Králičí maso - kuchařka
Králičí maso se v poslední době konzumuje stále více. Je lehce stravitelné, zdravé, má nízký obsah tuku a tak je vhodné i pro diety a při hubnutí. Nejčastěji se připravuje králík na smetaně nebo pečený králík, naše kuchařka ale obsahuje mnohem víc zajímavých a chutných receptů, které doporučujeme vyzkoušet.
Ostatní
Játrový svítek
Žloutky utřeme se solí, máslem, strouhanou houskou, králičími (nebo zaječími) játry, pepřem, nasekanou petrželkou a sněhem z bílků. Směs zahustíme strouhanou houskou, aby bylo těsto vláčné. Pečeme v troubě.Celý receptHašé z pečeného králíka
Jemně pokrájenou cibuli a petržel zpěníme na másle, přidáme strouhanku a lehce osmahneme. Přilijeme trochu vývaru, mleté maso, koření a dusíme až je směs vláčná. Přimícháme prošlehaná vejce a necháme zhoustnout. Použijeme k naplnění zeleniny nebo pečiva.Celý receptKráličí polévka
Očištěného a omytého králíka rozporcujeme a dáme do osolené vody, přidáme cibuli, česnek, bobkové listy a uvaříme do měkka. Vývar přecedíme, měkké maso vykostíme, drobně nakrájíme a vložíme zpět do polévky. Nakonec přidáme rýži a dovaříme. Hotovou polévku ochutíme drobně nakrájenou pažitkou.Celý receptPaštika z králičího nebo zaječího předku
Zaječí nebo králičí předek dobře omyjeme. Vložíme do vařící vody spolu s kořenovou zeleninou a solí. Vaříme doměkka. Maso vykostíme a s polovinou slaniny, cibulí a v mléce namočenou houskou /vymačkanou/ jemně umeleme. Přidáme vejce, sůl, koření a našleháme. Na závěr přimícháme na malé kousky nakrájený zbytek slaniny. Formu vymažeme, naplníme paštikou a zakryté vaříme v troubě ve vodní lázni asi 90 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme.Celý receptKrálík zapečený se špagetami a sýrem
Očištěného králíka částečně vykostíme, opepříme a osolíme. Drobně nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme k ní máslo, osmahneme drobně pokrájenou cibuli. Na ni posléze vložíme připraveného králíka, přidáme usekaný česnek, lžíci nasekané petrželové natě a dusíme téměř do měkka. Zpočátku bez podlévání, později maso podlijeme. Špagety uvaříme v osolené vodě zvlášť, scedíme a necháme okapat. Zapékací mísu silně vymastíme, dáme do ni vrstvu špaget, poté vrstvu masa se šťávou, poklademe oloupanými a na kolečka nakrájenými rajčaty, osolíme, posypeme nasekanou petrželovou natí a pokryjeme opět vrstvou špaget. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhanou houskou, zakapeme máslem a zapečeme. Podáváme se saláty.Celý receptAnežka-polévka
Na slanině nebo bůčku podusíme králíka, podléváme vývarem. Hotové maso vykostíme, nakrájíme, přidáme do vývaru a povaříme s kořením, přidáme mysliveckou a kousek másla.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.