těsto, rozklepnete vajíčka, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Pak v míse utřete žloutky, olej a cukr do pěny, přilijete mléko a postupně přimícháte mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně přidáte ještě sníh z bílků. 

Prášek do pečiva je možné nahradit práškem do perníku, místo části mouky je možné použít jemně mleté ořechy nebo vanilkový, případně kakaový pudinkový prášek. Pokud nechte použít olej, nahradíte ho máslem nebo tvarohem. K ochucení použijte rozinky, jemně nasekané mandle nebo kandované ovoce. 

Beránek z kynutého těsta 

Beránek z kynutého těsta se nepeče tak často, jako z těsta třeného nebo piškotového, může ale být zajímavou alternativou za kynutý velikonoční mazanec.

Na kynutého beránka je nejlepší jemnější kynuté těsto, kypřené klasickým droždím. Po vykynutí se těsto vloží do vymazané formy, nechá dokynout a pak teprve upeče. I kynuté těsta je samozřejmě možné ochutit rozinkami, mletými mandlemi nebo kandovaným ovocem.

Kynutý beránek může být i plněný. Z těsta vyválíte plát, rozložíte na něj připravenou náplň, plát svinete a vložíte opatrně do formy, kde ho ještě upravíte. Náplň může být z máku, tvarohu, povidel nebo kakaa smíchaného s krupicovým cukrem.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.