Kuchařka báječných moučníků
Nejlepší bábovka, bublanina, ovocné řezy, roláda, štrúdl a další sladké lahůdky! Tato kuchařka moučníků nabízí vyzkoušené moučníky, příprava většiny z nich je skutečně poměrně jednoduchá a rychlá. Vyzkoušejte i jiné moučníky, než na které jste zvyklí – určitě toto litovat nebudete a báječně si pochutnáte!
Ostatní
Bábovka s ořechy
Smícháme osolenou mouku, žloutky, cukr, smetanu, prášek do pečiva a vanilkový cukr tak, aby nám vzniklo hladké těsto. Vmícháme do něj mleté ořechy, celé rozinky a nakonec pevný sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. V předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia pečeme asi 40 minut. Před podáváním bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.Celý receptJahodové řezy
Změklé máslo rozetřeme s polovinou dávky cukru, postupně přidáme žloutky a vymícháme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta. Sníh zlehka vmícháme do žloutkové pěny spolu s moukou smíchanou s kypřicím práškem. Těsto rozetřeme na pečicím papírem vyložený plech s okrajem a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlý korpus rozkrojíme na poloviny a potřeme marmeládou. Jednu polovinu potřeme částí smetany ušlehané se ztužovačem, posypeme ji nadrobno nakrájenými jahodami a přiklopíme druhou polovinou. Hotové řezy ozdobíme zbylou šlehačkou a jahodami.Celý receptJogurtové kostky s kokosem
Rozpuštěné máslo (100 g) ušleháme do pěny s jogurtem, vejci, 200 g cukru a vanilkovým cukrem. Přimícháme krupičku smíchanou s práškem do pečiva. Formu asi 25 x 25 cm vymažeme po stranách zbylým máslem, dno vyložíme pečicím papírem a formu naplníme těstem. Povrch uhladíme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut a po upečení vyklopíme na mřížku. Do pánve dáme zbylý cukr, přilijeme 125 ml vody a citronovou šťávu. Vše rozetřeme a povaříme 2 minuty. Horkou polevou přelijeme upečený moučník. Nakonec moučník nakrájíme na kostky a posypeme nastrouhaným kokosem.Celý receptCitronový koláč se smetanovou náplní
Z mouky, másla a cukru připravíme drobenku, přidáme vejce, vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku a vyložíme jí koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit. Vejce vyšleháme z cukrem, přidáme citronovou šťávu a kůru ze 4 citronů, nakonec zašleháme smetanu. Následně necháme hodinu odležet v chladničce. Dno korpusu pokryjeme pečícím papírem, posypeme fazolemi (zatížíme) a formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů (přibližně na 10 minut). Následně papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut. Formu postavíme na plech, na těsto vlijeme náplň, koláč pečeme v troubě při 140 stupních ještě 30 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Podáváme pocukrovaný moučkovým cukrem a ozdobený citronovou kůrou.Celý receptBorůvkový kynutý koláč
Do vlažného mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy nasypeme obě mouky, špetku soli, 100 gramů cukru, 100 gramů velmi měkkého másla, žloutek, přilijeme mléko a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme kynout. Plech vymažeme tukem a položíme na něj těsto, které roztáhneme po celé ploše. Posypeme ho rovnoměrně borůvkami a drobenkou. Tu připravíme smícháním 100 gramů polohrubé mouky, 80 gramů cukru a 80 gramů másla. Koláč necháme ještě chvíli kynout, pak jej vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při střední teplotě 40 minut. Koláč vyjmeme, naporcujeme, necháme vychladnout a podáváme.Celý receptNepečená roláda
Ve větší míse utřeme máslo s cukrem, přidáme likér, v mléce namočené piškoty, vsypeme vanilkový cukr, vymačkanou šťávu z pomeranče a rukou vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. Do prvního dílu přimícháme pomleté ořechy, dobře promícháme, do druhého dílu vmícháme kakao, také dobře promícháme. Díly položíme odděleně na kus alobalu, válečkem rozválíme každý zvlášť na 2 plátky, silné přibližně 3 mm. Jeden plát bude tmavý, druhý světlý. Dolů dáme světlý plát, na něj položíme tmavý, pomoci alobalu zavineme roládu, kterou odložíme nejméně na 120 minut ztuhnout do ledničky. Ztuhlou roládu krájíme na kolečka.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.