Čínská kuchařka
Čínská kuchyně je známá a oblíbená po celém světě. Nejčastější tepelnou úpravou je smažení v pánvi wok a zdravé vaření v páře, typickými ingrediencemi drůbeží a hovězí maso, zelenina, houby, tofu,nudle, rýže a samozřejmě koření. Naše kuchařka čínské kuchyně nabízí nejlepší oblíbená, tradiční i méně známá, jídla.
Ostatní
Pekingská polévka
Do procezeného drůbežího vývaru, mírně vroucího, zavaříme opláchnuté a na plátky nakrájené vepřové maso - rozmícháme je, aby se neslepilo. Vzniklou pěnu odstraníme naběračkou. Do polévky přilijeme víno, přidáme opláchnutý pórek nakrájený na nudličky a hlávkové zelí zbavené košťálů nakrájené na nudličky. Vše vaříme, až zelenina změkne. Nakonec do polévky přidáme nakrájené černé houby, vegetu, glutasol, mletý pepř a za stálého míchání zavaříme rozšlehaná vejce. Podle potřeby dosolíme a krátce převaříme. Při podávání vkládáme do každé porce uvařené rýžové nudle a omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať.Celý receptPekingští hadi
Zpěníme na oleji nakrájenou a oloupanou cibuli, přidáme pokrájené maso na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme kari koření, worcesterskou omáčku, česnek a vše dusíme. Pokrm ihned podáváme.Celý receptNudlová polévka s hovězím masem
Sušené houby rozdrobíme na malé kousky, vložíme do mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme cca 15 minut máčet. Cibulku a mrkev nakrájíme na tenké, 5 cm dlouhé proužky. Z masa odstraníme tuk, nakrájíme na tenké plátky. Ve velkém hrnci rozpálíme olej, maso orestujeme do hněda. Vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce. Do hrnce přidáme rozmačkaný česnek, oloupaný a nadrobno nakrájený zázvor. Cibulku a mrkev podusíme cca 3 minuty. Zalijeme vývarem, přidáme houby i s výluhem, sójovou omáčku, rýžové víno a dostatečně okořeníme. Krátce zprudka povaříme, poté zakryjeme a necháme vařit na mírném ohni ještě cca 10 min. Nudle rozlomíme na několik větších kousků, spolu s nakrájeným špenátem přidáme do hrnce. Na mírném ohni vaříme ještě 5 minut, než maso změkne. Před podáváním dle chuti okořeníme.Celý receptKuřecí nudličky s avokádovým krémem
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Opečeme je v pánvi na rozehřátém oleji do zlatova, přidáme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli a krátce podusíme. Potom vmícháme zeleninovou směs a opékáme asi 2 minuty. Podlijeme vývarem, přimícháme rajčatový protlak a feferonku. Osolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme asi 6 minut. Avokádo rozpůlíme, vypeckujeme, oloupeme a rozmělníme s citronovou šťávou. Přimícháme jogurt, osolíme a opepříme. Na talíře upravíme avokádový krém vedle kuřecích nudliček, ze kterých jsme odstranili feferonku. Pokrm posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.Celý receptLilky a papriky na sečuánský způsob
Lilek přepůlíme a povrch lehce nařežeme nožem. Mírně posolíme a necháme asi půl hodiny okapat. Z lilků opatrně vymačkáme zbytek šťávy a omyjeme pod studenou vodou. Osušíme a nakrájíme na kostky o straně 2,5 cm. Wok rozpálíme, vlijeme olej, přidáme lilek a za stálého míchání smažíme 5 minut. Vyjmeme a dáme stranou. Do woku přilijeme 2 lžíce oleje, přidáme utřený česnek a nastrouhaný zázvor, smažíme asi 1 minutu. Přidáme cibuli nakrájenou na 2,5 cm kousky a smažíme další 2 minuty. Nakonec přidáme lilek, nakrájenou papriku, a chilli papričky, ještě asi 1 minutu smažíme. Přidáme ostatní přísady a promícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Ihned podáváme.Celý receptSkleněné ovoce
Do mixéru dáme všechny suroviny na těsto, rozmixujeme na hladké těsto. Vylijeme do mísy a namáčíme v něm ovoce. V hrnci se silným dnem smícháme cukr, vodu, olej a vaříme na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a vaříme zprudka, dokud není směs světlehnědá. Ve woku rozpálíme olej a ovoce obalené v těstíčku na něm osmažíme. Hotové ovoce vyjmeme a ještě horké pomocí kleští ponoříme do sirupu. Zamícháme, aby se celý kousek stejnoměrně namočil. Ihned přendáme do ledové vody, aby sirup ztuhl. Přendáme na pomaštěný talíř. Když karamel ztvrdne a ovoce vychladne, přeneseme na čistý servírovací talíř nebo tác.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.