Korejská kuchařka
Korejská kuchyně není tak známá, jako třeba čínská nebo vietnamská, jídla jsou ovšem také vynikající. Většinou mají poměrně výraznou chuť, základem je vařená rýže, zelenina, drůbeží maso a samozřejmě koření. Tato kuchařka korejské kuchyně obsahuje mnoho originálních jídel, které vás mile překvapí svojí chutí i jednoduchostí přípravy.
Ostatní
Hovězí s cibulkou a chilli omáčkou
Nasucho opražíme sezamová semínka dozlatova, roztlučeme je a smícháme s nasekanými stroužky česneku, nasekaným zázvorem, cukrem, sójovou omáčkou a olejem. Směs umixujeme do pasty. Do marinády pak vložíme nudličky masa, obalíme je a marinujeme čtyři hodiny v ledničce. Na silnostěnné pánvi s rozpáleným olejem smažíme dvě minuty maso, obrátíme a ozdobíme kolečky jarní cibulky. Podáváme s chilli omáčkou.Celý receptKim chee
Čínské zelí podélně rozčtvrtíme, omyjeme a necháme okapat. Košťál odstraníme, mezi listy nasypeme 2lžíce soli, dáme do mísy a zakryté necháme 5h odležet. Poté omyjeme studenou vodou, necháme okapat a osušíme. Papriku přepůlíme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Oloupaný česnek a zázvor prolisujeme, promícháme se sójovou omáčkou, rýžovým octem, 5lžícemi vody a pálivou paprikou. Směs koření a paprikové nudličky rozdělíme mezi zelí. Vložíme do mísy, zakryjeme talířem tak, aby ležel přímo na zelenině a zatížíme. Necháme 3dny odležet v lednici. Před podáváním zelí vyjmeme z nálevu, necháme okapat a napříč nakrájíme na kousky. Dochutíme sezamovým olejem a podáváme k masu.Celý receptRýže s kaštany a houbami na česneku
Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, namočíme do studené vody na 30 minut a necháme ji potom 10 minut odkapávat. Fazole propláchneme pod tekoucí vodou a necháme 3 hodiny máčet. Kaštany oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Žampióny oloupeme a nakrájíme na plátky tak, abychom zachovali tvar hub. Piniové oříšky oloupeme a osušíme utěrkou. Ženšen omyjme, odkrojíme vrchní část a nakrájíme jej na plátky. Červený pepř nameleme na mlýnku na koření. Do hlubšího hrnce dáme připravenou rýži, fazole, kousky kaštanů, plátky hub a ženšenu a vše zalijeme vodou tak, aby byly suroviny ponořené a přivedeme k varu. Po dosažení varu vaříme směs ještě 3 minuty. Potom snížíme teplotu a přidáme kousky ginkgo, piniové oříšky a vaříme dalších 10 minut. Po těchto 10 minutách je pokrm hotový. Necháme ještě dalších 10 minut odstát v hrnci. Pokrm podáváme horký, v miskách, přelitý kořenící omáčkou. Kořenící omáčka: Sojovou omáčku smícháme se sekanou cibulkou, nasekaným česnekem, mletým červeným pepřem, sezamovou solí, černým mletým pepřem a sezamovým olejem.Celý receptZeleninová rýže s masem
Rýži namočíme na 30 minut do studené vody, poté necháme okapat, dýni nakrájíme nejprve na 6 cm dlouhé špalíky, ty rozpůlíme, nakonec tyto poloviční špalíčky nasolíme, osušíme v utěrce a nasekáme na tenké, delší plátky ve tvaru zápalek. Očištěný a opláchnutý kořen zvonku rozsekáme na nudličky, ochutíme solí a 10 minut necháme uležet. Maso propláchneme pod tekoucí vodou, osušíme v utěrce a nakrájíme na tenké nudličky velikosti zápalek. Kapradí propláchneme a smícháme s masovými nudličkami. Masové nudličky s kapradím promícháme s kořenicí omáčkou. V pánvi na rozehřátém másle necháme ztuhnout vejce, poté ho pokrájíme na nudličky. V