Avokádová kuchařka
Avokádo je velmi chutné a zdravé, v současnosti už i snadno dostupné a tak bychom měli jeho prospěšných vlastností maximálně využít. Plody avokáda jsou také oblíbené mezi vegany a vhodné pro Paleo dietu. Avokádová kuchařka nabízí vynikající guacamole, pomazánky a další chutné speciality.
Ostatní
Avokádový salát v okurce
Avokádovou dužinu nakrájíme na kostky a zalijeme lžící citronové šťávy. Cibuli nakrájíme nahrubo, rajče oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Vše smícháme, přidáme feferonku, olej, zbylou šťávu a kůru z půlky citronu. Z okurek odkrojíme konce, rozkrojíme podélně a pak ještě na poloviny, abychom dostali 12 špalíčků. Vydlabeme semínka, osolíme a naplníme připraveným salátem. Ihned podáváme.Celý receptAvokádový krém
Podélně rozřízneme avokádo, vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu do vyšší nádoby. Přidáme zakysanou smetanu, stroužky česneku, osolíme a opepříme. Vše rozmixujeme na hladký zelený krém.Celý receptKuře se salsou z avokáda
Rozehřejeme v pánvi olej. Očištěné maso nakrájené na proužky osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Po obou stranách osmahneme. Rozpůlíme avokádo a vydloubneme jádro. Odstraníme nožem tuhou slupku a nakrájíme na kousky. Mandarinky oloupeme, rozdělíme na dílky a dáme do misky s avokádem. Přisypeme nasekanou petrželku a na malé kousky nakrájenou chilli papričku, zbavenou jadérek. Připravíme zálivku z jedné lžičky cukru, 2 lžic olivového oleje, šťávy z půl limetky, soli a pepře. Vše smícháme a nalijeme na nakrájené ovoce a zeleninu. Promícháme a 20 minut necháme odležet. Podáváme s osmaženým masem.Celý receptSalát z grilované cibule a avokáda s parmazánem
Na rozpálené pánvi orestujeme ze všech stran cibuli nakrájenou na osminky. Poté v míse smícháme rukolu, cibuli, oloupané a nakrájené avokádo a hoblinky parmazánu. Zalijeme zálivkou, kterou smícháme ze šťávy vylisované z citronu, cukru, oleje a jemně pokrájených cibulek. Ochutíme solí a pepřem a podáváme.Celý receptPlněné avokádo
Avokáda podélně rozkrojíme a vypeckujeme. Každou polovinu uvnitř potřeme citronovou šťávou. Ananas nakrájíme na kostičky, oloupanou mrkev nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno, očištěné papričky pokrájíme na kostičky. Ořechy nasekáme. Ananas, mrkev, ořechy, cibuli, papričky, nasekanou petrželku, citronovou a pomerančovou šťávu promícháme a osolíme. Důlky po peckách v avokádech naplníme připravenou směsí a ozdobíme snítkou petrželky.Celý receptTortilly s avokádovým pyré
Oloupanou cibuli a česnek nasekáme a necháme zesklovatět na másle. Přidáme rozmrazenou zeleninu, chvíli podusíme. Do zeleniny přimícháme mleté maso a vše opečeme. Přidáme rajčata a dusíme bez pokličky asi 4 minuty. Podle chuti osolíme a opepříme. Avokádo oloupeme a odstraníme pecku. Dužinu rozmixujeme s jogurtem a citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Tortilly ohřejeme v troubě, obložíme je dušenou zeleninou s masem, přeložíme v půli a podáváme s avokádovým pyré.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.