Zdobení dortů

I ten nejlepší dortový korpus se stává dortem až ve chvíli, kdy je promazaný, potažený polevou a ozdobený. Možností zdobení je poměrně hodně a mimo jiné záleží i na tom, pro jakou příležitost je dort určený.

Kuchařská škola

Dort se stává dortem v podstatě až po jeho konečné úpravě, když je na něm nanesena poleva a je ozdobený. Vzhled by vždy měl vycházet z toho, pro jakou příležitost  se dort připravuje – jestli je narozeninový, svatební, dětský…

Základem pro konečné zdobení je vždy poleva nebo potah dortu. Nejlépe samozřejmě vypadá fondán a marcipán, ale i ostatní druhy polev mohou být dobrým základem pro další zdobení.

Obrázek  

Zdobení

Zdobení dortu je vždy věcí vkusu a neznamená, že čím je dort zdobenější, tím je i krásnější. Někdy méně může znamenat více. Zdobení by také vždy mělo odpovídat příležitosti, pro kterou se dort připravuje.

Možností zdobení je také několik. Často se používá šlehačka nebo krém a z nich se pak například pomocí cukrářského sáčku a zdobících nástavců vytváří různé ornamenty a tvary. Výborně vypadá třeba doplněná jahodami nebo jiným ovocem, ale třeba i jen strouhanou čokoládou, ořechy nebo mandlemi i cukrářským zdobením.

Klasickou a pro dokonalý výsledek ideální cukrářskou hmotou je fondán a marcipán. Z obou těchto cukrářských hmot je možné vytvořit v podstatě nekonečné množství tvarů, figurek, písmen a číslic, květin atd.

Na povrch dortu se také velmi často kladou různé druhy ovoce, to se pak zalévá želatinou a případně i různě zdobí například šlehačkou nebo krémem. 

Základní postup při zdobení dortu

Základem zdobení je poleva. Před potažením polevou musí být korpus vychladlý a případně naplněný.  Při použití většiny druhů plev mimo marcipánu a fondánu je dobré potřít povrch korpusu tenkou vrstvou mírně ohřáté marmelády, která utěsní případné póry v těstu.

Pod marcipán nebo fondán je možné korpus potřít základním máslovým krémem, případně se pod fondán může dort potáhnout i marcipánem.

Polevu vždy roztíráme dlouhým dortovým nožem s kulatou špičkou ze středu ke krajům a před konečným zdobením se nechá zcela ztuhnout. 

Jednoduché zdobení

Obrázek

Na běžné dorty, které není potřeba pracně a výrazně zdobit, stačí použít například šlehačku nebo krém, případně ovoce, ořechy nebo mandle, strouhanou čokoládu, kokos…

Krém nebo šlehačku je nejlepší na povrch dortu nanášet cukrářským sáčkem se zdobícími nástavci, které umožní vytvářet různé tvary a ornamenty.

Pokud na dort použijete samotné ovoce nebo ovoce zalijete želatinou, můžete dort také přizdobit uvedeným způsobem šlehačkou nebo krémem.   

Velmi jednoduše je možné dort ozdobit i jen posypáním ořechy nebo mandlemi, které mohou být celé, půlené, najemno nasekané nebo nastrouhané. Použít se může i strouhaný kokos. Posyp ale vždy musí odpovídat náplni – například dort s ořechovým krémem by se neměl posypat kokosem, ale chutná a vzhledově zajímavá je třeba kombinace ořechovým krémem plněného dortu, který se na povrchu ozdobí sekanými nebo půlenými i celými ořechy.

Slavnostní zdobení

Obrázek

Na svatební dorty, dorty narozeninové nebo pro další významné příležitosti se používá složitější zdobení. Základem je vždy samozřejmě poleva, případně potah z marcipánu nebo fondánu a pak se přidává další zdobení.

K zdobení slavnostních dortů se nejvíce používá fondán nebo marcipán, ale i další cukrářské modelovací hmoty. Ze všech je možné vytvářet jednoduché i složitější sladké dekorace v mnoha barvách – mohou to být například různé ornamenty, krajky, květiny, figurky, písmena a číslice…

Zajímavý stínovaný efekt se vytváří metodou, nazývanou airbrush - ale možností, jak dort ozdobit, je mnohem víc. 

Velmi chutná je kombinace dortu s máslovým krémem a marcipánovými nebo fondánovými ozdobami.

Obrázek

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.