hrnci přivedeme k varu vodu s rýží, vaříme asi 4 minuty, následně oheň zmírníme a vaříme další 3 minuty. Poté rýži dusíme dalších 10 minut, aby došla do měkka. V pánvi na oleji opečeme kousky dýně, odložíme na talíř a každý kousek odělíme. Na oleji orestujeme nudličky hovězí kýty s kořenicí omáčkou i kapradím a chaluhy, rozlámané na větší kousky. Ještě jednou na rozpáleném oleji orestujeme masové nudličky, tentokrát je promícháme se smaženou pastou z červené papriky, nasekanou cibulkou, česnekem a polovinou sezamového oleje. Pokrm ochutíme cukrem. Tuto směs restujeme 2 minuty za stálého míchání. Masovou restovanou směs podáváme teplou s připravenou vařenou rýží. Kořenící omáčka: suroviny na kořenící omáčku vložíme do misky a dobře promícháme. Smažená pasta z červené papriky: nasekanou cibuli, česnek i pastu z červené papriky zalijeme 6 lžícemi vody, 1,5 lžící cukru a 1,5 lžící sezamového oleje, následně orestujeme na pánvi.Celý receptRýžové rolky
Suroviny na kořenící omáčky promícháme. Rýži namočíme na 30 minut a necháme okapat a nakrájíme na nudličky okurku, mrkev a ředkev. Nudličky salátové okurky jemně prosolíme, necháme 5 minut uležet a potom je vymačkáme v utěrce. Kořen lopuchu oloupeme a naložíme do octa. Hovězí maso opláchneme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kostičky a marinujeme v kořenící omáčce s řasami a česnekem, kterou jsme si připravili. Vejce ochutíme solí, rozšleháme a usmažíme z nich tenké omelety. Rýži přivedeme k varu v hrnci s vodou a vaříme 4 minuty, potom oheň zmírníme a vaříme 3 minuty. Když rýže nabobtná, vaříme ji dále na mírném plameni 10 minut. Po uvaření rýži ochutíme solí a sezamovým olejem. Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou mrkev a nudličky okurky. Na další pánvi orestujeme kousky kořene lopuchu, které zalijeme připravenou kořenící omáčkou, a potom je restujeme i s omáčkou dalších 10 minut. Omeletu nakrájíme na proužky. Na střední teplotě orestujeme dále plátky řas. Na orestované plátky řas rozložíme vařenou rýži, kousky připravené mrkve, marinované okurky, masa, lopuchu a proužky vaječných omelet. Orestované řasy, které jsme naplnili připravenými surovinami, zavineme do válečků o průměru 4 cm,a ty potom nakrájíme na kolečka. Servírujeme studené, jako předkrm.Celý receptRýžová kaše s fazolemi
Opláchnutou rýži dáme na 2 hodiny namočit a potom ji necháme na sítku okapat. Fazole přebereme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Fazole dáme vařit 3 minuty do vroucí vody a po třech minutách varu je slijeme a dáme vařit do čerstvé vroucí vody. V nové vroucí vodě vaříme fazole 10 minut a dále je vaříme na mírnějším plameni 80 minut do jejich změknutí. Vařené fazole slijeme a ještě horké rozmačkáme přes síto dřevěnou vařečkou. Rozmačkané fazole necháme 30 minut odpočinout a do vývaru z fazolí dáme vařit namočenou rýži. Rýži přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. V horké vodě rozmícháme rýžový prášek, ze směsi vytvoříme kuličky velké asi 1,5 cm. Do vařené nabobtnalé rýže vsypeme vařené rozmačkané fazole a směs vaříme dalších 10 minut. Nakonec do směsi přidáme rýžové kuličky. Od chvíle, kdy rýžové kuličky vyplavou na povrch, směs ochutíme solí a vaříme už jen 3 minuty. Kaši podáváme teplou v miskách.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.